Hotel Prindsen i Køge – Torvet 2

Her på billedet ser vi det tidligere Hotel Prindsen, der havde beliggenhed, hvor forretningen Rokkjær ligger i dag.

Torvet 2, set fra Køge Torv
Torvet 2, set fra Køge Torv

På hjørnet af Torvet i Nørregade her i Køge ligger, hvad vi i dag kender som kvindetøjsforretningen Rokkjær. Denne bygning har dog tidligere været brugt til noget helt og aldeles andet.

Den første ejer, der er dokumenteret er Hans Bartskær. Han ejede den daværende bygning under navnet ”Det store værtshus”. Hans Batskær var udover at være værtshus ejer også en af de store figurer/roller i den daværende heksejagt. Hans Bartskær var skyld i, at i alt 14 kvinder blev anklaget, fundet skyldige og brændt på bålet for hekseri her i Køge i perioden 1608-1615. Det var i denne ejendom ved Torvet, at sagen om Køge huskors startede.

Hotel Prindsen , Torvet 2 i Køge
Hotel Prindsen , Torvet 2 i Køge

Lidt senere end 1785 blev ”Det store værtshus” omdøbt til ”Hotel Prindsen”. Ejendommen var nu både et hotel og et værtshus.

Huset blev også forlænget, da en del af Nørregade blev opkøbt og blev en del af Hotellet. Dette skete i 1853 med Jørgen Hendrik Glæiser som ejer, der havde købt ejendommen året forinden. Hotel Prindsen var velbesøgt af både det finere borgerskab i Køge, men samtidig også af de gamle kendinge og selvfølgelig også rejsende. Det var i hotellets skænkestue, at de fleste gæster befandt sig.

Hotel Prindsen på Køge Torv, nordre Torvegade.
Hotel Prindsen på Køge Torv, nordre Torvegade.

Efterhånden blev hotellet dog lang mere nedslidt, og det endte med, at hotellet var i så ringe stand, at den daværende ejer Johansen i 1950 måtte opgive hotellet og sælge det til Andelsbanken og købmanden Georg Hedager. Efter 235 års levetid og service for kunderne blev hotellet ændret til henholdsvis en bank og en manufaktur forretning.

Nu til dags er det dametøjsbutikken Rokkjær, der har forretning i bygningen og har haft det siden 2001, da butikken blev opkøbt på det tidspunkt. Ejendommens tidligere dramatiske historier er dog slet ikke glemt, da der på et skilt hængende på forretningen står: ”Her huserede Kjøge huskors. ”

Artiklen er skrevet af arkivets praktikant Rasmus Salomonsen fra Asgårds Skole 2015.

Hent artiklen om Hotel Prinsen her. (PDF – 5,2 KB).