Kulturjagt Køge Bugt er åbnet

Fredag den 16.4.2010 åbnede Kulturjagt Køge Bugt ved en festlig reception på Køge Havn.
Styregruppen for Kulturjagt Køge Bugt holdt denne tale ved præsentationen af det nye site 16.04. 2010.

Kamilla Hjortkjær, Greve Museum og Arkiv
(Arkivleder Morten Mortensen, der er medlem af styregruppen, var forhindret i at deltage i præsentationen).

Vi er begejstrede for historien og kulturarven, men hvordan får man andre til at blive lige så begejstrede, og hvordan får man børn til at blive det?
Deltagerne i projektet Kulturjagt Køge Bugt har sat sig sammen for at udvikle formidlingen af viden om kulturarven ved hjælp af nutidens medier, de medier børn færdes hjemmevante i.
Man ankommer til kulturjagten flyvende i et luftskib. I hver af de 4 kommuner er der 6 kulturmiljøer, som man kan gå på opdagelse i. Det er helt frit, hvilken vej, man vælger. Man kan gå systematisk frem eller springe lidt rundt mellem de steder, der ser spændende ud. Der kan skabes utallige sammenhænge på tværs af kulturmiljøerne og kommunerne.
Hvert kulturmiljø er forsynet med korte tekster, faktabokse, quizzer, såkaldte imagoskoper og mange billeder. Lokalarkiver har jo en skat af billeder i samlingerne. Resultatet af Kulturjagt Køge Bugt er altså en moderne skattejagt i historien.

Annie Lind, Solrød Bibliotek og Arkiv
Nu er det ikke sådan, at alt begynder og ender på nettet. Alle kulturmiljøerne findes ude i det fysiske rum, eller har i hvert fald været et bestemt sted, som man kan gå ud og finde i dag. Kulturjagt Køge Bugt er tænkt som en opfordring til at bevæge sig ud og gå på opdagelse i lokalområdet. Man kan også besøge det lokale arkiv, museum eller bibliotek for at få mere at vide. For der er meget mere end det, der er blevet plads til på siden.
Stevns Kommune fortæller om Stevns Klint, Stevns Fort, kirker, ådalen, Gjorslev og Vallø. Køge har valgt huse, byer, industri, havnen, transport og landbrug. Solrød byder ind med Jersie Forsamlingshus, Staunings Ø, fra sommerland til by, Karlstrup, skoler og Havdrup Stationsby. Greve beretter om forstad, håndværk, strand, skolegang i Greve, fyrværkeri og Tunestillingen. Samlet set kommer man vidt omkring både med hensyn til tid, sted og emne. Der er mange områder, der kan tages op i undervisningen.

Birte Broch, Køge Arkiverne
Kulturregion København Syd lægger vægt på tværgående samarbejde. I gruppen bag Kulturjagt Køge Bugt var det sådan, at nogle af os kendte hinanden i forvejen, andre ikke. Vi skulle altså ikke blot fremstille et produkt, men også have en gruppe etableret. Vi er en sammenbragt flok med meget forskellige forudsætninger, men med samme interesse for sagen. Derfor er det lykkedes os at skabe et rigtigt velfungerende samarbejde med en god og munter stemning. Vi var vel alle lidt betænkelige ved at involvere os i endnu et projekt ved siden af alt det andet, vi har gang i. Efter at have fået det formelle på plads, så vi kunne tage fat på det faglige, er der kommet gang i kreative tanker, smidige og anvendelige løsninger, gode idéer og fælles udvikling. Faktisk er vi så glade for samarbejdet, at vi jagter en ny mulighed for at fortsætte på en eller anden måde. Vi synes, det har været sjovt, og håber, det har smittet af på produktet. Alle i projektgruppen har bidraget med både arbejdstid og fritid, fordi det har været så spændende og anderledes. Tusind tak til Jer alle sammen. Vi jagter videre.

Jørgen Beyer Clausen, StevnsBibliotekerne og Arkiver i Stevns Kommune
Kulturjagt Køge Bugt er blevet gennemført ved hjælp af tilskud fra Kulturregion København Syd. Vi er meget taknemmelige for denne støtte og håber, at både tilskudsgiverne og brugerne af sitet bliver glade for det færdige resultat. Også tak til vore institutioner, som har bidraget med arbejdstimer til projektet. Især Historieskolen Clio ved Køge Arkiverne har ydet en stor indsats med Lars Kjær som tovholder på de mange aktiviteter og personer, der gerne skulle lande samtidig på Hendes Majestæts fødselsdag i dag. Et af projektets helt store scoop har dog været, at vi har været så heldige at finde den helt rigtige som IT-koordinator. Malene Erkmann er både lærer, IT-ekspert og ildsjæl, og uden hende havde vi ikke følt os i så trygge hænder. Måske var vi heller ikke kommet trygt i havn. Også Frank Madsens flotte tegninger skal nævnes, for de er en vigtig forudsætning for, at børnene forhåbentlig bliver hængende på sitet. Tak til firmaet Inlead, der står bag teknikken, og tak til Køge Marineforening og Valløbåden for hjælp i dag. Endelig tusind tak til vore to børneguider, der har hjulpet os med at åbne sitet.

Til slut vil jeg bede alle om at råbe hurra for Kulturjagt Køge Bugt og det gode samarbejde. Tre korte og suset fra Køge Bugt.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.