Redningen af danske jøder i oktober 1943 – Pressemeddelelse

Den blinde organist  ved Køge Sct. Nikolai Kirke, Carl Larsen, åbnede sit hjem for jøder på flugt
Den blinde organist ved Køge Sct. Nikolai Kirke, Carl Larsen, var een af de køgensere, som åbnede sit hjem for jøder på flugt. (Klik for stort foto).

Den 2. oktober er det 70 år siden, at nazisterne iværksatte jødeaktionen i Danmark. Efter samarbejdspolitikkens sammenbrud i august 1943, blev også Danmark omfattet af nazisternes systematiske plan om at deportere jøder til KZ-lejre.

I Danmark gik det dog heldigvis meget anderledes end i de fleste andre europæiske lande. For langt hovedparten af de danske jøder, over 7000 kvinder, mænd og børn, nåede at flygte ud af Danmark og i sikkerhed i Sverige.

For at markere dagen, indbyder Køge Byarkivs Venner indbyder til foredrag med forfatter Henning Bjørn Larsen. Forfatteren Henning Bjørn Larsen fortæller om jødernes flugt til Sverige i oktober 1943, med udgangspunkt i Køge og omegn. Herunder vil han fortælle om hjælpen til de jøder, som blev skjult, inden det lykkedes at få dem af sted til Sverige.

Foredraget finder sted onsdag d. 2. oktober kl. 19.30 på Teaterbygningen (Musikcafeen) i Køge. Foredraget er arrangeret af Køge Arkiverne og

Køge Byarkivs Venner. Der er gratis adgang for alle og tilmelding er ikke nødvendig.

Arrangementet er led i en større markering af 70-året. Læs mere om dette og øvrige arrangementer i anledning af jødernes redning, som koordineres af Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn. Se mere på www.oktober43-koege.dk