Køge Studier 2015 er netop udkommet

I dette års nummer af Køge Studier bringer vi to vidt forskellige artikler.

Koegestudier_forside
Det nye Køge Studier

I den første artikel tager Henrik Stissing Jensen Jernbanehotellet, også kaldet Calunda, under behandling. Dermed fortælles historien om en central og markant bygning i Køge. I artiklen går Henrik Stissing Jensen gennem hotellets opførelse og efterfølgende udvidelser. Der er benyttet et stort kildemateriale, bl.a. arkitekttegninger, aviser og skøde- og panteprotokoller for at kunne fortælle hotellets historie. Selvom hotellet blev revet ned 1936 og måtte give plads til byggeriet Ivar Huitfeldtsgården, er det lykkedes for forfatteren at give et nært og nuanceret indtryk af hotellet og dets udvikling. Henrik Stissing Jensen er i øvrigt stifter af facebookgruppen ”Gamle Køge” og mange vil kende ham gennem hans store arbejde med denne gruppe.

Bagside
Bagsiden af Køge Studier

I den anden artikel har Margit Baad Pedersen skrevet om et emne, der er evigt aktuelt, nemlig om en immigrant der flyttede til Køge. I den grundige og dybdegående artikel følger vi Jacob Borthig fra barndommen i Pittenweem på Skotlands østkyst til han kommer til Køge og slår sig ned som købmand. Han havde mange offentlige hverv og førte mange retssager. Af blandt andre disse grunde, er der et righoldigt materiale om ham. Læseren vil blive forbavset over, at det er lykkedes at komme så tæt på en person, når vi er tilbage i 1600-tallet. Det er i sig selv fascinerende at opdage, hvor mange oplysninger det er lykkedes Margit Baad Pedersen at grave frem både om danske og skotske forhold. Det vidner for det første om, at forfatteren har gjort et kæmpe arbejde med at pløje kilder og litteratur igennem. Men også om, at digitaliseringen af arkivalier i danske og skotske arkiver er ved at være skredet godt frem.

Årsskriftet afsluttes med arkivernes årsberetninger, lister over givere af arkivalier samt oplysninger om åbningstider, adresser, medarbejdere og bestyrelse. Redaktørerne ønsker god fornøjelse med læsningen og modtager som altid gerne ideer til kommende artikler, kommentarer til årsskriftets form og indhold.

Køge Studier dateres bagud, således at årgang 2015 planmæssigt udkommer i 2016. Vi har på denne måde valgt at tage udgangspunkt i det år, som arkivernes årsberetninger omhandler.

Køge Studier kan købes på arkiverne og i boghandlerne i Køge.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.