Køge Arkiverne gør sig klar til Kyndelmisse i Køge

”Vinter” er temaet for Kyndelmisse i Køge 2012. Selv i vores milde vinter, er der masser af inspiration at hente i vinteren. Det vidner årets store program om.

Ved Kyndelmisse i Køge fredag den 3. februar byder Køge Arkiverne på en række spændende oplevelser.

Byarkivet holder åbent hus hele Kyndelmisseaftenen mellem 18 og 22. Her kan man se Byarkivet, få en snak om den lokale historie, se en lille udstilling med vinterbilleder fra Køge og meget andet.

De lange mørke vinteraftener blev tidligere fordrevet med husflidsarbejder. Denne gamle tradition tages op for en aften, når Herfølge Husflid besøger Byarkivet. Se en udstilling med husflidsarbejder og prøv selv kræfter med de gamle håndarbejder i materialer som pil, filt og træ.

Temaet vinter har også givet inspiration til to arrangementer om Svend Gønge og Svenskekrigene. Vinteren i 1658 var så streng, at bælterne frøs til og de svenske troppe kunne gå over isen til Sjælland:

Forfatter Gitte Kjær holder foredrag på Byarkivet. Hun giver en historisk skildring af manden bag Gøngehøvdingen, den danske friskyttekaptajn, som var leder af snaphanerne i 1600-tallets dansk-svenske krige. Hør om Svend Poulsen og hans liv ud fra samtidige kilder, men også ud fra skrønerne. Der er begrænset antal pladser til foredraget. Gratis billetter kan afhentes hos VisitKøge.

Der er også mulighed for at komme på en skummel byvandring i det vinterkolde, nattemørke Køge. Turen ledes af Ole Søndergaard, der vil fortælle om Køge under Svenskekrigene. På turen kan man høre historier om Køges hårde skæbne under Svenskekrigene i midten af 1600-tallet. Her var Køge besat af de svenske tropper, som befæstede byen med bastioner. Alt der stod i vejen, blev revet ned. Turen begynder fra Køge Byhistoriske Arkiv, Vestergade 26 klokken 20.30.
Gratis billetter til byvandringen kan afhentes på VisitKøge før Kyndelmisse i Køge.

Aftenen sluttes af med ønskebio på Byarkivet, hvor arkivleder Birte Broch viser highlights fra samlingerne. Vi kan byde på alt fra karnevallerne i Køge, Svæveflyverlejren 1943, over Boldklubbens Østentur 1954 til Køgefilmen fra 1936. For en gangs skyld er det dig der bestemmer, hvad der skal vises i ”biografen”.

Meteorolog Peter Tanev og Køge Kor i Rådhuskantinen
I kantinen på Køge Rådhus (adgang fra Rådhusgården, Torvet 1) synger Køge Kor Kyndelmissen ind. Køge Kor varmer op på den kolde Kyndelmisseaften med et udvalg af danske og udenlandske sange fra deres store repertoire.

Bagefter holder meteorolog Peter Tanev, kendt fra TV2 Vejret, et foredrag om vintervejret i Køge og Danmark. Peter Tanev har leveret mere end 10.000 vejrudsigter gennem årene på TV2, hvor han har arbejdet i mere end 13 år. Han er udannet som bachelor i klimatologi fra Københavns Universitet. Peter Tanevs foredrag er lagt an på, at folk har en hyggelig og munter aften – med andre ord er humor og grin en stor del af indholdet. Der er som udgangspunkt ikke lagt op til, at man tager de videnskabelige briller på og nørder sig gennem stoffet. Foredraget er tværtimod tilrettelagt så alle kan få en sjov aften.

Køge Arkiverne arrangerer korsang og foredraget i samarbejde med VisitKøge.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.