Historien bag navnet 1: Kirkestræde

“Kirkestræde – Strædet med landets ældste daterede bindingsværkshus”.

Hent historien som mp3-lydfil her

Kirkestræde mellem Torvet og Allegade er der vist ingen der er i tvivl om, hvorfra navnet stammer.

Den første del af kirken blev bygget omkring 1300 tallet, men det var kun den første femtedel af kirken.

Men lad os starte med hjørnet af Torvet og Kirkestrædes højre side. Her lå indtil 1913 en gammel bindingsværksbygning, der havde facade mod Torvet. En af de tidlige ejere var borgmester Rasmus Brochmand, hvis søn Jesper Brochmand blev Sjællands biskop i 1639.

I sidebygningen Kirkestræde 2-4, oprettede borgmester Ferslevs døtre en privatskole i 1880, skolen blev nedlagt i 1910. I nr. IO startede Køge Borger-og Håndværkerforening Køges første tekniske skole i 1847, i ejendommens første sal. I 1856 blev det privatdrevne Kjøge Børneasyl startet i stueetagen, og det eksisterer stadig i bedste velgående.

Kirkestræde er vel nok den mest fotograferede og afbillede gade i Køge, og et utal af stædets huse fortjener omtale, men enklelte kan simpelthen ikke forbigås, og her er det bl.a. Smedegården nr. 13, der har været smedegård i 150 år, bygningen må være opført omkring 1550.

Desuden har Kirkestræde Danmarks ældste daterede bindingsværkshus der er opført i 1527. Huset var kun et af flere lejevåninger der lå i og ved “den åbne gård” der lå hvor biblioteket nu ligger. Over indgangsdøren til det lille hus er der en døroverligger med indskriften “Anna anno domini 1527”.

Kirken blev næsten altid bygget på en bys højeste sted, også her i Køge. Førhen gik man op til Kirken, nu går man ned i Kirken, byen er simpelthen i århundreder fyldt op med skidt og skarn.

Det sidste stykke af Kirkestræde fra Katekismusstræde, Laugshusgade, hed indtil 1893 Nosseportstræde (efter tysk Nasepeststrasse) eller det lidt finere navn “Den lukkede Gade”.

Ejeren af ejendommen hjørnet af Nørregade, Allegade inddrog i 1640 den sidste del af strædet til køkkenhave, og strædet var lukket indtil 1893, hvor strædet blev genåbnet.

***

Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet” af Børge Kjeldsen fra 1994. “Historien bag navnet” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.