Historien bag navnet 2 – Aage Sewerin

En lille mand med et stort sind

Selv om det snart er 19 år siden Aage Sewerin døde, er der mange der med glæde husker den lille barber, multikunstner og humørspreder, der havde en ganske lille barbersalon på Iver Huitfeldtsvej.

Sewerin blev født i 1903, som søn af inkassator, oplæser og skuespiller, Ole L. Sewerin. Da Aage Sewerin var lille og klejn, besluttede forældrene, at han enten skulle være skrædder eller barber, og så blev det barberfaget.
Efter udstået læretid nedsatten han sig sin selvstændig i 1921, på Ivar Huitfeldtsvej, i et lille lokale, der lå i en tilbygning med havltag.

Men Sewerin havde mange kunstneriske evner, og allerde som dreng tegnede og malede han, og han blev en multikunstner og livskunstner. Hans produktion blev kendt udover landets grænser.

Han var imidlertid blevet gift, og have fået 3 børn, men som han selv udtrykte det ”min kone og jeg drillede vist hinanden lidt for meget, så ægteskabet gik i stykker”.
Hans kone fik datteren, og Sewerin samt de to drenge flyttede ind i baglokalet til barbersalonen. Baglokalet var ca. 3 gange 3 meger, og bagved var der et lillebitte køkken. Det blev deres fremtidige hjem, og det var samtidig atelier, ja i det hele taget arbejdslokale m.m.

Trods den arbejdsbyrde han havde til daglig, og hans kamp med økonomien, havde han et overskud af energi til at male, tegne, lave træsnit, skrive prosa og poesi. Han deltog i 18 udstillinger, leverede bidrag til kunsttidsskrifterne ”Vild Hvede” og ”Hvedekorn” han udgav 1945-46 tidsskirftet ”Runer” og udgav bøgerne: Gule Ranunkler, Alvorlig Humor, Hverdagstanker, Sandfærdig Løgn og Advokatur, samt meget andet.

Det var altid en oplevelse at komme hos Sewerin, både som kunde eller bare at man ”stak hovedet ind”. Han ejede den evne at forære noget af sit smittende humør væk, og når man gik, var man ligesom ”opladet” igen. Betjeningen i salonen kunne godt trække lidt ud, hvis man kom ind på et emne der både havde Sewerin og kundens interesse. Der går mange vittigheder om Sewerins indfald. Under en barbering kom Sewerin til at skære kunden lidt, så han sagde til kunden, at han endelig skulle blive siddende stille, hvorpå han fór ud bagved for at komme tilbage med et glas vand som han bad kunden tage en slurk af. Herefter sagde Sewerin: ”Åh, gudskelov, det løber da ikke igennem”.

Hans kamp med økonoien kunne ikke stoppe hans lyse sind. Han sagde engang i et interview: ”Jeg elsker mange ting: Kunsten, det er mit livs brø, farverne, det er mit livs vand, naturen, som er min dejligste billedbog, kvindens ynde, Venners lag, og poesien ved en saftig friskstegt bøf, og en skummende øl.

Aage Sewerin har vi desværre ikke mere tilat lyse op, men minderne om han, samt hans store produktion, tegninger og hans utallige træsnit findes stadig.

Køge Byarkiv holder lukket tirsdag d. 19. marts.