Tidlig julegave fra Køge Arkiverne

Køge Arkivernes populære ”Køgedatabase” er netop blevet opdateret som en tidlig julegave til alle historieinteresserede.

Køge Arkiverne ønsker glædelig jul med en tidlig julegave til alle med interesse for Køges historie. Med den nye opdatering, der omfatter to hele år, er basen bragt frem til 1961.

Den indeholder nu over 2200 poster med ”gamle” nyheder fra Køges historie. Der findes nu opslag fra år 730 og helt frem til 1961. Med det nye materiale kan man i Køgedatabasen få et indblik i dagliglivet i Køge for præcis 50 år siden.

”Vi ved af erfaring, at der er rigtig mange der bruger Køgedatabasen”, fortæller arkivleder Birte Broch. ”Sammen med de gamle fotografier fra Køge, er de blandt de mest benyttede sektioner på www.koegearkiv.dk”.

Der er forskellige indgange til Køgedatabasen. Man kan søge ved hjælp af en liste med emneord, en årstalsliste eller ved almindelig fritekstsøgning.

Arbejdet med at opdatere Køgedatabasen udføres af arkivets frivillige medarbejder, Vagn Gulbrandsen. Igen i år har Vagn Gulbrandsen lagt et stort arbejde i at få lagt mange informationer ind i Køgedatabasen. Arbejdet baserer sig på de gamle udgaver af Østsjællands Folkeblad, som alle bliver gennemlæst for gode, relevente, sjove eller anderledes historier.

1961 var også året hvor Køge fik ny politimester. Erik Vedel Storm afløste den landskendte politimester Vagn Bro på posten. Den nye politimester udtalte at han ikke ville deltage aktivt i det politiske liv. Det var synd for Køge Turistforening, mente man, som mistede en virkelig god reklame for byen.

Billedet er taget i forbindelse med politimesterskiftet. Fra venstre den afgående politimester Vagn Bro, borgmester Aage Sund og den tiltrædende politimester Erik Vedel Storm. Foto: Hans Reersø, 30.9.1961.

Køb nu inden ”Andejagten” går ind
Nogle af historierne viser at der intet nyt er under solen. Andre historier bærer vidnesbyrd om at Køge i starten af 1960´erne var en by i rivende udvikling.

I starten af december annoncerede Kødbørsen i Nørregade 65 med at de havde hjemkøbt 1000 ænder til julen, som blev solgt til ”fantasipriser”. ”Køb nu, inden ”andejagten” går ind. Der er ikke noget at spille om, hver mand sin and”.

I 1961 var der god gang i økonomien og det gav rekordjulehandel i Køges forretninger. Den 17. december 1961 holdt forretningerne søndagsåbent fra kl. 16-20. Flere forretninger solgte dobbelt så meget som året før. Årets store julegavehits var i øvrigt elektriske tog og dukker, hvis hår kunne vaskes.

Også dengang kunne det være svært for mændene at finde en gave til konen. ”Mandfolk har det svært, når de skal finde på julegaver til damerne, men køber De en smuk underkjole eller natkjole, så vil julen være reddet”. Det var Manufakturhuset, Torvet 19, der var leveringsdygtige i denne enkle opskrift på julefred.

Det var også op under jul at Holger ”Dik” Jensen kunne demonstrere de “USYNLIGE BRILLER” for alle interesserede. Det var selvfølgelig kontaktlinserne, der holdt deres indtog i Køge.

I starten af 1960´erne voksede Køge by og mange nye projekter blev sat i værk. Blandt andet fik Køge Gymnasium igangsætningstilladelse til gymnasiebyggeri af Boligministeriet. Undervisningen ville dog gå i gang allerede ved næste skoleårs begyndelse på Søndre Skole.

Det er historier som disse – og mange, mange andre – man selv kan gå på opdagelse i under Køgedatabasen.