Praktikanten anmelder den nye museumsudstilling på Køge Museum

Køge Byhistoriske Arkiv har haft praktikant i den sidste uge. Én af hans opgaver har været at teste den nye udstilling på Køge Museum og skrive en anmeldelse af sine oplevelser. Herunder kan du opleve udstillingerne, set med en skoleelevs øjne.

Modernisering af Museet

IMG_1489
På opdagelse i udstillingen “krudtbrødre” på Køge Museum.

”Er det alt, hvad der er at se på? ” Det var min første tanke, da jeg gik gennem museet og så på de ”få” montre med materialer, der var opstillet på museet. Det var først, da jeg lod mit blik glide hen over de mange bokse med forskellige koder, der skulle skrives ind på en Ipad, at jeg begyndte at blive spændt. Teknologi og museer virker ikke som to begreber, der går hånd i hånd.

Beskrivelse:

Den nye modernisering af Køge museum bruger Ipads som deres ”varemærke”. Med en Ipad, går du som gæst rundt og ser de forskellige montre med forskellige genstande, og samtidig indtegner du de forskellige koder på den Ipad, du har fået udleveret. På den måde får du en fortælling om genstanden, hvorefter du i nogle tilfælde kan se en film, i nogle tilfælde kan læse en informerende tekst og i nogle tilfælde begge dele.

Med Køge museums nye eksklusive udstilling, kan du nu også lytte og læse omkring bombardementet af skibet Dannebroge, der var i brug ved et søslag mod svenskerne i Køge Bugt. Du kan også høre fortællingen om to brødre og deres oplevelser på skibet før og under bombardementet. Derudover kan du se på udstillingerne med de forskellige genstande som f.eks. kanonkugler, knogler og kranier, arkæologer har fundet fra skibsvraget.

Min Mening:

IMG_1492
Fortællingerne kan også nydes på langs i loftsrummet i de store hængekøjer.

Denne moderne version af et museum har jeg aldrig prøvet før, men jeg fik noget af en positiv overraskelse. Normalt har jeg forbundet museer med støvede genstande, kedelige lange rundvisninger og utrolig lange beskrivelser af hver enkelt genstand. Men med en Ipad i min hånd og høretelefoner på ørerne, blev Køge museum lige pludselig langt mere interessant.

Jeg synes, det virker som en genial ide, da det er en metode, der tiltrækker flere aldersgrupper ud over de ældre og børnefamilierne. Det virker som en løsning, der kan få de unge til at lytte og læse lidt mere, når de er på besøg hos et museum frem for at tjekke diverse sociale medier på mobilen.

Jeg fandt det i den grad interessant, og konceptet er noget, jeg helt sikkert vil prøve igen. Hele dette koncept er gennemtænkt og virker perfekt. Der er ingen forbindelsesproblemer eller andre teknologiske problemer, med den Ipad man får. Videoerne er godt filmet, korte og samtidig velinformerende. Teksterne er ikke (altid) lange beskrivelser, men skærer ind til benet dog uden at ødelægge forståelsen af informationer.

Indretningen af udstillingen er logisk samt kreativ, da man bl.a. kan slappe af i nogle ophængte hængekøjer, hvilket var noget, jeg benyttede mig meget af.

Det eneste jeg mangler, er nogle flere siddepladser. Der hvor der var siddepladser, var det selvfølgelig dejligt, og siddepladserne var godt placeret i forhold til montrerne. Alligevel mener jeg, at der nogen steder var for få og for ringe siddepladser, hvilket godt kunne irritere mig en smule, da jeg nogen gange var nødt til at gå videre til et andet rum for at kunne sidde behageligt. Det gjorde jo, at jeg forlod det rum, hvor fortællingen, jeg hørte, ellers var beregnet til.

Jeg mener også, at der mangler nogle billeder til nogle af fortællingerne. Det kan godt blive lidt langtrukkent at skulle høre på en fortælling eller læse en informerende tekst uden at kunne have nogle billeder at se på. Det er ikke altid et problem, da der nogen gange er nogle billeder, men, når der ikke er billeder, kan det godt blive kedeligt at skulle se på de samme genstande i montrerne.

Alt i alt var det en positiv oplevelse og, det negative trækker ikke det positive ved denne udstilling ned. Det virker som skrevet tidligere som en rigtig gennemtænkt og interessant udstilling, og jeg vil klart anbefale den til alle, jeg kender. Det er en udstilling, der skal opleves. Jeg vil især anbefale alle køgensere til at besøge museet, da jeg vil vædde med, at I sandsynligvis lærer en hel del om den by, I lever i, som I ikke vidste i forvejen.

Af Rasmus Salomonsen, skoleelev 9. klasse Asgård Skole. 2015.