Glimt fra Køges Historie – Billesborgvej 20

Billesborgvej 20, 4681 Herfølge (Frisørsalon, Tatol, Butik Rosa)

Ejendommen er bygget i 1920erne.

I 1939 blev Billesborgvej 20 købt af ægteparret Rosa Hammer og Sven Nielsen.

Sven Nielsen var uddannet barber og frisør og åbnede salon på privatadressen. Her mødtes byens mænd for at blive barberet og klippet. Sven døde i 1955 i en alder af 43 år. Salonen blev videreført af Kurt Ebert, som i folkemunde hed ”gummibarbereren”. Han drev frisørsalonen i en del år, men på grund af sygdom lukkede salonen. Kurt døde i 1955.

Rosa blev enke og skulle nu forsørge 3 hjemmeboende børn.

Rosa har altid været en driftig kvinde, så da Tatol, nuværende Da-Pino, på Vordingborgvej lukkede, overtog Rosa agenturet. Der blev nu i underetagen drevet Tatol og frisørforretning. 1. salen var privatbolig. Varemærket Tatol ophørte og da manufakturhandler Børge Strange på Vordingborgvej lukkede, udvidede Rosa sin forretning og sortimentet blev udvidet således, at der nu kunne købes cremer, ”sytøj”, legetøj, damelingeri samt almindelige fornødenheder. Mange gaver er købt i Butik Rosa. En god ting for byen – så skulle man ikke altid til Køge for at købe synåle m.v.

Samtidig med at butikken blev udvidet og moderniseret skete også en navneændring. ”Butik Rosa” så dagens lys, og huset blev malet rosa. En ganske god forandring i bybilledet.

Omkring 1994 overtog Annette Andreassen forretningen, som blev videreført efter samme koncept.

I 1939 da Rosa og Sven købte ejendommen Billesborgvej 20 var der i baghaven en smedje med vaskehus som senere blev nedlagt. Svens drøm var at renovere smedjen så der kunne indrettes frisørsalon og et lille værksted. Dette blev dog ikke til noget. I stedet skete der en knopskydning på butik Rosa. Smedjen blev revet ned og der skete en knopskydning på butik Rosa. Frisørsalon Vita så dagens lys i 1964.

Butik Rosa var nabo til SuperBrugsen, som i den grad manglede parkeringspladser. Så i 2011 måtte butik Rosa vige pladsen. Huset blev revet ned og parkeringsplads anlagt til glæde for SuperBrugsens mange kunder. Omkring SuperBrugsen er der med tiden nedlagt flere privathuse. Emmas røde hus, Billesborgvej 22, Ida Nielsens frisørsalon, Billesborgvej 28 og Havebo 2.