Historien bag navnet 1: Jernbanegade

“Gaden der af og til skifter navn”.

At denne gade hedder Jernbanegade, turde være indlysende, det navn fik den i 1870 da jernbanen Roskilde-Masnedsund blev anlagt. Men navnet er det tredie i rækken.

Det første navn gaden fik var Louportstræde. Det navn fik den efter en byport der lå for enden af gaden eller strædet, ned mod havnen og vandet. Resterne afdenne byport har man fundet på nordre side af gaden, omtrent hvor busholdepladsen nu er.

Ordet Lou var det middelalderlige ord for vand, Louporten var altså byporten mod vandet. Denne byport blev nedrevet under den svenske besættelse af Køge 1658-1660, dengang blev Køge befæstet med volde og voldgrave og 11 bastioner, som fuldstændig omkransede byen, alt der lå udenfor, blev revet ned.

I strædet eller gaden, lå der en anselig hestemølle, nuværende Jernbanegade 8-10, denne hestemølle gav gaden navnet Møllegade. Møllen blev først nedlagt i 1854, og den sidste møller hed Borum.

Lige overfor Jernbanestationen der blev bygget i 1870, blev i 1885 oprettet et hotel, hvor Hvidtfeldtsgården nu ligger. Det startede som Jernbane- og Badehotel, og fik navnet “Calunda”. Det blev nedrevet i 1936 da Bjeggade blev ført igennem til Niels Juelsgade.

Et andet kendt sted i gaden var restaurant “Børsen” som den faktisk hed, men blev bedst kendt som Sevels restaurant. Det var et sted hvor mange køgensere mødtes, her var keglebane, billard, og før i tiden var der musik hver lørdag og søndag. “Sevel” lukkede i 1962 da den sidste indehaver af restauranten, Karen Sevel døde. Hun var barnebarn af Lars Petersen der åbnede restauranten i 1867.

Det var historien om Jernbanegade, der således indtil nu har haft tre navne.

***

Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet” af Børge Kjeldsen fra 1994. “Historien bag navnet” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.