Sol og sommer

Sol og sommer 002
Udstillingsplanche fra Skovbo Lokalhistoriske Arkiv. Besøg os gerne og se mere materiale fra samlingerne.

Arkivets sommerudstilling i montren har det aktuelle tema: Sol og sommer. Selvom man bor inde midt på Sjælland, kan man godt bade lokalt i friskt og rent vand – i hvert fald hvis man bor i den tidligere Skovbo Kommune.

Igennem tiden har der været mulighed for badning i både Kimmerslev Sø og i Badesøen på Dyndet.

Kimmerslev Sø er ejet af Svenstrup Gods og har været udnyttet rekreativt til bådsejlads, lystfiskeri og badning. Der var en badebro fra bredden i den nordvestlige ende af søen. Den var finansieret af overskud fra byfesterne.

En tidligere elev fra Borup Skole oplyser, at børnene fra Borup skole om sommeren forlagde gymnastiktimerne til Kimmerslev Sø, og at man her lærte sig at svømme. Som en kuriøsitet kan nævnes, at pigerne badede fra Borup-siden, mens drengene måtte gå den længere vej over til Kløvested-siden af søen. Måske de mødtes på midten?

Udstillingen i Skovbo Lokalhistoriske Arkivs udhængsskab
Udstillingen i Skovbo Lokalhistoriske Arkivs udhængsskab

Badesøen på Dyndet er kunstigt skabt ved afgravning af grus på åsen. Visse steder er vanddybden 6-8 meter.

I 1850-erne, hvor jernbanen imellem Roskilde og Korsør skulle anlægges, begyndte en systematisk afgravning af grus på Regnemarks Bakke. Og derved forandredes landskabet til det, vi kender i dag: Rester af åsen, der afgrænser Badesøen. Det er et meget specielt sted med en fantastisk natur.

Køge Byarkiv holder kun åbent om torsdagen i ugerne 27-32.

Højelse og Skovbo arkiver holder sommerlukket i uge 27-32. Forespørgsler kan rettes til Byarkivet.

Herfølge har kun åbent om fredagen i ugerne 27-32.