Glimt fra Køges Historie – Herfølge Andelsmejeri, Vordingborgvej 105, Herfølge

I slutningen af 1880’erne kom tanken om andelsbevægelsen også til Herfølge og omegn. Dette drøftede man mand og mand imellem. Sognefoged Peder Jensen, Svansbjerg og gårdejer Hans Knudsen, Hastrup var drivkraften. Efterhånden tog tanken mere og mere fast form og i 1889 blev tankerne gjort til virkelighed. Den 16. marts 1889 blev der indkaldt til stiftende generalforsamling. Mejeriet havde 200 leverandører med 1200 køer.

Den første mejeribestyrer hed Hans Nielsen. På billedet er det Hans Nielsen stående og hans hustru Johanne, siddende. Af personale er der 1 mejeribestyrer, 2 mejerister, 2 elever, 2 kuske, samt leverandørernes 11 kuske.

30. oktober 1922 er der spørgsmål fremme om at udbetale overskud i stedet for mælkepenge, og 7. juni 1926 var spørgsmålet om afregning efter fedtenheder til debat. Den 4. juni 1928 blev dette forslag vedtaget. 1939 kunne Herfølge Andersmejeri fejre 50 års jubilæum. Dette jubilæum blev festligholdt i et stort telt ved Hotel Påskebjerg Kro.

I 1950 sker en renovation af mejeriet og den 2. november 1956 lægges Fruedal Mejeri i Sædder sammen med Herfølge Andelsmejeri. I 1960 udvides Hovedvej 2 og mejeriet flyttes længere ind på grunden.

I årene sker der en omlægning af landbruget og kvægdriften går stille og roligt tilbage, så i 1964 bliver Herfølge Andelsmejeri indlemmet i Solrød Mejeri, og mejeriet lukker.

Bygningerne sælges til privat formål, og ”det gamle mejeri” lever nu en omtumlet tilværelse.

I 1966 flytter Billardfabrikken 3B ind og der produceres og sælges billard fra adressen.

Samtidig lejes lokaler ud til 2 forskellige diskoteker – til stor glæde for ungdommen. Der blev også plads til forskellige kontorer og andre firmaer. Bl.a. et malerfirma. Herfølge Boldklub startede også salg af div. reklamemateriale på adressen. Kramlin, som nu har adresse på Solvangsvej, startede ligeledes op på adressen Vordingborgvej 105.

Herfølge Taekwon-Do Skole har også til huse på adressen.

Bygningerne er stadig i privateje. Villaen er indrettet til lejligheder, hvilket mejeriet også er.

Historie af Sonja Zingg Hansen fra Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne