Historien om Køges biografer begynder omkring 1898. Her kommer de første omrejsende biografer, som vi kender til, til Køge. ”Kinematografen” var for eksempel i december 1898 på rundtur på Østsjælland. En lørdag i december 1898 besøgte biografen Køge og gav forevisning i Hotel Prinsens sal. Mange lokale kroer og selskabslokaler på købstadshoteller rundt om i landet lagde i de tidlige år af biografens historie lokaler til en rejsebiograf. Siden hen blev de mere stedfaste og fik lokaler, der var indrettet eller ligefrem opført til formålet. Således forløb historien også i Køge.
I Køge har der gennem mange år eksisteret to biografer sideløbende. Alle køgensere husker stadig ”Bio”, som eksisterede frem til 2017 og de lidt ældre husker også ”Kino”, som eksisterede frem til 1978. I det følgende opridses Køge Bios historie og i en senere artikel kommer også historien om ”Kino”.
Historien om Bio
Den første stedfaste biograf i Køge åbnede søndag den 17.2.1907 som en filial af ”Kosmorama” i København. Den lå i Nyportstræde 3 i ”Håndværkerforeningens gamle lokale” på Industrihotellet. Biografen kom til at hedde ”Biograftheatret i Kjøge”. Der var forestilling kl. 5, 6, 7, 8 og 9. På hverdage kl. 7, 8 og 9.
Denne biograf nåede kun at eksistere ganske kortvarigt på denne adresse. Allerede i 1908 blev biografen nemlig solgt til lokale kræfter, som flyttede biografen til den nyopførte ejendom ”Svogers Gård”, Torvet 3.
Her fik den til huse i sidelængen. Her lå biografen fra 1908 og frem til 1940. Når man kom ind i gården fra Torvet, lå biografen til venstre. Kommunen købte dog Svogers gård i 1940 for at bruge en del af arealet til en udvidelse af rådhuset. Det stod færdig i 1942. Det betød enden på biografen på denne adresse.
I stedet blev der etablere en helt ny biograf på Torvet 17 og den 1.5.1940 kunne biografen indvies. Biografen åbnede kort efter besættelsen af Danmark. Da arbejdet var sat i gang inden besættelsen, fuldførte man naturligvis arbejdet. Krigen satte tydeligt sine begrænsninger på biografens udfoldelser og der måtte spares, hvor der kunne. I 1945 kom der eksempelvis nye regler for opvarmning af biografen. Tilskuerrummet måtte ”…ikke opvarmes mere end strengt nødvendigt og under alle omstændigheder ikke til over 10 grader”.
Biografen var tegnet i 1939 af den lokale arkitekt Erik Engelstoft. Erik Engelstoft var søn af biografdirektør Laurids Engelstoft. Biografen i Køge blev for Erik Engelstoft starten på en lang karriere som biografarkitekt. Han stod siden hen bag 50 biografer landet over.
I 1990 fik Køge Bio et glædeligt skulderklap, da den blev kåret som ”Årets Biograf 1990” af Foreningen af filmudlejere i Danmark.
Det var gennem mange år et stort ønske at udvide biografen og få flere sale. I 2010´erne var der eksempelvis et godt stykke over 100.000 årlige gæster i biografen. Det tog dog et par årtier, før det blev realiseret.
Søndag den 21. maj 2017, 77 år efter åbningen af Bio på Torvet, blev den sidste film vist i den gamle biograf. Den sidste forestilling var ”Kong Arthur – Legenden om sværdet”.
Den nye biograf i Antoniestræde, nu ejet af Nordisk Film Biografer, åbnede officielt den 25. maj 2017. Til trods for skiftende ejere og adresser går der en direkte linje fra Biograftheatret i Nyportstræde, over biografen i Svogers Gård, til Bio på Torvet 17 og for så vidt hele vejen op til den nye biograf i Antoniestræde.
Hvis du vil vide mere, kan du læse hele historien om Køges biografer i ”Køge Studier 2017”. Den kan købes på arkiverne og lånes på biblioteket.