Sliber Peder

Her ses Sliber Peder med trillebøren
Her ses Sliber Peder med trillebøren

“Sliber Peder” hedder faktisk Niels Peder Jensen. Han blev født d. 21. januar 1867. Hans mor var Johanne Sofie Pedersen, og hans far var Anders Jensen. Peder blev født og voksede op i Herfølge. Han bandt sig dog ikke til et bestemt sted, men rejste i stedet en hel del. Peder døde d. 12. september 1936 efter, at han blev påkørt af en bil. Han blev begravet i Herfølge Kirke d. 19. september 1936. Han rejste meget rundt i Danmark og blev beskrevet af bekendte som en meget venlig, livlig og hyggelig mand, der altid var nem at omgå og altid var gæstfri.

Sliber Peder nyder en stille pilsner
Sliber Peder nyder en stille pilsner

“Sliber Peder” fik en smede uddannelse og blev ansat hos en smed i hans yngre år. Han blev tilbudt at være arving for den ældre barnløse smed, men han afslog, da han hellere ville være af sted på rejse frem for at binde sig til et bestemt sted. Peder besøgte dog sine venner og bekendte i Herfølge så ofte som muligt. Det var på en af disse mange rejser, at han til sidst i Hornebæk blev påkørt af en bil og døde af de fatale kvæstelser. Det var på landevejen hans liv udfoldede sig, men også på landevejen, at hans liv endte.

Navnet “Sliber Peder” stammer fra hans erhverv efter, at han afslog smede arbejdet. Han gik nemlig rundt i hele Danmark og sleb alt fra knive til sakse. Han var Danmarkskendt og var en ret populær mand, da han flere gange er omtalt som en gentleman. Som sliber var det eneste, han havde brug for en trillebør og hans gode humør.

Udover at være kendt i Danmark under navnet “Sliber Peder” var et af hans andre kælenavne også “Papegøjen”.

Sliber Peder på vejen
Sliber Peder på vejen

Peders liv er så veldokumenteret fordi, han næsten altid besøgte Østsjællands Dagblad, som kunne skrive alt om hans oplevelser og erindringerne. Samtidig rejste han jo også rundt Danmark, hvor han mødte en hel del danskere og besøgte sine venner. De fik også mange af hans oplevelser fortalt.

“Sliber Peder” er som skrevet tidligere begravet i Herfølge og til hans begravelse mødte flere af hans ”Sliber-venner” op. Hans trillebør er udstillet på Vasebæksgård ligesom hans hat og pibe.