“Fruen fra Kjøge”

Peter Svendsen, Ganløse Mørke, indsang “Fruen fra Kjøge” i 1969.

Skillingsvise om “Kjøge”

Køge Byhistoriske Arkiv har fået en rigtig sjov indkomster indleveret, som du kan lytte til lige her. Det er en ældre skillingsvise, “Fruen fra Kjoge” (MP3 – 3,45 MB). Som man måske kan gætte af titlen, er det en sang i det lidt frække genre.

I 1969, da husmand Peter Svendsen var 88 år, indtalte han et bånd til Stenløse Lokalarkiv med fortællinger fra både sit eget liv og fra livet i det lille landsbysamfund, Ganløse Mørke. Peter Svendsens lange beretning indeholder foruden de her fremdragne skillingsviser, meget forskelligt om livet i Ganløse Mørke. Dels noget, som han har oplevet og dels, hvad han som dreng har hørt “de gamle” fortælle.

Nils Erik Andersen og Arne Navne fra Stenløse Lokalarkiv har lavet et flot skrift om Peter Svendsen og om skillingsviserne, som vi anbefaler på det varmeste. Vi bringer teksten her med venlig tilladelse og sender en stor tak til forfatterne. Er man interesseret i at vide mere eller høre de øvrige sange, kan man kontakte Stenløse Lokalarkiv. Skillingsviserne byder på en både spændende og morsom kulturhistorisk tidsrejse: www.stenlosearkiv.dk

(Det kan anbefales at følge med i teksten samtidig med at du lytter til sangen, da det kan være lidt svært at forstå sangen).

Køge Arkiverne er åbne igen!
Vi kan kontaktes på byarkiv@museerne.dk.