Glimt fra Køges Historie – Sliber Peter

Niels Peter Jensen – Sliber-Peter – Papegøjedrengen 

Sliber-Peter er født i 1867 og ligger begravet på Herfølge Kirkegård. Han blev begravet 19. september 1936.

Sliber-Peter var en kendt personlighed i hele Danmark og specielt i Herfølge. Her havde han mange gode venner og bekendtskaber. Som var grobund for mange sjove historier og bemærkninger.

Han kunne også efter eget udsagn flere sprog. Så mon ikke ”trillebøren” også har været en tur i Tyskland og England.

Sliber-Peter blev omtalt som en ”gentleman” og var model for kunstmalere bl.a. Anton Dorph.

Storm Pedersen har også benyttet sig af Sliber-Peters sjove og rammende bemærkninger til mange af sine vittighedstegninger.

Danmarks kendteste ”sliber” har desuden lagt navn til sangen ”Den gamle skærslibers forårssang” af Sigfred Pedersen.

”En fødselsdags visit af Sliber-Peter” gengivet fra Østsjællands Folkeblad

Guten Tag, menie Herren, – det er den berømte Sliber-Jensen fra Herfølge. Jeg kommer, ved det, at det er min fødselsdag i dag. Jeg fylder nemlig 67 år, lige i lømmelalderen, aber stilgoing strong, som engelskmanden siger. Nå, De taler ikke engelsk, så sprechen wir lidt på deutsch igen.

Ser de, jeg har været hele Tyskland igennem på kryds og tværs lige over til Ruslands grænse, men så havde jeg så meget skæg, at de troede jeg var flygtet fra fangelejrene i Siberien, og så måtte jeg lisom køre børen ad hjemmet til igen.

De små øjne glimter polisk mellem den usandsynlige mængde skæg, Sliber-Jensen stadig synes luner så rart, når middagsluren skal ”slibes” en times tid på grøftekanterne.

Den berømmelige stråhat er blevet erstattet med en filthat af et ubestemmeligt udseende. En bør på hovedet og en i hånden, siger han selv, da han lidt senere starter det ambulante sliberværksted med de mange pudsige advarselsskilte.

Jeg kan ikke lægge op om vinteren, fortæller han. Ovre i Ribe sætter de mig til at pille kartofter, som om jeg var botaniker, hæ, sikke en bestilling for en gammel smedesvend.

Den gamle luvslidte frakke blafrer i blæsten, men den røde halsklud har humør for hele påklædningen.

Jæ æ glad for`en, siger han mildt og klapper slibebøren, og så æ det min fødselsdag i dag.

Af Sonja Zingg Hansen, Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne