Renæssancens håndværk og byggeri

Byggeri og Håndværk i renæssancen – Foredrag ved arkitekt Søren Vadstrup
5. september 2006

I anledning af renæssanceåret i Danmark, er temaet for den årligt tilbagevendende Bygningskulturens Dag 2006 også renæssancen. Det markerer Køge-Fondens Venner med et foredrag om Renæssancens byggeri.

Søren Vadstrup, arkitekt maa., Center for bygningsbevaring, kendt fra tidsskriftet By og Land og fra mange bøger bl.a. om vedligeholdelse af gamle huse, besøger Køge og holder et foredrag om byggeri og håndværk i renæssancen.

Det er et oplagt emne her i Køge, hvor stort set alle vores bindingsværkshuse stammer tilbage fra renæssancen. Køge er ét af de få steder hvor man stadig gå rundt i byen og se pragteksempler på renæssancens bygningskultur og – kunst.

Christian den 4. er renæssancekongen over dem alle og har sat sig rige spor i den danske bygningskultur. Ude i den store verden begynder renæssancen i 1400-tallet, så for at vise at renæssancen er andet end kongernes og tormændenes slotte, herregårde og store byhuse, vil foredraget starte i landsbyen Tårnby på Amager, hvor en af kongens fæstebønder bygger et nyt hus i 1435. Søren Vadstrup har været med til at udgrave og rekonstruere dette hus.

Samme år færdiggør de to brødre Van Eyck en altertavle i Ghent i Flandern, der revolutionerer malerfaget i Europa. Der sker også nye ting indenfor glasteknologi og vinduer, hvilket ændrer radikalt på by- og landhusenes konstruktion og indretning i 1500- og 1600-tallet.

Det sker på Teaterbygningen tirsdag den 12.9 kl. 19.30, hvor der er gratis adgang for medlemmer af Køge-Fondens Venner. Andre interesserede er også meget velkomne, det koster 25 kr.
På Køge Byhistoriske Arkivs hjemmeside har vi i samme anledning lavet en udstilling om renæssancebygninger i Køge. Mange af husene er kun velbevaret fra 1. etage. Udstillingen viser bygningerne som de så ud for omkring 100 år siden og giver dermed et fingerpeg om deres oprindelige udseende. Udstillingen kan ses i vores vinduer på Torvet 6 samt på hjemmesiden fra lørdag den 9. september.

Foredraget og udstillingen er begge led i det danske Renæssanceår 2006.
Arr.: Køge-Fondens Venner
Tid: 12. sept. 2006 kl. 19.30
Sted: Teaterbygningen, Køge.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.