Uidentificerede billeder

Køge Byhistoriske Arkiv har en stor samling af gamle billeder. En del af personerne og stederne på billederne er ukendte for os. Vi beder derfor af og til om din hjælp til at identificere og bestemme disse billeders mulige ophavssituation.
Vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du kender disse steder eller personer.

Den fine stue
Køge Byhistoriske Arkiv har fået indleveret dette flotte fotografi. Desværre har vi slet ingen oplysninger om billedet. Personerne på fotografiet er ubekendte, ligesom stedet og omstændigheder det er taget under. Derfor efterlyser vi nu læsere, som kender til fotografiet.

Fotografiet forestiller øjensynligt et ægtepar, der sidder i deres stadsstue. En skønsmæssig datering af billedet kan fastsætte det til det tidlige 1900-tal. Det var dengang ret almindeligt, at man indrettede sig med en fin stue, som kun blev brugt ved særlige lejligheder.
Stuen er møbleret med kurvestole, en sofa med træudskæringer og den uundværlige petroleumslampe i loftet. Væggene er prydet med blomstrede tapeter, platter på væggen og ikke mindst nogle fotografier på væggen. På sofabordet står porcelænsfigurerne fremme til skue.
Vores læsere har tidligere været meget dygtige til at sætte navne på personer, så vi håber at det også kan lykkes denne gang. Hvis der er nogen, der genkender personerne på billedet, vil Køge Byhistoriske Arkiv meget gerne høre fra dig.
Du kan ringe på 56641592 eller skrive en mail på byarkiv@koege.dk
Du kan også finde os på www.facebook.com/koegearkiv (Åbner i nyt vindue).

Svar:
Der kom hurtigt svar på det: Personerne er Oline Hansen og Hans Christian Hansen. Billedet stammer fra Nordfalster, så vi sørger for at billedet kommer “hjem” igen.
Mange tak for hjælpen!

Gymnaster fra Lellinge

Denne uges billede kommer også fra Lellinge og stammer fra samme aflevering som klassebilledet. Valborg Christensen, som var med på skolebilledet, findes også på dette foto af gymnastikholdet. Her sidder hun som nummer tre fra venstre på forreste række. Vi er tilbage i 1920´erne. Igen vil vi gerne høre mere om navne. Er det et forsamlingshus eller en gymnastiksal der er ramme?

Klassebillede fra Lellinge:

Dette er et klassebilledet fra Lellinge. Efterlysningen var rigtig succesfuld og vi fik ved god hjælp sat navne på de fleste børn.

Stilig konfirmand?

Den unge herre på denne uges billede, gætter vi på må være en konfirmand, der er afbildet på den store dag. Det vides dog ikke med sikkerhed. Han bærer jakkesæt, manchetknapper og butterfly og er ulasteligt klædt på efter alle kunstens regler. Hans identitet og alder kender vi dog ikke.

Billedet er tydeligvis taget i et fotostudie og det er fotografen Emil Ferdinand Rasmus Iansen, der har været på spil. Han levede fra 1862-1920, havde fotoatalier i Nørregade i Køge, og en ”filial i Storehedinge”. Ud fra fotografens leveår, kunne man håbe på, at drengen i dag er oldefar eller tipoldefar til nogen i Køges omegn, og derfor vil blive genkendt.

Har du oplysninger, der kan føre til opklaringen af den nydelige unge mands identitet, vil vi meget gerne høre fra dig.

Denne unge man gav desværre ingen henvendelser, men det var også et meget svært billede.

Fodbold på Codan

Dette billede stammer fra Codan Gummi. Billedet er indleveret til Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne, så en eller flere af personerne kunne muligvis have en tilknytning til Herfølge. Kvinderne her på billedet hepper tilsyneladende på Codans kvinder, der er i en venskabelig fodbolddyst med de mandlige kolleger. Hvem kvinderne er og hvad udfaldet af kampen blev, ved vi ikke. Har du oplysninger vil vi meget gerne høre fra dig.

Efterlysning af kvinderne fra Codan, gav en fin henvendelse fra en kvinde på 94 år. Hun kunne identificere Rosa Rasmussen (nr. 1. f. v.), som arbejdede på Codan, vistnok mellem 1934-38. Efter en samtale kom det endvidere i stand, at kvinden gerne ville aflevere noget andet interessant materiale. Så indsamlingen af oplysninger kom her også til at lede til indsamling af arkivalier, hvilket vi er meget glade for. En anden henvendelse satte navn på nr. 2 fra venstre, Dora, der medvirkede i TV-udsendelsen Æblehovedet og Kommandanten. Vi takker mange gange for de gode tips.

Sidenhen har vi fået flere henvendelser og afleveringer. Tusind tak.

Trafikundervisning

Klassens lærerinde ringede ind og kunne navngive flere elever. Det foregår i 1954/55, da det er 1. eller 2. mellem for hendes klasse. Det var Lærer Raldrup der arrangerede trafikprøven. Børnene er her i gang med færdselsundervisning i skolegården.

Dette billede har givet flere henvendelser og spændende svar.

Ring til Køge Byhistoriske Arkiv på 56 64 15 92 eller send en e-mail til byarkiv@koege.dk Alle henvendelse er velkomne.