Historien bag navnet 1: Norgesvej

Norgesvej – Her boede værftets arbejdere.

Norgesvej der løber mellem Carlsensvej og Sveasvej, blev orindelig navngivet Codanvej efter skibsværftet Codan.

Søndre Lyng, d.v.s. Strandvejskvarteret blev overtaget i 1917 efter Gammelkøgegaard. På arealet byggede Codan de husblokke der ligger på begge sider af Norgesvej, mod vest.

De rummede 36 boliger der var beregnet til værftets arbejdere. I hver blok, ud mod Carls-ensvej, lå der henholdsvis en købmandsforretning og et ismejeri. Skibsværftet Codan lå hvor roklubben nu ligger.

Værftet startede i 1918, hvor der var en kolosal mangel på skibstonnage. Værket byggede træskibe, hvoraf de største var 4-masterne ,,Lynetten” og “Røsen”. Desuden byggede man skibe afjernbeton på grund af mangel på stålplader.

Det første støbte skib hed “Triton”, løb af stabelen i marts 1920, der blev bygget 3 stykker, men ingen af dem fik særlig lang levetid, for når de store dieselmotorer, de var monteret med, arbejdede, rystede de faktisk betonskibene i stykker.

I februar 1921 gik skibsværftet konkurs, men i dets korte levetid nåede det at bygge 4 træskibe og 3 jernbetonskibe. Resterne af en af værftes tre beddinger ligger endnu ud for roklubbens hus. I Højeise kommune, lige overfor gummifabrikken ligger der også en vej der hedder Codanvej, så ved kommunesammenlægningen i 1970, blev Codanvej i Køge døbt om til Norgesvej, da både Danasvej og Sveasvej i forvejen var naboer, så nu er der kun en Codanvej i Køge kommune.

***
Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet” af Børge Kjeldsen fra 1994. “Historien bag navnet” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.