Glimt fra Køges Historie – Køge Apotek

Interiør fra Køge Apotek
Interiør fra Køge Apotek

I denne uge har vi valgt at fokusere på Køge Apotek beliggende på Køge Torv. Billederne er desværre udaterede, men vurderes – ud fra den serie de indgår i – at stamme fra slutningen af 1920´erne eller måske starten af 1930´erne. Billederne viser interiøret af forretningen samt den smukke, hvælvede kælder under apoteket.

Det første danske apotek åbnede 1546 i København. 100 år senere var der 24 apoteker i fordelt ud over Danmark. Køge fik sit apotek i 1646. Indtil da havde der ikke været fast apotek i byen, men man var henvist til kloge koner eller omrejsende handelsfolk, som solgte medikamenter af mere eller mindre tvivlsom karakter.

Interiør fra Køge Apotek
Interiør fra Køge Apotek

Apoteket i Køge blev oprettet af Jørgen Berentsen. Han lejede sig ind i Brogade 12 og drev forretning herfra. Den svenske besættelse af Køge i 1658-60 var hård ved Køge og indbyggerne. Apotekeren kom, som en af ganske få køgensere, ud af krigen med skindet på næsen. I 1665 kunne han derfor købe grunden Brogade 1. Her opførte han en smuk bygning, som i mange år var en af de mest markante i Køge. Huset havde blandt andet en stor, smuk gavlkvist med tydelige træk fra renæssancen. Den måtte desværre lade livet ved en ombygning efter ca. 1865. Herfra har der været drevet apotek lige siden.

Kælderen under Køge Apotek
Kælderen under Køge Apotek

Apoteket forhandlede oprindeligt med forskellige krydderier, blade, rødder, urter, frugter og duftende stoffer. Desuden kunne man få konfekt og sukkerstads samt brændevin, øl og vin. Det har været lidt af en blandet landhandel. Oprindeligt krævede det ikke nogen form for eksamen at blive apoteker. Man skulle blot aflægge en ed til byens borgmester.

I 1672 kom der en medicinalordning, som gav apotekerne eneret til at tilberede og forhandle lægemidler. Det krævede herefter kongelig bevilling at blive apoteker.  Der var også årlige tilsyn med varelageret i forretningen. Der kom efterhånden på denne måde mere styr på udbuddet af medikamenter. I bilismens første år købte man for eksempel også benzin på apoteket. Det var først i 1913 at apotekerne mistede eneretten til at fremstille lægemidler, efterhånden som medicinalvirksomheder overtog produktionen.

Kælderen under Køge Apotek
Kælderen under Køge Apotek

Der er ind i mellem rundvisninger i kælderen og man skal ikke snyde sig selv for en tur i kælderen, hvis man får muligheden for at kigge ned.

Af Lars Kjær, Køge Arkiverne

Køge Byarkiv holder lukket tirsdag d. 19. marts.