Historien bag navnet 1: Flindtsvej

“Charles Flindt havde den første benzintank”.

Mellem Nørregade og Pedersvej blev i 1947 anlagt en vej der fik navnet Flindtsvej, efter købmand Charles Flindt, der blev født 1853 og døde 1934.

Han kom til Køge i 1870, efter at have blevet udlært i Næstved. Han blev ansat hos Købmand Etatsraad A.A. Hasselbalch i Brogade. Han steg snart i graderne og blev hurtigt førstemand i firmaet, hvilket ikke betød så forfærdelig meget, da Hasselbalch altid var med i første række, og bestemte alting. Han arbejdede trods alt hos Hasselbalch indtil 1880, hvor han fik lejlighed til at købe købmand Alfred Barfreds forretning der lå i Vestergade, og som Barfred havde startet i 1848. Da Charles Flindt var en meget virksom mand arbejdede han forretningen op til at blive en af Køges store købmandsgårde.

Den blev under hans lederskab en af de alsidige købmandshuse, der handlede med kolonial i al1e afskygninger, trælast, korn og sidst men ikke mindst støbegods. Og så var der naturligvis et værtshus i købmandsgården.

Charles Flindt var aktionær og bestyrelsesmedlem i Kjøge Aktiebryggeri, der ligeledes lå i Vestergade. Han havde i lang tid eneret på salget af bryggeriets produktion af bajersk øl, som han solgte i hele Østsjælland. Han var meddirektør af Landbobanken, der ligeledes lå i Vestergade. Desuden ejede han Det danske Petroleums aktieselskabs Køgedepot der havde et tankanlæg på Søndre Havn fra 1906 til 1931.

Derfor var Flindt også en foregangsmand indenfor automobilpioneerne, og havde Køges første benzinstander der lå udenfor hans forretning i Vestergade 20. Han var også en stor jordbesidder og ejede Flindts Vænge, som han udstykkede og lagde grunden til hans formue. Både Flindtsvej og Flindtsvænge ligger på hans tidligere vænge.

***

Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet” af Børge Kjeldsen fra 1994. “Historien bag navnet” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.