Glimt fra Køges Historie – Torvet 14

Torvet 14, Køge. Foto fra sommeren 1913.

Nordea har for nylig meddelt, at banken flytter fra Køge Torv til Køge Park ved Køge Stadion. Der går dog endnu nogen tid, før banken flytter ud af de gamle lokaler på Torvet. Men nyheden om flytningen inspirerede os til at fortælle lidt af historien om bygningen på Torvet 14.

På Torvet 14 har der været bank og sparekasse, siden bygningen blev opført til formålet i 1914 som hovedsæde for Sparekassen for Køge og Omegn. Sparekassen var en af Danmarks ældste og Køges første pengeinstitut og blev stiftet i 1836.

Bygningen er resultat af en arkitektkonkurrence, som bankens ledelse udskrev i 1912. ”Stilen måtte være smuk, men enkel og svarende til øjemedet: sparekassekontor og banklokaler”. Bygningen skulle indeholde lokaler til sparekassen, diskontobanken, som hørte til sparekassen, samt en direktørbolig på 1. sal og en portnerbolig i et hus i Kirkestræde.

Konkurrencen blev vundet af arkitekt G. B. Hagen. Han er i vores område bl.a. også kendt for at have opført vandtårnet i Store Heddinge, Broksø gods ved Næstved samt Tøxens Skoles bygning i H.C. Andersensgade i nationalromantisk stil og med de to hedebofigurer ved indgangen. Bygningen på Torvet tegnede han i historicistisk stilart, så den indpassede sig fint til den nærliggende Køge Sankt Nikolaj Kirke.

Inden byggeriet gik i gang, skønnede arkitekten, at byggeriet ville koste 50.000 kr. Men inden det var overstået, var projektet dog vokset til det dobbelte. Et par år efter bygningen stod færdig, blev huset inklusive inventar forsikret for 193.000 kr., hvilket svarer til omkring 9,5 mio. kr. i vore tids penge. Så det har da været et ganske anseeligt byggeri.

Fotografiet er taget i sommeren 1913. Vi ved, at der var rejsegilde på bygningen den 1. august 1913, så billedet må være taget enten i forbindelse med dette eller kort derefter. Det var primært Køges egen håndværksmestre, der stod bag byggeriet, mens udenbys håndværkere stod bag detaljer som billedskæreri og stenhuggerarbejde.

Meget iøjenfaldende er de høje stilladser uden gelændere og de meget lange, vakkelvorne stiger. Det har langt fra været ufarligt for håndværkerne at færdes på. Man kan heller ikke lade være med at sende en tanke til de murerarbejdsmænd, der måtte bære mørtel og mursten op ved håndkraft.

Vil man vide mere om bygningens historie, findes der et fint lille skrift ”Torvet 14. Bygning, beboere og bank” af Erik Gøbel. Her opregnes hele bygningens historie.

Af Lars Kjær, Køge Arkiverne