Historien bag Navnet 2: Cordosasvinget

Motorbøllen, der fik to veje opkaldt efter sig

En millionærsøn fra København, Harry Cordosa, købte sig i 1911 en hurtigkørende bil; nærmest en racervogn. Den kostede 25.000 kr., et ualmindeligt stort beløb dengang, men vognen kunne også køre 120 km. i timen.

Vognen skulle jo vises frem så meget som muligt. Den 15. juni 1911 ville Cordosa en tur til Køge, og på østergade mødte han to damer, som han inviterede med på turen. Damerne, som han ikke kendte, var Sofie Knudsen, en 35 årig damefrisørinde, der havde en frisørsalon på Falkom~r Alle. Hun var meget elegant påklædt, og bar en masse guldsmykker. Den anden dame hed fru Michelsen, var 25 år, og boede på Østerbrogade sammen med sin mand, der var bankassistent.

Nu gik turen i fuld fart mod Køge, med Harry Cordosa ved rattet, selvom han ikke havde kørekort. Ved siden af sad hans privatchauffør, Valdemar Jørgensen. Chaufføren havde flere gange advaret Cordosa med hensyn til farten, men intet hjalp. Ved Jersie, hvor landevejen fra København sydpå dengang løb over Tåstrup, for at munde ud i landevejen ved Jersie, var et sving på 60 grader, og chaufføren, der kendte vejen, havde for sidste gang advaret, 400 meter før svinget, men forgæves.

Da Cordosa skulle svinge, kørte han helt ud i venstre side, og mistede herredømmet over vognen, som derefter tørnede mod et træ, der stod i vejens højre side. Alle fire blev kastet ud af vognen, men fru Knudsen ramte først træet. Vognen endte igen ude på landevejen.

Ulykken skete omtrent udfor husmand Hans Hansens hus, og han fortalte at det nærmest lød som kanonskud. Da han kom ud fandt han alle fire liggende i grøften, mere eller mindre tilskadekomne. Den hårdest kvæstede, fru Knudsen, fik han ved tililendes hjælp, båret ind i huset, hvor hun blev lagt på en sofa. En anden sofa bar de ud ved landevejen, hvor de lagde fru Michelsen. Cordosa og chaufføren var dem, der var sluppet billigst. Der blev så sendt bud efter læge Viggo Møller fra Køge, og Falck fra København.

Cordosa interesserede sig kun for fru Michelsen, og han spurgte ingen gang efter fru Knudsen, der døde inden læge Møller ankom. Da Falcks sygetransport ankom, lod Cordosa den køre ham og fru Michelsen til Rigshospitalet, til undersøgelse.

Dagen efter kunne man se Cordosa køre rundt i København i en ny vogn. Retssagen mod han blev behandlet ved Ramsø-Tune herreders ret, hvor chaufføren vidnede mod ham med det resultat, at han omgående blev fyret. Der stod i de datidige aviser, at Cordosa blev idømt en “hård” straf. Men nu var Cordosas navn kommet i søgelyset, og det viste sig, at det “Børsmæglerfirma” som faderen Louis Cordosa drev sammen med sønnen Harry, var et svindlerfirma, som narrede formuer ud af klienterne. Den endelige domsafsigelse faldt den 16. november 1915, og her blev Harry idømt I 1/2 års forbedringshusarbejde, og Louis blev idømt 3 års forbedringshusarbejde. Desuden skulle de tilsammen udrede 600.000 kr. i erstatning.

Men Harry Cordosa fik til gengæld opkaldt 2 veje efter sig, Cordosavej og Cordosasvinget. Det må vel siges at det er skæbnens ironi.

***

Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet 2” af Børge Kjeldsen fra 1995. “Historien bag navnet 2” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.