Køge før og nu – Brogade 20-22 med Køge Å i forgrunden.
Billedet her er igen et eksempel på at Hugo Matthiessen har interesseret sig for at tage nogle lidt anderledes vinkler. De fleste andre fotografer fra denne tid har fokuseret på forhusene, men Hugo Matthiessen har gjort sig den ulejlighed at gå om bag facaderne.
Billederne her er umiddelbart lidt svære at sammenligne, da en del af bygningerne er dækket med blade og træer. Hvis man sammenligner placeringen af tagrygningerne på de to billeder, er det dog tydeligt, at der heller ikke her i baggården er sket store ændringer. Bemærk også det udvendige og markante trappetårn i træ, som stadig står på sin plads den dag i dag.
På det nye fotografi ses også baghuset, der hører til Brogade 18. Her lå fra 1846 Jørgen Christensen Hansens garveri. Det blev i 1882 overtaget af F. A. Lang, som udvidede forretningen med et garveri på Fændediget. Det var i mange år en god forretning og kvaliteten var berømt langt ud over Køges grænser. Garveriet nåede at blive over 125 år gammelt, inden det lukkede.
Fotografiet er taget fra ”den anden side” af åen, hvor Køges blegdam lå og området bærer da også stadig navnet Blegdammen. Alle byer havde egen blegdam, hvor der blev vasket tøj. Her blev det spredt ud på et rent, græsklædt areal af byens blegmand og lagt til blegning i solen. Det var på den måde man tidligere fik det hvide tøj hvidt.
I 1904 startede Niels Christensen en cykelforretning i Brogade 22 med navnet Kureer. Der var 6-7 ansatte i forretningen. Senere tog han også reparationer af biler op. I 1920 fik han forhandling af Ford i Køge og opførte 1926 ejendommen på Søndre Alle.
I Køge Byhistoriske Arkiv kan man finde svar på mange spørgsmål og samlingerne er tilgængelige for alle.
Fotografier: Hugo Matthiessen, 1914 og Jens Møller Andersen, 2010.