Navn efter en sjællandsk biskop
Brochmandsvej, der ligger mellem Quistgaardsvej og Københavnsvej blev anlagt og navngivet i 1918. Den fik navnet efter en af Sjællands biskopper, Jesper Brochmand, der levede fra 1585 til 1652.
Han var en af de biskopper, der endnu huskes. Jesper Brochmand blev født i Køge som søn af en kendt Køgeslægt.
Hans far var Rasmus Søren Brochmand, der var borgmester i Køge fra 1587 til 1599. En af hans brødre var Enevold Rasmussen Brochmand, der var borgmester i Køge fra 1643 til 1653.
Både hans og faderens epitafier hænger i Køge Kirke.
Jesper Brochmand blev født i ejendommen, der lå på hjørnet af Torvet og Kirkestræde, hvor Nordea nu ligger. Huset, han blev født i, blev nedrevet i 1914. Det havde et smukt dekoreret bemalet træloft, der kan ses i den gamle slagtergård, der blev genopført i Museets have.
Da Jesper var 5 år gammel, blev han sat i Køge Latinskole, der lå i Nørregade lige ud for Jernbanegade, ved Kirkegården. Her gik han indtil han var 13 år, hvorefter han kom til Herlufsholm, og i 1603 blev han sendt til udlandet for at studere videre. Han kom tilbage til Danmark i 1608, for at blive rektor på Herlufsholm, 23 år gammel. Han blev professor i græsk teologi, og i 1639 blev han Sjællands biskop.
Som Sjællands biskop beordrede han at prædikerne skulle holdes på dansk, og salmerne skulle også synges på dansk. Som skolemand var han særdeles populær, han var fra 1617 til 1620 lærer for Christian VI søn, Prins Christian. Hans kærlighed til skolerne var især møntet på Herlufsholm og Køge Latinskole, der forøvrigt fik et legat på 300 Rigsdaler. Da den gamle borgerskole, der lå på hjørnet af Katekismusgade og Nørregade, i 1892 blev erstattet med den nye skole, fik den navnet Brochmands Skole.
En kreds afborgere rejste i 1910 en mindesten over Køgedrengen Jesper Brochmand, der endnu står ved Kirkens nordside. Brochmands Skole har vi ikke mere, men Brochmandsvej har vi da endnu.
***
Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet” af Børge Kjeldsen fra 1994. “Historien bag navnet” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.