Glimt fra Køges Historie – Studenterhuen skal da fejres på Torvet

Fotografi af Torvet set fra øst ved indvielsesfesten i 1869. Der var pyntet op med guirlander og flag og op mod 10.000 mennesker deltog i fejringen.
Fotografi af Torvet set fra øst ved indvielsesfesten i 1869. Der var pyntet op med guirlander og flag og op mod 10.000 mennesker deltog i fejringen.

De seneste uger har bybilledet været præget af latterhvin, tågehorn og champagnebranderter. Årets studenter og studiner har budt sommeren velkommen med løfter om fremtidens muligheder, velfortjent afslapning ovenpå flere års hårdt arbejde og selvfølgelig – dansen om Frederik ”folkekær” VII på Køge Torv.

Byarkivets tidligste billede af den mangeårige tradition daterer tilbage til 1967, fem år efter de første elever startede på Køge gymnasium. Men allerede længe før studenternes tilbagevendende fejringsritual har statuen af Frederik VII været omdrejningspunkt for folkelige festligheder og et samlingspunkt.

Statuen blev rejst i 1869 som fejring af 20års jubilæet for indførelsen af grundloven. Til udførelsen af mindesmærket henvendte man sig til tidens store billedhugger Herman Vilhelm Bissen, der anslog at prisen på en statue af Frederik VII, (og ikke blot en buste, som han først antog, der var tale om), ville koste 5.000 rigsdalere. Dertil tilføjede han: ”Det kunde ikke falde mig ind, at den gode Stad Kjøge tænkte paa at rejse en hel Statue af Frederik VII, og jeg tillader mig ogsaa indtil videre at betvivle det, efter at man har faaet Prisen paa en saadan Statue at vide”.

Bissen døde imidlertid før udførelsen af statuen, og hans søn overtog opgaven. Han indvilligede i at genbruge sin fars tidligere model, udarbejdet for Odense, med ændringer på hjelm og hoved, så prisen blev 3.800 rigsdalere i stedet.

Det blev startskuddet til et folkeligt projekt og en indsamling, hvor både høj som lav bidrog, for at gøre drømmen til virkelighed. Datidens ildsjæle nåede deres mål, og lørdag d. 5. juni 1869 deltog 10.000 i afsløringen af mindesmærket på Torvet. Der blev fejret med sange og kanonskud, mens piger klædt i hvidt bekransede statuen. Efterfølgende blev der holdt et brag af en grundlovsfest med 800 middagsgæster, sang, dans og fyrværkeri.

Ukendt student fra Køge Gymnasium fejrer huen på Køge Torv 23. juni 1967.
Ukendt student fra Køge Gymnasium fejrer huen på Køge Torv 23. juni 1967.

Siden hen er studenternes festtradition med Frederik VII i centrum, helt i deres forfædres ånd, blevet skattet. Tilbage i 2008 da renovering af statuen blev besluttet, skrev dagbladet, at renoveringen netop blev planlagt med studenter og dans i tankerne. Man ventede bevidst med at iværksætte renoveringen, til efter gymnasieeleverne fik hue på i 2008, og sørgede for, at statuen var på plads igen, tidsnok til at studenterne i sommeren 2009, traditionen tro, også kunne samles om Frederik VII – selvfølgelig skulle hverken studenter eller statue gå glip af den årlige fest.

Af Xenia J.L. Jørgensen, frivillig ved Køge Byhistoriske Arkiv

.

Køge Byarkiv holder lukket tirsdag d. 19. marts.