Foredrag i Kulturhuset i Borup: Våbennedkastningerne under 2. Verdenskrig

Frihedskæmpere. Billedet er taget 4.5.1945 ved Borup Skole.
Frihedskæmpere. Billedet er taget 4.5.1945 ved Borup Skole.

Torsdag d. 26.03.2015 kl. 19.00 inviterer Skovbo Lokalhistoriske Arkiv til foredrag i hallen i Kulturhuset i Borup om våbennedkastningerne i vores område under 2. Verdenskrig.

Arrangementet varer ca. 2 ½ time. Selve foredraget er på 2 x 1 time med en halv times kaffe pause ind imellem. Arrangementet er gratis. Kaffe og kage koster 20 kroner.

I år har vi to jubilæer i forbindelse med 2. Verdenskrig. Vi nærmer os den 9.april, hvor det er 75 år siden, at Danmark blev besat af Tyskland. Og så har vi den glædelige begivenhed, der fandt sted den 4. maj for 70 år siden, hvor Danmark atter blev frit.

I løbet af de fem år, krigen varede, voksede modstanden mod besættelsesmagten og især i krigens 2 sidste år var der megen aktivitet blandt lokale modstandsfolk både med afhentning af nedkastede våben og decideret sabotage.

Ved foredraget vil Jonna og John Helmersen fra Lille Ladager fortælle om de mænd og kvinder, der satte livet på spil i kampen for et frit Danmark. Foredraget er skræddersyet til det gamle Skovbo-område, virkestedet for Borup- og Ejby grupperne, og bygger for en stor del på Helmuth Barners bog om Borup-Holdet, materiale i Skovbo Lokalhistoriske Arkiv samt nye oplysninger, som John og Jonna har støvet frem igennem de kontakter, især til efterkommere af modstandsfolk på egnen, som de har fundet frem til igennem dette arbejde. Foredraget er ledsaget af en powerpoint – præsentation med billeder og lydoptagelser af personer og steder med tilknytning til modstandsbevægelsen i Skovbo.