Højtider fejres i familien – traditioner fejres lokalt!

Køge Arkiverne er sammen med Dansk Folkemindesamling og en række museer og arkiver landet over i gang med en elektronisk spørgeskemaundersøgelse, som hedder lokaleliv.dk.

Hvilke traditioner har betydning i Køge? Fejres de anderledes end i nabobyen? Og med hvem fejres årets højtider?

Køge Arkiverne vil gerne opfordre alle, der kan og vil bidrage til at besvare spørgeskemaet og fortælle os, hvordan de fejrer højtider og traditioner og med hvem de gør det.

Undersøgelsen viser indtil videre, at det lokale særpræg især kommer til udtryk i forbindelse med årets traditioner. Skt. Hans, julefrokoster og fastelavn er de tre begivenheder, der ifølge besvarelserne oftest fejres i lokalområdet. Fakkeltog, vejfester og kræmmermarkeder er også særlige traditioner, som forbindes med det lokale. Til gengæld er årets højtider – julen, påsken og pinsen – ikke nær så knyttet til det lokale, men snarere til familien, som kan bo rundt omkring i landet.

Men er der forskelle mellem Jylland, Sjælland eller på Danmarks små øer? Har ældre flere traditioner end de unge, og kvinder andre traditioner end mænd? Lokaleliv.dk har fortsat brug for mange flere besvarelser.

Spørgeskemaet kan besvares på hjemmesiden www.lokaleliv.dk samt fra forsiden af Køge Arkivernes hjemmeside, www.koegearkiv.dk Det fokuserer på almindelige menneskers aktiviteter og det sociale samvær, som er knyttet til. Der findes megen viden om dansk kulturhistorie, når det gælder bygninger, genstande, prominente personer eller natur, men der er næsten ingen dokumenteret viden om det levede hverdagsliv i Danmark anno 2010. Det forsøger undersøgelsen at råde bod på.

Den elektroniske spørgeskemaundersøgelse varer indtil 1. november 2010. Deltagelsen er anonym. Resultaterne fra undersøgelsen vil blive offentliggjort, og materialet vil blive gemt i Køge Arkiverne og Dansk Folkemindesamlings arkiv. Det kan bruges af forskere, museer og arkiver landet over med interesse for det levede hverdagsliv.

For yderligere oplysninger:
Lars Kjær
Køge Arkiverne
Vestergade 26, 4600 Køge
56 64 15 92
Lars.kjaer@koege.dk

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.