Historien bag navnet 1: Norgesvej

Norgesvej – Her boede værftets arbejdere.

Norgesvej der løber mellem Carlsensvej og Sveasvej, blev orindelig navngivet Codanvej efter skibsværftet Codan.

Søndre Lyng, d.v.s. Strandvejskvarteret blev overtaget i 1917 efter Gammelkøgegaard. På arealet byggede Codan de husblokke der ligger på begge sider af Norgesvej, mod vest.

De rummede 36 boliger der var beregnet til værftets arbejdere. I hver blok, ud mod Carls-ensvej, lå der henholdsvis en købmandsforretning og et ismejeri. Skibsværftet Codan lå hvor roklubben nu ligger.

Værftet startede i 1918, hvor der var en kolosal mangel på skibstonnage. Værket byggede træskibe, hvoraf de største var 4-masterne ,,Lynetten” og “Røsen”. Desuden byggede man skibe afjernbeton på grund af mangel på stålplader.

Det første støbte skib hed “Triton”, løb af stabelen i marts 1920, der blev bygget 3 stykker, men ingen af dem fik særlig lang levetid, for når de store dieselmotorer, de var monteret med, arbejdede, rystede de faktisk betonskibene i stykker.

I februar 1921 gik skibsværftet konkurs, men i dets korte levetid nåede det at bygge 4 træskibe og 3 jernbetonskibe. Resterne af en af værftes tre beddinger ligger endnu ud for roklubbens hus. I Højeise kommune, lige overfor gummifabrikken ligger der også en vej der hedder Codanvej, så ved kommunesammenlægningen i 1970, blev Codanvej i Køge døbt om til Norgesvej, da både Danasvej og Sveasvej i forvejen var naboer, så nu er der kun en Codanvej i Køge kommune.

***
Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet” af Børge Kjeldsen fra 1994. “Historien bag navnet” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.

Køge Arkiverne er åbne igen!
Husk tidsbestilling ved besøg på Køge Byhistoriske Arkiv.
Vi kan kontaktes på byarkiv@museerne.dk.