Glimt fra Køges historie – Årets julekalender 2019

Søndre Havn 1985.

Af Lars Kjær, Køge Arkiverne

Gennem de seneste par år har Køge Byhistoriske Arkiv ved juletid fundet jule- og vinterfotografier frem fra samlingen til en julekalender. Det er efterhånden blevet en fast tradition, så selvfølgelig kommer der også en julekalender i år med fotografier fra Køge.

Det fotografi, som vi har valgt til denne uges glimt fra Køges historie, stammer fra dette års julekalender. Det er taget på Søndre Mole i Køge den 20. marts 1985. Her er molen helt pakket til med isskruninger. Isskruninger starter som store isflager, når havet fryser til. Strøm og vind kan af og til presse isen mod land. Når de store, tonstunge isflagerne støder på modstand ved kysten, brækker de i mindre stykker. Disse stykker bliver så presset sammen og opad i isskruninger, der kan blive mange meter høje. Der er enorme kræfter i isskruningerne. Skibsskrog kan knuses så let som ingenting, hvis et skib befinder sig på forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Mon vi kommer til at se isskruninger som disse i Køge igen?

Julekalenderen kan ses mange steder, både i virkeligheden og digital: Den vises i vinduerne i Køge Museum ud mod Nørregade. Her kan man hver dag gå forbi og se et nyt fotografi fra samlingen. Har man ikke sin daglige gang i Nørregade, har man naturligvis også mulighed for at følge med hjemmefra. Billederne kommer på Køge Arkivernes facebookside facebook.com/koegearkiv hver dag fra klokken 7 og kan også ses på hjemmesiden www.koegearkiverne.dk – Vi håber I vil kigge med på billederne.

Ugens fotografi har arkivet fået indleveret fra en køgeborger i forbindelse med julekalenderen sidste år. Har du selv nogle sne-, is-, vinter- og eller julebilleder liggende, som er taget i Køge Kommune, så hører arkivet meget fra dig. Så bliver det måske dine fotografier, som bliver vist i julekalenderen til næste år.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.