Glimt fra Køges Historie – Julebelysning i Køge

Glimt fra Køges historie – Julebelysning i Køge

Juleudsmykning i Brogade og juletræ på Køge Torv i 1960´ernes slutning.

I år har Køge Handel indviet den nye julebelysning i Køge by. Dermed hænger over 500 meter granguirlander og 35.280 lys i gaderne. De er med til at sætte køgensere og besøgende i Køge i rigtig julestemning. Og flot ser det ud.
Men hvor gammel er traditionen med udendørs julepynt og julebelysning egentlig? Juleudsmykningen er selvfølgelig først opstået ved pyntning af vinduer inde i forretningerne. Men hvornår det flyttede ud i gaderne, har desværre vist sig at være temmelig svært at svare præcist på.

Juletræstænding på Køge Torv i starten af 1980´erne.

Den 18. november 1960 skrev Østsjællands Folkeblad, at ”i år kommer der særlig julebelysning på Køge Torv. De lyskranse, der er blevet brugt til karnevallet, er i øjeblikket ved at blive monteret på masterne omkring Køge Torv. Der bliver klare pærer i kransene i modsætning til karnevallet, hvor der var kulørte pærer”. Der blev afholdt nogle kæmpe karnevaller i Køge i 1954, 1958, 1963 og 1968. De kunne samle op til 120.000 mennesker. De har formentlig været med til at betale for julebelysningen.

Vi ved også med sikkerhed, at der var julebelysning i 1957. Det blev diskuteret på Køge Handelsstandsforenings generalforsamling den 29.10.1957. Her var der indhentet priser med en omkostning på 1000 kr. pr. år plus anlægskapital for 4000 kr. Der var ved samme møde en række forslag fremme til slogans for Køge i anledning af den kommende julehandel: ”Vi handler i Køge, Det betaler sig at handle i Køge, Vi venter Dem i Køge, Handle klogt – handle i Køge”.

Året før, i 1956, var der i hvert fald også et juletræ på Torvet i Køge. Om der var egentlig julebelysning, er dog mere usikkert. Her var det den folkekære skuespiller Helge Kjærulff-Schmidt, der havde skænket et juletræ til Køge. Det var på det tidspunkt Frelsens Hær, der stod for opsætningen af juletræ i Køge. Skuespilleren havde sommerhus på Jersie Strand og havde haft Køge som sin ”sommerby” i 15-16 år. Han udtalte, at ”juletræet ikke kunne lide en skønnere død, end at stå og pynte på Køge Torv”.

Traditionen med juletræer på Torvet i Køge kan i hvert fald føres tilbage til årene før eller under Anden Verdenskrig. En ældre køgenser fortæller i facebookgruppen ”gamle Køge” om, hvordan netop Frelsens Hær havde opstillet et juletræ på Torvet i hendes barndom, med en kasse man kunne smide mønter i til velgørenhed.

Hvor gammel traditionen med julebelysning er i Køge, står altså desværre uvist. I krigsårene har der under alle omstændigheder ikke været udendørs julebelysning på grund af kravet om mørklægning.

Det første indendørs juletræ i Danmark, som man kender til, stammer fra 1808 og stod på herregården Holsteinborg. Det blev oprindeligt anvendt i de mere velstillede kredse blandt adelige og præster og spredte sig efterhånden længere ud i landet blandt andet via højskolerne.

Blot et år efter Thomas Edison havde opfundet glødepæren i 1879 kunne man opleve den første elektriske juletræskæde. Omkring 30 år efter kom den første elektriske julebelysning til Danmark. Det var ca. i 1910. Det første udendørs juletræ med elektriske lys blev tændt på Københavns Rådhusplads i 1914.

Er der læsere, der ligger inde med fotografier af julebelysningen i Køge, af ældre eller yngre dato, hører vi gerne fra jer. Vi vil også meget gerne høre nærmere, hvis du har oplysninger, der kan medvirke til en mere sikker datering af julebelysningen i Køge.

Af Lars Kjær, Køge Arkiverne

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.