Byarkivets Venner på tur ved Strandskoven

Undervejs fortalte Ole Søndergaard blandt andet om familien Svarres karakteristiske hytte fra 1914.   Det var den første hytte der blev opført og er det   eneste murstenshus langs stranden.   Køge-arkitekten Otto Langballe har tegnet hytten.
Undervejs fortalte Ole Søndergaard blandt andet om familien Svarres karakteristiske hytte fra 1914.
Det var den første hytte der blev opført og er det
eneste murstenshus langs stranden.
Køge-arkitekten Otto Langballe har tegnet hytten.

Medlemmer af Køge Byarkivs Venner var tirsdag aften på tur langs Strandskoven og fik fortalt historien om hytterne i skoven.

Bestyrelsen for Køge Byarkivs Venner havde arrangeret turen for foreningens medlemmer som et nyt tiltag. ”Foreningen har altid foredrag og ofte også en filmaften på programmet. Fremover vil vi dog også gøre mere ud af at arrangere vandreture som denne”, udtaler formand Ole Struer efter turen. ”Der var stor interesse for at deltage og alle pladserne var hurtigt besat”. Efter turen fortsatte snakken livligt på Hotel Hvide Hus, hvor deltagerne fik en let anretning.

Ole Søndergaard tog fat på barndomsminderne foran hytte nr. 49, som var familiens fra 1935-1974.
Ole Søndergaard tog fat på barndomsminderne foran hytte nr. 49, som var familiens fra 1935-1974.

Hytternes historie begynder med Vallø Slots brand i 1893. Genopbygningsarbejdet stod på helt frem til 1904 og det var meget bekosteligt. Derfor var der ikke langt fra tanke til handling, da ideen om at udleje jordlodder i Strandskoven kom på bordet i 1914.

Det var fortrinsvis det køgensiske borgerskab, der først slog sig ned her og nød den friske luft og det ukomplicerede strandliv. Der blev først indlagt strøm i 1973 og vand kom der ikke før 2003-04.

Ole Søndergaard, mangeårig medarbejder ved Køge Byhistoriske Arkiv, var guide på turen. Han fortalte om hytternes historie og om livet langs Strandskoven. Ole har tilbragt sin barndoms somre langs stranden og kunne mange sjove historier om den tid.

I dag er Ole Søndergaard i gang med et skrift om strandhytterne i et samarbejde mellem Vallø Stift og Køge Byhistoriske Arkiv. Det forventes at udkomme inden jul.

Interesserede kan læse mere om venneforeningen og melde sig ind i på Byarkivet eller via hjemmesiden www.koegearkiv.dk Her findes også et stort galleri med fotografier fra turen.

Se billederne fra turen under set og sket i galleriet.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.