Køge, Åhavnen – Varme hænder

“Varme hænder”. Skulptur af Lise Højer, 2018. Fotografi: Køge Hjemmeværnsforening med tak for lån af fotografi.

I forbindelse med 75-året for redningen af de danske jøder, blev der opstillet et monument på Søndre Havn i Køge, umiddelbart ved siden af Åbassinet. 

Det er Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn, der har opstillet mindet om hjælpen til de danske jøder under flugten til Sverige i september 1943. Hjemmeværnsforeningen har rod i modstandsbevægelsen, som – med nazisterne i hælene – hjalp med at skjule og transportere de flygtende jøder.

Om skulpturen skriver kunstneren Lise Højer selv:

Jeg har tegnet skulpturen ‘Varme Hænder’ der står på Åhavnen i Køge. I den anledning har jeg også fået lavet et mindre oplag af skulpturen i Bronze.

Historierne fra 2. verdenskrig om den skrækindjagende jagt af jøder, kender de fleste. De frygtindgydende koncentrationslejre, og de mange dokumentarer skrevet og filmet omkring årene, hvor livet som jøde var rædselsfuldt. Historier jeg har læst med gru og som har efterladt mig med en følelse af meningsløshed.

Historierne fra dengang dækker Gudskelov også over historier, hvor helt almindelige mennesker hjalp andre mennesker flygte fra de grusomme oplevelser.

Helte … mennesker med stor næstekærlighed og hjerter af guld, de gjorde en forskel i verdenshistorien.

De kiggede i spejlet, lavede den lille ændring der skulle til for at trodse omverdenen stå sammen og hjælpe mennesker i nød. De var stærke sammen

Køge, min barndomsby, husede en række helte, der dengang hjalp jøder med at flygte. Helte der trodsede rædslerne og satte livet på spil for at hjælpe, hvor de kunne.

Teaterbygningen, hvor jeg har trådt min barndoms dansesko, husede flygtende jøder. Det er tankevækkende for mig der er vokset op i trygge rammer op gennem 80’erne. År efter år dansede vi vals på det samme gulv, hvor skræmte mennesker har søgt ly under 2. verdenskrig…. nærmest paradoksalt

Og det ville næsten være skammeligt, hvis jeg ikke kunne finde modet til at bruge mine evner til at hjælpe med at rejse et mindesmærke for de tapre mennesker”.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.