Fotoalbummet – mesterbryder og Cirkuskonge

MESTERBRYDER OG CIRKUSKONGE FRA KØGE

Ugens billede viser mesterbryderen og cirkuskongen Magnus Bech Olsen (1866-1932) med overskæg, muskler og medaljer. Billedet er taget omkring 1900, hvor Bech Olsen var på højden af sin bryder karriere. Bech Olsens historie handler om drengen fra Køge, der rejste ud i verden og blev folkehelt som verdensmester i sværvægtsbrydning og senere med sit eget cirkus.

Magnus Bech Olsen blev født i 1866 og voksede op i Knapmagerhuset, som lå på den nuværende Knapmagervej fra Egøjevej til Billesborg. Hans far var murersvend Jacob Bech Olsen. Som det sædvanligvis gik, blev sønnen også murer. Som udlært forlod han Køge, og så rejste han til Tyskland for at arbejde. Han slog sig ned i Hamborg, hvor han stiftede familie. I sin fritid lærte Bech Olsen brydning hos en tidligere verdensmester. Det førte til en professionel karriere som bryder, da det var svære tider for byggefaget. Under navnet ”den uovervindelige dansker” rejste han rundt og kæmpede i de store europæiske byer. Han rejste også til Amerika omkring 1900. Sporten manifesterede sig som cirkuskampe med et stort begejstret publikum. Da han overvandt ”den frygtelige Græker” Antonie Pierri blev han verdensmester og folkehelt.

Cafe Hyttefadet alia Bech-Olsen. Billede venligst lånt fra Steffen Riis
Cafe Hyttefadet alia Bech-Olsen. Billede venligst lånt fra Steffen Riis

Bech Olsen var en populær vært i ”Café Bech Olsen”, der lå på Vesterbrogade på hjørnet af Reventlowsgade. Cafe Bech Olsen skiftede senere navn til ”Hyttefadet”, da Bech Olsen solgte cafeen i 1903.

Han var kendt og afholdt af stampublikum bestående af slagtere, kreaturhandlere og repræsentanter for datidens åndsliv i sin café. Men efter sit nederlag til Jes Pedersen – ”Stærke Jes fra Odder”, stoppede hans bryderkarriere, selvom han vedblev med at optræde i varieteer og cirkus.

Nissekort med Magnus Bech Olsen. Venligst lånt af Steffen Riis
Nissekort med Magnus Bech Olsen. Venligst lånt af Steffen Riis

Senere fik han sit eget omrejsende cirkus, hvor han selv optrådte og med sin popularitet tiltrak et stort publikum. Èn gang om året besøgte hans cirkus Køge. I 1918 bragte Østsjællands Folkeblad en artikel om Bech Olsen med overskriften ”Verdens Berømte Køgenser”. I artiklen fortæller han levende om sit spændende liv, og sin imponerende skikkelse – han vejede 281 pund.

Efter næsten 25 år som cirkusdirektør dødede han i 1932 på sin gård i Nørresundby i Jylland.

(Fotos: Køge Byhistoriske Arkiv.)

Af arkivar Mette Henriksen, Lokalarkiverne i Køge Kommune.

(Note: Artiklen er tilrettet marts 2015. Tak til Steffen Riis for kommentarer til siden samt for lån af nye billeder. LK).

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.