Foredrag om Erik Boelskov – Frihedskæmper fra Køge

Foredrag om den kendte frihedskæmper Erik Boelskov: Erik Boelskov – myten og mennesket

Erik Boelskov blev udråbt til lokalhelt i Køge i 1945. I 1942 var han flygtet fra Danmark henover det tilfrosne Øresund til Sverige og derfra til England. Han vendte tilbage til Danmark som hemmelig agent i engelsk tjeneste, og blev dræbt ved en eksplosion i en lejlighed kort efter.

Men hvem var han? Hvorfor gjorde han det? Og hvad udrettede han egentlig som frihedskæmper?
Peter Edelberg er historiker og Erik Boelskov var han mors onkel. Kom og hør både kendsgerningerne og den personlige historie bag heltemyten Erik Boelskov.

Arr. Køge-Fondens Venner
Tid: 2. november. 2006 kl. 19.30
Sted: Teaterbygningen, Køge.

”Søndag den 8. mar. 1942 gik Boelskov på Vestergade i Køge og til sin forargelse så han en dansk pige gå med en tysk soldat. Boelskov ventede, til soldaten var gået sin vej, og gik derefter hen for at forklare pigen det forkerte i hendes opførsel. Pigen hidsede sig op og skældte Boelskov ud, hvilket soldaten hørte og vendte tilbage for at bede Boelskov lade hans pige være. Boelskov troede at soldaten ville slå ham, så Boelskov, der var fritidsbokser, slog først og soldaten faldt baglæns ned på fortovet. Soldaten truede Boelskov med konsekvenser og gik sin vej, og pigen gav Boelskov afskedssalutten, at hun skam godt vidste hvem han var.  Boelskov var bange for at blive arresteret og besluttede sig for at flygte til England via Sverige. Hans intention var at flyve med Royal Air Force. Han var 20 år gammel”.

Kilde: Peter Edelberg i Køge-Studier 2005.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.