Historien bag navnet 1: Karnevallerne i Køge

“Karnevallerne i Køge”. Dengang kunne man lave byfester.

Et spørgsmål jeg tit bliver stillet, er vedrørende de berømte karnevaller i Køge. Nogle kan ikke huske hvornår de fandt sted, nogle kan ikke huske hvor mange, og nogle kan kun huske Vivi Bak og Vagn Bro.

Der var var fire karnevaller, det første i 1954, så i 1958, derpå i 1963, og det sidste i 1968.

1954
Det første karneval var en stor overraskelse for de arrangerende foreninger og institutioner, Køge Turistforening, Køge Museum og De samvirkende Idrætsforeninger.

Der kom simpelthen så mange gæster – man havde satset på ca. 15.000 besøgende, men der kom mellem 70 og 75.000.

Der var mange arrangementer. Karnevalsoptog gennem byen, optræden på tribunen på Torvet, afbl.a. Osvald Helmuth. Der var asfaltsbal i Nyportstræde, restauranter i gårdene og på Torvet, fri luftsspil i Museumshaven, gøgl og dans på Havnen.

Fjernsynet optog karnevalsoptoget, og Køges 10-12 fjernsynsejere kunne få glæde af udsendelsen. Festen gav et overskud på 60.000 kr.

1958
Blev den største af alle fire karnevaller, det blev det karneval der bedst bliver husket. Politimester Vagn Bro var prins karneval, og det var meningen at hans prinsesse skulle være Brigitte Bardot, men hun meldte afbud i sidste øjeblik.

I stedet kom der en, på det tidspunkt næsten ukendt, skuespillerinde, Vivi Bak, der bar en lårkort Ole Lukøje natkjole, og hun tog Køge og hele landet med storm.

Som ved det første karneval var hele den indre by også denne gang indhegnet, og der var selvfølgelig et væld afoptrædende, bl.a. Josephine Baker, Leesa Foster, Four Jacks, WandyTworek, Preben Neergaard, Gitte og farmand, og mange flere.

Rundt i byen var der mange listige steder, bl.a. en Araberbar, hvor man kunne nyde Harems Beer. Temperaturen var 25 grader og der var 120.000 besøgende.

1963
Det tredie karneval blegnede lidt ved siden af det tidligere. Borgmester Aage Sund var karnevalskonge, og der var optræden af bl.a. Preben Uglebjerg, Peter Kitter, Raquel Rastenni, Preben Kaas og Jørgen Ryg. Vagn Bro var også med, ridende i optoget på en stor kunstig elefant. På trods af færre gæster gav Karnevallet 99.000 kr. i overskud

1968
Af det sidste karnevals underholdning kan nævnes Grethe Sønck, Jette Ziegler,Poul Dissing, Johnny Reimer, Melodi Mixers, Cleo, m.f.

Udskænkning manglede der heller ikke denne gang, forskellige foreninger havde restauranter i gårdene. I Brogade lå Viking Bar, Laredo Bar og Bonny og Clyde Bar. I Vestergade lå Zillerthal, i Nørregade lå Den toppede Høne, og på Torvet lå Den gyldne Hane.

Der var 45.000 betalende gæster. Det blev det sidste karneval for det kneb med at finde folk der kunne stå i spidsen for denne store opgave.

***

Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet” af Børge Kjeldsen fra 1994. “Historien bag navnet” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.