Styltemesterskaber og rekordforsøg gennem gågaden

Historiens Dag gav Køge en ny mester i styltegang og en ny Danmarksrekord i hop på én stylte.

På Historiens Dag søndag den 30. april 2006 byggede Køge Byhistoriske Arkiv stylter til den store guldmedalje og viste eksempler på gamle lege, som kuglespil, boldlege, nipsenåle, snurretoppe og meget mere.

Et stort antal lege er i dag glemt, men indeholder kvaliteter som også vores børn vil elske dem for. Mange af vores idrætslege er konkurrencebetonede og udstiller f.eks. de langsomme løbere. Det er med til at nogle børn ikke har lyst til at deltage i leg og bevægelse og derfor bliver fysisk inaktive. Går man et par generationer tilbage og ser på lege fra dengang, findes der dog mange lege, som ikke udstiller børnenes svagheder, f.eks. i løb. Hvis for eksempel tag-fat tilføjes muligheden for at fangeren automatisk bliver udskiftet, som i tre-mand-høj, giver det nogle andre muligheder for at alle kan deltag ligeværdigt, på tværs af fysisk formåen og alder. Derfor er de gamle lege evigt aktuelle og værd at huske på, også i dag.

Stylter er et enkelt, gammelt legetøj, som både er sjovt, fysisk krævende og motorisk udviklende. I vores dage, hvor mange børn rører sig for lidt, er det derfor et optimalt legetøj. Oven i købet er det billigt og ikke svært at bygge og mange familier benyttede sig af chancen til at bygge sig et par sammen. Der blev savet, boret med svingbor og skruet så det var en fryd. Mange fik deres første styltetur i gågaden med hjælp fra forældrene.

Køge Byhistoriske Arkiv lavede en lille konkurrence i styltegang og vi har udnævnt den officielle Køgemester i kapgang på stylter 2006. Det blev Jonas Bjørnson og på flotte anden og tredjepladser kom det akrobatiske søskendepar Magnus og Asger Christiansen.

Jonas Bjørnson havde dog ikke nok i den ene titel, men besluttede sig for at forsøge at slå Danmarksrekorden i hop på én stylte. Han satte en ny rekord ved at lave 169 hop og med tre granvoksne vidner, skulle det sikre ham en plads samt umistelig hæder og ære i Børnenes Rekordbog. Held og lykke med at blive optaget i bogen.

Tak for det gode samarbejde med de øvrige arrangører, til Inge og Jette, der frivilligt trodsede kulde og blæst og til de mange legebørn, store/små, der var med til at gøre det til en god dag.