Introduktion til samling, Højelse

Samlingen hos Højelse Sognearkiv

Højelse Sognearkiv har en stor samling af materialer fra Højelse Sogn. Det vil sige landsbyerne Lille Skensved, Højelse, Assendrup, Vilkestrup, St. Salby, Ll. Salby og Ølby.
Vi har et bredt materiale om personer, foreninger, skoler, virksomheder og ejendomme. Du kan søge i vores samling i feltet til højre.

I arkivet findes f.eks.: 

  • Diverse kopier af kirkebøger og folketællinger samt kort 
  • Fotokopier af mange forskellige arkivalier fra Rigsarkivet 
  • Avisudklip 
  • Fotografier fra lokalområdet 

Søg i vores samling

Arkivalier og hjælpemidler

Højelse Sognearkiv har en lang række billeder og en stor del af samlingen er scannet ind.
Du kan få et lille forsmag på hvad det er for billeder vi har under billeder her oven for.
Flere er på vej! Har du specielle ønsker, så kontakt os og vi skal se hvad vi kan gøre!

Se fotografier fra Højelse Sognearkiv
Bøgely mejeri med mejeriets lastbil og chauffør. Ved bygningen ses “Perronen”, stedet hvor mælken blev afleveret.

Lastbilen var en Opel Blitz 6 indregistreret i Roskilde amt. I 1918 var der indkommet klage over lastbilens kørsel fra mejeriet til Lille Skensved, da man havde havde undladt at søge om tilladelse til at at køre på den nævnte strækning, som blev betragtet, som en af af sognets biveje, hvortil tilladelse til kørsel skulle indhentes.

Billedet er blev indsamlet i 2011 i forbindelse med forarbejdet til bogen om Store og Lille Salby, der udkommer i 2011. Foto fra 1935.

Mange af de øvrige billeder har indtil videre kun B-nr. og desværre ingen billedtekst. Vi arbejder på at få tekst på alle billeder. Indtil det lykkes, kan du notere B-nummeret du gerne vil vide mere om og henvende dig til arkivet på telefon eller e-mail.

Klik her og gå direkte til billeder fra Højelse Sognearkiv.

Før i tiden var det almindeligt at kalde gårde og huse ved et navn, da der ikke var noget der hed numre på ejendommen. Disse navne er ved at gå i glemmebogen. Derfor har det været vores hensigt at kunne fortælle eftertiden disse navne.

Med denne liste, kan man let omsætte et historisk stednavn til den nuværende adresse. Det kan være meget nyttigt f.eks. for slægtsforskere at kunne finde en bestemt gård ud fra navnet. Vejnavne er ikke medtaget, da de kan findes i forskellige vejvisere.

Hent Stednavne i Højelse og Ølsemagle sogne – Januar 2020 (PDF – 259 KB).

Højelse Sognearkiv har fået indleveret denne liste over lokal litteratur, inddelt efter geografiske områder.

Listen omfatter områderne:

  • Hedeboegnen
  • Ramsø Herred
  • Spanager
  • Højelse Sogn og By
  • Bjæverskov herred
  • Lellinge Sogn
  • Yderholm
  • Lidemark
  • Taagerød
  • Ejby Sogn
  • Valore
  • Vittenbjerg
  • Lellinge og Omegn
  • Samt et afsnit med tidsskriftsartikler

Listen er, som det kan ses, af ældre dato. Det betyder også at den hverken er opdateret til vore dage, er fuldstændig eller på nogen anden måde er tænkt som en dækkende liste. Den er stykket sammen fra forskellige kilder, bl.a. fra Roskilde bibliotek, Lara (det gamle Lokalarkiver i Roskilde Amt) og Køge bibliotek.

Vi håber du vil se den som en liste til inspiration og hjælp til yderligere lokalhistoriske studier. Du er velkommen til at spørge på arkiverne efter artiklerne. Måske kan vi hjælpe dig videre og ellers kan du altid forsøge dig på www.bibliotek.dk (Åbner i nyt vindue).

Hent Liste over Lokalhistorisk Litteratur fra Køge Arkiverne  her (PDF – 428 KB).

 

Telefonbøgerne er en god kilde til den lokale historie: Hvem boede hvor hvornår. Hvornår fik hvem telefon? I Højelse har vi et eksemplar af “Kjøbenhavns Telefonhaandbog” helt tilbage fra 1913. Den giver et sjovt indblik i telefonens sociale historie.

Herunder kan du se i Telefonbogen for Køge og Omegn 1965-66 se siderne fra Skensved og Snogebæk central.

 

Højelse Sognearkiv har desuden en meget omfattende samling af fotokopier der vedrører sognets historie. Materialet stammer fra diverse arkiver i Rigsarkivet, og er en utrolig stor hjælp til alle der vil dykke dybt ned i Højelses Historie.

Der er virkelig gjort et stort forarbejdet her for den interesserede!

Det er f.eks. Jordebøger, tiendelister, lægdsruller, matrikelbøger, fæstebreve, udstykningssager, folketællinger og meget, meget mere.

Denne samling kan med fordel benyttes af lokalhistorikere og andre med interesse for sognets historie. Der kommer løbende nyt materiale, så henvend dig gerne og hør nærmere, hvis du ikke finder det du søger her på listen.

Se oversigten over fotokopisamlingen fra Højelse Sognearkiv (PDF- 19,8 KB).



Køge Byarkiv holder lukket tirsdag d. 19. marts.