Herfølge, Kirkegården – Skulptur på urnekirkegården

Foto venligst udlånt af Joseph Salamon

Foto venligst udlånt af Joseph Salamon

I Herfølge findes et mindesmærke af en anseelig størrelse. Det er et 3,5 meter højt mindesmærke, som er placeret på urnekirkegården ved Herfølge Kirke. Det er udført  i granit. Værket er færdiggjort i 1998.

Mindesmærket er udført af billedhugger og grafiker Joseph Salamon. Han er født i 1932 i Transsylvanien og siden 1960 bosat i Danmark.

“Joseph Salamon er en kendt og anerkendt dansk kunstner. Has værker spænder fra store monumentale udsmykninger til mindre skulpturer, akvareller og grafiske blade. Hans arbejder kan ses overalt i verden. Hans foretrukne materialer er sten, bronze, træ, beton og stål”.

Læs mere på www.josephsalamon.dk

Udgivet i Monumenter og skulpturer | Kommentarer lukket til Herfølge, Kirkegården – Skulptur på urnekirkegården

Giv det Videre 2017 – Skovbo og Køge

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv og Køge Byhistoriske Arkiv har tilmeldt sig det landsdækkende indsamlingsprojekt for erindringer: ”Giv det videre, 2017”.

Vi opfordrer nuværende og forhenværende beboere i den gamle Skovbo Kommune samt i Køge til at indsende deres erindringer til hjemmesiden www.givdetvidere2017.dk.

På hjemmesiden kan du få ideer til, hvordan du kan gribe det an. Det kan være, at du vil fortælle om din barndom, din skolegang, din familie, før og nu – ting, der har forandret sig i din levetid osv.

Efter endt kampagne vil hvert arkiv få tilsendt de erindringer, der hører til det respektive arkiv.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Giv det Videre 2017 – Skovbo og Køge

Generalforsamling Køge Byarkivs Venner 25.4.2017

Køge Byarkivs Venner afholder Generalforsamling tirsdag den 25.4.2017 kl. 19.30 på Teaterbygningen. Vi fik i forårets program skrevet en forkert dato. Men den korrekte dato er altså tirsdag den 25.4.

Vel mødt til årets Generalforsamling.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Generalforsamling Køge Byarkivs Venner 25.4.2017

Oversigt over ændringen fra Nørregade/Københavnsvej til Nørre Boulevard

I forbindelse med ændringen fra Nørregade/Københavnsvej til Nørre Boulevard, blev der lavet et omsætningsregister til husnumrene. Hvis man sidder med ældre kilder som vejvisere osv., kan det være meget nyttigt til at finde frem til den nutidige adresse.

Læs Oversigt over ændringen fra Nørregade+Københavnsvej til Nørre Boulevard (PDF – 2,9 MB).

Udgivet i Nyheder, Samlinger Køge | Kommentarer lukket til Oversigt over ændringen fra Nørregade/Københavnsvej til Nørre Boulevard

Fotoalbummet – Gammelkøge Tyendehus 1930

Prokurist Kristian Edvard Olsen (1901-1984) var i mange år ansat på Køge Andels-
Svineslagteri. Han tog i sin tid mange flotte fotografier fra Køge. Vi har udvalgt et enkelt af hans fotografier til “Fotoalbummet”. Det er det eneste fotografi, som vi kender af tyendehuset på Sandmarksvej og alene af den grund er det interessant. Samtidig er det også et interessant fotografi at studere nærmere. Fotografiet er taget i april 1930.

Udgivet i Fotoalbummet, Nyheder | Kommentarer lukket til Fotoalbummet – Gammelkøge Tyendehus 1930

Omrejsende tivoli i Køge ca. 1900 – Se billederne

Omrejsende tivoli på Køge Torv

På hjemmesiden kan vi nu bringe nogle få, men rigtig fine billeder af et omrejsende tivoli på Køge Torv. Fotografierne er ikke nærmere daterede, men de er fra før 1914, hvor Daldorphs Hus blev nedtaget, for at blive opført i Køge Museums have. Bemærk at huset står på sin plads på Torvet 18 (skjult bag træerne) på billederne.

Du finder billederne i vores galleri her på siden

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Omrejsende tivoli i Køge ca. 1900 – Se billederne

98 årig jøde: Forsinket tak til Køge – tak for livet (Artikel af Bruno Juul, Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn)

Hans Goldstein

Den nu 98-årige Hans Goldstein siger tak til Køgeborgerne, der hjalp ham og hans kammerater med at flygte til Sverige natten til den 7. oktober 1943. 

”Min historie er en solstrålehistorie i en mørk tid”, siger Hans Goldstein.
Hans Goldstein blev skjult på Teaterbygningen og hen på natten smuglet ombord i en fiskekutter i Køge Havn sejlet til Skanör i Sverige.

”Det var en frygtelig tid” siger Hans Goldstein, ”og vi fik aldrig sagt ordentligt tak til de mange, der hjalp os. Jeg er stadig i live – og jeg siger derfor nu – på vegne af os alle – også de, som ikke er mere – tak til de mange personer og institutioner, der med fare for deres eget liv og velfærd hjalp os jøder med flugten til Sverige. Mange har talt om, at der skulle betales for at blive sejlet til Sverige – men vi blev ikke afkrævet nogen form for betaling, selv om skipperen risikerede såvel deres liv som deres kutter, hvis vi var blevet taget af tyskerne”. Skipperen sejlede os af ren medmenneskelighed.

Vi nærmer os 75-året for jødernes redning fra Køge.
”Det glæder mig meget, at Hjemmeværnsforeningen i Køge vil rejse en mindesten over jødernes flugt og redning fra Køge”, siger Hans Goldstein. ”Det er meget, meget vigtigt, at nogen gør en indsats for at synliggøre og fastholde erindringen om den hjælp Køgeborgerne gav jøderne. Mange hundrede andre jøder skylder også borgerne i Køge og Køge-området en stor tak for deres uselviske indsats under krigen – og specielt redningen af jøderne”.
”Husk nu at invitere mig til indvielsen af mindestenen”, siger den 98-årige Hans Goldstein.

Hans Goldstein blev i 1938 hjulpet til Danmark, hvor han kom i landbrugslære – det skulle vise sig, at det blev en ”anderledes” uddannelse.
Halvdelen af Hans Goldsteins familie – onkler, tanter, fætre og kusiner blev myrdet af tyskerne, Moderen blev gasset i KZ-lejren i Auschwitz, mens det lykkedes Hans Goldsteins far – efter et KZ-lejr-ophold Dachau – at komme til USA, hvor han resten af sit liv bebrejdede sig selv, at han havde overlevet.

På forskellig vis lykkedes det en del unge jøder at komme til Danmark, hvor en gruppe efterhånden fik arbejde på gårdene omkring Køge – bl.a. Gl. Lellinge Gård, Ny Lellinge Gård, Fuglsanggård og Egemosegård.

Den 1. og 2. oktober 1943 satte tyskerne gang i jødeanholdelserne i Danmark, og de unge jøder måtte gå under jorden. Tyskerne forsøgte forgæves at få navnelister udleveret af Politiet i Roskilde. Gruppen af unge jøder forsøgte flere gange at flygte – først fra Rungsted så fra Gilleleje, men disse forsøg mislykkedes.

Via gruppens netværk fik de kontakt med den socialdemokratiske modstandsmand, Knud Damgaard. Damgaard blev bl.a. senere folketingsmand, folketingets komiterede for Hjemmeværnet, medstifter af De danske Hjemmeværnsforeninger og meget andet. Den 6. oktober 1943 havde Knud Damgaard arrangeret deres 3. flugtforsøg – det skulle foregå fra Køge – 3. gang blev lykkens gang.

Gruppen mødtes på Valby Station, hvor Damgaard gav dem billetter til toget og de fornødne instruktioner.

Ved ankomsten ca. kl. 17 til Køge blev de ført til Teaterbygningen, hvor de blev skjult sammen med 20 andre jødiske flygtninge. Et lille barn, der græd, fik en sovepille, således at gruppen ikke blev afsløret.

Da mørket faldt på, blev gruppen ført til havnen, hvor de kl. 2 om natten blev stuvet ned i en fiskekutter og sejlet til Skanör i Sverige.
Der var nervøsitet og spænding på båden og på halvvejen stoppede skipper motoren og båden lå stille. Han mente, at der var et tysk skib i nærheden.

Kl. 4 om morgenen nåede flygtningene sikker i havn i Skanör, hvor de blev indkvarteret på en skole. Det blev til en god modtagelse, og Hans Goldstein husker, at de for første gang i 3 år fik serveret rigtig kaffe. Sidst i maj 1945 kom Goldstein tilbage til Danmark.

”Jeg blev uddannet som revisor og har også været kommunalpolitiker for SF”, siger Hans Goldstein, der er storforbruger af bøger og klassisk musik. Hans Goldstein er trods sine 98 år fortsat et aktivt medlem i bestyrelsen af foreningen ”NewOutlook” – Den dansk-jødiske fredsbevægelse.

Mange andre jøder blev i Køge-området hjulpet i deres flugt fra tyskerne. Mange hjalp med at skjule dem – mange hjalp med at sejle dem over. I Køge Bugt området var det bl.a. Mosede, Køge, Strøby Ladeplads, Gjorslev, der var ”udskibningshavne”.
Den 7. oktober 1943 samledes over 400 jøder i Køgeområdet og skjult på gården ”Tammoseholm” i Strøby Ladeplads, hvorfra de natten til den 8. oktober blev smuglet ud i 2 stenfiskerfartøjer og sejlet til Klagshamn i Sverige (Svenskerne siger, at der kom 500). Det er danmarkshistoriens allerstørste samlede redningsaktion.
Desværre gik det ikke altid lige godt. På Sømandshjemmet på Køge Havn blev 30 jøder ”stukket” af tyske håndlangere. Efter tyskernes anholdelse af jøderne, havnede de fleste i Theresienstadt.

Artiklen bringes med venlig tilladelse fra Hans Goldstein samt forfatteren til artiklen, Bruno Juul, Næstformand i Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn.

Hent artiklen som PDF-fil her (PDF – 498 KB).

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til 98 årig jøde: Forsinket tak til Køge – tak for livet (Artikel af Bruno Juul, Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn)

Afskedsreception Birte Broch 2017

Torsdag den 9.3.2017 holdt Køge Museum og Byarkiv afskedsreception for Afdelings- og Arkivleder Birte Broch. Rigtig mange mennesker var med til at gøre det en god dag.

Vi vil gerne sende en stor tak til alle.

Til dem der ikke nåede receptionen, så bringer vi en fyldig fotoreportage fra dagen.

Du finder den her på siden.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Afskedsreception Birte Broch 2017

Lukning ifb. med afskedsreception

I forbindelse med Birte Brochs afskedsreception torsdag den 9.3. holder Køge Byhistoriske Arkiv lukket fra kl. 14.
Åbningstiden på selve receptionsdagen er altså begrænset til 10-14.

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv holder også lukket torsdag d. 9. marts 2017  imellem kl. 14 og 17. Der er således åbent på arkivet fra kl. 13-14 og fra kl. 17-19.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Lukning ifb. med afskedsreception

Kyndelmisse fra Himmel til Hav på Køge Museum og Byarkiv 2017

Fredag den 3. februar fejrer hele Køge kulturnatten ”Kyndelmisse i Køge”. På Køge Museum og Byarkiv er der i år et stort og alsidigt program og hele huset kommer til at emme af aktivitet for børn og voksne.

Til de historisk interesserede

På Byarkivet er der åbent hus, hvor du kan komme forbi og høre nærmere om, hvad et arkiv har i samlingerne. Kom med dine spørgsmål, hvad enten du er garvet slægtsforsker eller aldrig har besøgt et arkiv før. Det er også på arkivet, at du kan se udstillingen med luftfotografier fra Køge.

I rådhuskantinen kan man høre foredraget ”Fossilt DNA – Et vindue til fortiden”. Her kan man høre Morten Allentoft, adjunkt på Center for GeoGenetik fortælle om, hvordan DNA fra gamle skeletter kan give et enestående indblik i arvemassen fra fortidens mennesker og dyrearter.

På kyndelmisseaftenen kan du møde tre af museets profilforskere, Kristoffer Buck Pedersen, Anna Severine Beck og Inge Christiansen i udstillingen. Få en snak med profilforskerne, hør om vores forfædre fra jægerstenalder over vikingetid og op i nyere tid. Hvilke forestillinger havde man om himlen førhen? Man kan også høre nærmere om, hvordan kvinder i livets farlige overgangsfaser søgte beskyttelse hos himmeldronningen, Jomfru Maria.

Endelig kan man få en introduktion til særudstillingen om Dannebroges forlis. Den 4. oktober 1710 forliste linjeskibet Dannebroge i Køge Bugt som følge af et søslag mellem Danmark og Sverige. Kom med bag om særudstillingen på museet og hør om tankerne der ligger til grund.

Mød foreninger og arbejdende værksteder

Mød Geologisk forening Litorina. Tag dine egne geologiske fund med og få afgjort, om de er den ægte vare. Du kan også se de fund, som foreningen selv har gjort på deres mange ekspeditioner.

Herfølge Husflid har åbent værksted og viser udstillinger af husflid i alle afskygninger. Du kan besøge trædrejeren, se hvordan man fremstiller smukker og se fremstilling af knive. Kom og få en snak om de gamle håndværk og om hvordan du selv kommer i gang.

Amnesty International har opstillet en bod, hvor man få nærmere information. Husk også at du kan købe hjemmestrikkede sokker og støtte foreningens arbejde på denne måde.

Lyt til himmelske toner

Kom til guitarkoncert med Køge Musikskoles guitarhold og nyd koncerten med ”Himmelske toner”. Koncerten foregår i den stemningsfulde ”hængekøjesal” oppe under loftet. Lyt til den smukke musik på langs i hængekøjerne.

Forfriskninger til de tørstige

Kig ind i museets butik, hvor der er indrettet café. Her kan man købe sig en dampende varm lutendrank, kaffe eller te. Du kan også købe øl eller vin. Husk at du må tage dine drikkevarer med rundt i udstillingen.

”Himmelske drikke” er et tilbud om at komme og høre mere om kryddersnapse. Flemming Stenalt stiller op med sine mange hjemmelavede kryddersnapse, giver smagsprøver, fortæller om hvordan man selv kommer i gang og uddeler gode opskrifter til alle interesserede.

Særligt for børn

”Daldorphs Hus ” i museumshaven er børnenes hus. I det gamle hus fra 1500-tallet kan du tegne, modellere figurer. Du kan også lave smykker, slå mønt, samle skelettet, læse historier og meget andet. Kom og vær med til at hygge i børnenes eget hus.

For børnene er der igen i år arrangeret den traditionsrige skattejagt. Gå på opdagelse efter mønstre og detaljer i genstandene i udstillingen. Der trækkes lod om et gavekort til museumsbutikken blandt alle de indleverede besvarelser.

Besøg naturvejleder Jan Hansen fra Naturskolen i Køge. Her kan du møde nogle af hans mange spændende dyr og give dig i kast med sjove aktiviteter for børn i alle aldre. Kom ind og leg med.

Marie Holst fra Køge Museums Venner tager dig med på opdagelse i alverdens skabelsesberetninger og fortæller om verdensbilleder fra verdens mangfoldige kulturer.

Læs hele programmet for Kyndelmisse i Køge her (PDF-fil).

Der er oplevelser og aktiviteter for alle aldre og alle interesser. Vi glæder os meget til at tage imod alle gæster til Kyndelmisse i Køge, Køges kulturnat.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kyndelmisse fra Himmel til Hav på Køge Museum og Byarkiv 2017

Kyndelmisse i Køge

Nu er der ikke længe til Køges årlige kulturnat, Kyndelmisse i Køge, skal løbe af stabelen. Du kan allerede nu læse programmet her på siden. 

Læs programmet her (PDF – 1,5 MB).

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kyndelmisse i Køge

Glædelig jul fra Køge Museum og Byarkiv

Glædelig jul til jer alle og mange tak for godt samarbejde i det forløbne år.
Vi ser frem til mange gode oplevelser sammen i det nye år.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Glædelig jul fra Køge Museum og Byarkiv

Ledig stilling: Afdelings- og arkivleder ved Køge Museum og Køge Arkiverne

Museum Sydøstdanmark og Køge Fonden søger en historiker eller person med lignende akademisk uddannelse til stillingen som afdelings- og arkivleder ved Køge Museum og Køge Arkiverne. Stillingen ønskes besat fra 1. april 2017.

Som afdelings- og arkivleder har du ansvar for den daglige ledelse og det overordnede ansvar for Køge Museums og Køge Arkivernes personale, publikum og museumsbutik, arrangementer, skoletjeneste, udstillinger og den daglige interne og eksterne kommunikation samt kontakten til de fire venneforeninger.

Du vil indgå i Museum Sydøstdanmarks ledergruppe og fungere som sekretær for Køge Fondens bestyrelse. Du vil indgå i kulturledernetværket i Køge Kommune og i samarbejde med museets direktør være i dialog med den kommunale forvaltning og politiske ledelse.

Du skal have gode samarbejdsevner med fokus på at skabe netværk. Som leder af en lokalt forankret kulturinstitution er det centralt at kunne etablere gode netværk med alle grupper i samfundet.
Blandt andet er det hensigten at opbygge et erhvervsnetværk i tilknytning til huset. Det er ikke et krav, men det vil blive vurderet positivt, hvis du bosætter dig i lokalområdet.

Du deltager overordnet i arbejdet med indsamling, registrering, bevaring, formidling og forskning i relevant materiale i samarbejde med museets kulturarvsenhed og øvrige enheder.
Du får ansvar for budget, regnskab, planlægning og beretninger knyttet til dit ansvarsområde.

Som ansøger skal du

 • have indgående kendskab til såvel arkiv- som museumsforhold, herunder registreringsprincipper og -systemer.
 • have erfaring med samarbejde med frivillige medarbejdere. Køge Arkiverne har tilknyttet ca. 30 frivillige medarbejdere, som du skal samarbejde med.
 • have erfaring med ledelse af en kulturarvsinstitution eller lignende.
 • have erfaring med personaleledelse og fokus på et godt arbejdsmiljø.
 • have fokus på samarbejde, kommunikation og uddelegering.
 • kunne tage initiativ til nyskabende projekter, gerne i et samarbejde med andre aktører.

Afdelings- og arkivlederen er ansat af og aflønnes af Køge Fonden, der er ansættende myndighed. Der er indgået en samarbejdsaftale mellem Køge Fonden og Museum Sydøstdanmark om stillingen.

Det primære arbejdssted er Køge Museum og Køge Byhistoriske Arkiv, Nørregade 4, 4600 Køge. Da der er andre afdelinger i såvel Køge som Næstved og Vordingborg Kommuner, må du være indstillet på skiftende arbejdssteder. Løn og ansættelsesvilkår efter overenskomst.

Vi skal have modtaget din ansøgning senest 1. februar 2017. Du skal sende din ansøgning, CV samt relevante bilag til job@museerne.dk mærket “afdelingsleder”. Du kan henvende dig til direktør Keld Møller Hansen kmh@museerne.dk, hvis du har spørgsmål vedrørende stillingen.

Køge Museum er en del af Museum Sydøstdanmark. Se www.museerne.dk

Køge Arkiverne består af Køge Byhistoriske Arkiv, Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne, Højelse Sognearkiv og Skovbo Lokalhistoriske Arkiv. Se: www.koegearkiv.dk

Hent stillingsopslaget som PDF-fil her. (114 KB).

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Ledig stilling: Afdelings- og arkivleder ved Køge Museum og Køge Arkiverne

Reception for Ølby-bog. Nyt galleri fra Højelse

Den nye bog fra Højelse Sognearkiv: Ølby. Øvrige ejendomme.

Se billederne fra den festlige reception for Ølbybogen torsdag den 8. december 2016 i Ølby Kirke her på siden.

Se fotografier fra receptionen her.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Reception for Ølby-bog. Nyt galleri fra Højelse

Invitation til præsentation af ny bog fra Højelse Sognearkiv

Kom til præsentation af den nye bog: 

“Ølby – Landsbyen før og nu. En lokalhistorisk undersøgelse fra Højelse Sogn i Køge Kommune”.

Den nye bog fra Højelse Sognearkiv: Ølby. Øvrige ejendomme.

Den nye bog fra Højelse Sognearkiv: Ølby. Øvrige ejendomme.

Det foregår: Torsdag den 8.12.2016.
Sted: Ølby Kirke, Ølbycenter 79-81, 4600 Køge.
Tid: Kl. 15-17.

Højelse Sognearkiv har tidligere udgivet bogen ”Ølby. Gårde”. Den nye bog hedder ”Ølby. Øvrige ejendomme” og skal ses som bind 2 i serien om Ølby.

Alle er meget velkomne ved receptionen Der vil blive lejlighed til at se den nye bog, ligesom man kan købe sit eget eksemplar. Pris 125 kr. Forfatter Birgit Rosenberg sidder klar til at signere bøgerne. Du kan møde arkivets medarbejdere, se fotografier fra Ølby og få en historisk snak. Vi byder også på en forfriskning.

Program:

 • Afdelings- og arkivleder Birte Broch byder velkommen.
 • Herefter gives ordet videre til Kulturudvalgsformand Anette Simoni.
 • Birgit Rosenberg og Kirsten Berngaard fra Højelse Sognearkiv slutter af med at fortælle om arbejdet med bogen.

Tak for støtte:
Udgivelsen af denne bog har kun været mulig, fordi vi har fået økonomisk støtte fra følgende fonde og virksomheder:

 • Carlsen-Langes Legatstiftelse
 • Velux Fonden
 • CP Kelco
 • Delfi Technologies a/s
 • Glarmester Mogens Jensen
 • Skandinavisk Transport Center

Vi er meget taknemmelige og vil gerne sige tak til bidragyderne.
Med venlig hilsen fra medarbejderne i Højelse Sognearkiv

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Invitation til præsentation af ny bog fra Højelse Sognearkiv

”Hit med Historien” efterlyser billeder fra 1973-1989

a328-8e-3

Unge ved grillbaren i Lille Skensved. Et skønt fotografi fra 1970´erne.

Hit med Historien udgiver den populære bogserie om Køges historie. Lige nu er arbejdet med næste bog, som bliver den 8. i rækken, i fuld gang. Det er denne gang perioden fra 1973-1989, der tages under behandling. 

Køge Byhistoriske Arkiv er i den forbindelse på jagt efter billeder fra den tids Køge. Ofte tager man fotografier ved særlige lejligheder som familiefester, mens det almindelige hverdagsliv ikke er dokumenteret på samme måde. Vi efterlyser derfor billeder af mennesker i dagligdagen, på arbejde, i køkkenet, i stuen, på værelset, i gaderne, i fritiden m.m. Det kunne fx være drenge med knallerter, unge iført hønsestrik, hotpants, afghanerpels eller bare tidens mode. Eller det kunne være børn og unge på grillbaren, hjemme på drengeværelset eller pigeværelset med plakater af Slade, Sweet eller Gasolin. Det kan også være billeder fra ungdomsklubberne, unge der spiller musik, leger eller andet. 1970´erne var præget af orange og brune farver i tøjstil og i hjemmene. Har du billeder af det orange-brune look, så hører vi også gerne mere.
Ja, alle billeder fra hverdagen har vores interesse.

Billederne kan indleveres til Køge Byhistoriske Arkiv, Nørregade 4 i Køge. Arkivet kan scanne billederne, hvis man ikke ønsker at aflevere dem til arkivet. Vi kan ikke garantere, at billederne ender med at komme med i bogen. De vil dog blive bevaret for eftertiden. Kontakt gerne Byarkivet på byarkiv@koege.dk, hvis du ønsker at vide mere.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til ”Hit med Historien” efterlyser billeder fra 1973-1989

Onde Aftens Bro

onde-aftens-broKender du stednavnet “Onde Aftens Bro”? Det er en betegnelse, som sætter mange tanker i gang, når man støder på det. Vi har lavet en lille samling af filer og oplysninger vedrørende “Onde Aftens Bro” fra vores arkiv.

Læs om Onde Aftens Bro her. (PDF-fil. 21,5 MB).

Udgivet i Historier fra samlingerne - Køge, Nyheder | Kommentarer lukket til Onde Aftens Bro

Gravskrifter og inskriptioner i Køge Kirke

img_0171I Byarkivets bogsamling står rigtig mange spændende bøger. I den fine, lille bog “Gravskrifter og Inskriptioner i Køge Kirke” fra 1881 har Anders Petersen skabt en meget nyttig oversigt over hvem der er begravet i kirken og hvilke inskriptioner, der findes.

Hent bogen her: Gravminder og inskriptioner i Køge Kirke her (PDF-fil, 13,3 MB).

(Der er foretaget OCR-tekstgenkendelse på teksten i bogen, så du kan søge i teksten, f.eks. efter navne. Dog er tekstgenkendelsen ikke 100% korrekt, så se det som hjælp til at finde rundt i teksten. Finder du ikke hvad du søger, så må du læse dig frem til resultatet).

Rigtig god fornøjelse!

Udgivet i Historier fra samlingerne - Køge | Kommentarer lukket til Gravskrifter og inskriptioner i Køge Kirke

Julens åbningstider 2016

Juletiden står for døren. Før end vi aner det, er den over os. Vi har derfor opdateret hjemmesiden med julens åbningstider for de enkelte arkiver. Du finder dem under det enkelte arkiv. 
Køge: http://koegearkiverne.dk/12730 

Skovbo: http://koegearkiverne.dk/skovbo/find-skovbo-lokalhistoriske-arkiv  

Herfølge: http://koegearkiverne.dk/herfølge/find-arkivet 

Højelse: http://koegearkiverne.dk/højelse/kontakt 

Julekort-20

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Julens åbningstider 2016

Kom til “Arkivernes Dag 2016”

Deltag i ”Arkivernes Dag” lørdag den 12. November 2016. Det foregår i Skovbo Lokalhistoriske Arkiv fra kl. 10-14 og i Højelse Sognearkiv fra kl. 11-14.

b3081

Skensved Gymnastikforenings 50 års jubilæum i 1950. Jubilæet blev afholdt på Skensved Afholdshotel.

I år har ”Arkivernes Dag” fokus på Idræt og Kultur. Over hele landet har arkiver fundet spændende materialer frem fra samlingerne til dagen. Her kan man blandt andet se kigge nærmere på de mange idrætsforeninger, som findes i rigt mål over hele Danmark. I Køge Kommune kan du møde lokalarkiverne i Borup og Højelse på denne dag.

I Skovbo Lokalhistoriske Arkiv i Borup er der åbent hus fra kl. 10-14. Her vil der blive vist forskellige udstillinger, bl.a. Borup Idrætsforenings 100-års jubilæum samt fra Stubberupgaards 80-års jubilæum som institution for psykisk handikappede.

borup-idraetsforening-som-deltager-i-de-beroemte-borrevejle-staevner

Borup Idrætsforening, som deltager i de berømte Borrevejle-Stævner

Husk at du også kan møde arkivet ved ”Åbent Hus”-arrangementet i Borup Kulturhus søndag den 13. november 2016.

I Højelse Sognearkiv er der åbent på Arkivernes Dag kl. 11-14. Også i Højelse kan man se billeder og andet materiale fra områdets mange foreninger. Her er der særlig god mulighed for at dykke ned i gymnastikopvisninger gennem mere end 100 år.

borup-idraetsforening-fra-1936

Borup Idrætsforening. Foto fra 1936.

Har man selv materiale liggende hjemme, for eksempel billeder og andet materiale som programmer fra de forskellige idrætsaktiviteter, så modtager vi det meget gerne på dagen.

Læs mere om arrangementet på www.koegearkiverne.dk

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kom til “Arkivernes Dag 2016”

“Danmarks ældste Mordgåde” – Foredrag ved Kristoffer Buck Pedersen

18graven-KristofferKom og hør Kristoffer Buck Pedersens foredrag om Danmarks ældste mordgåde. Kristoffer Buck Pedersen er Kulturarvschef og Vicedirektør ved Museum Sydøstdanmark.

I 1986 blev der fundet et af de mest spektakulære fund fra jægersten-alderen i en parcelhushave i Strøby Egede.

Otte mennesker blev for ca. 7.000 år siden stedt til hvile i den samme grav, anlagt midt på en stor boplads, der lå beskyttet, hvor Tryggevælde å løber ud i Køge Bugt.

Analyser af graven fortæller en spændende historie om ritualer, familie og køn i stenalderen.

Ud over Strøby Egede graven vil foredraget fokusere på ældre stenalder, der udgør 99,6% af vores kulturelle fortid.

Du kan se graven på Køge Museum. Foredraget arrangeres i samarbejde med Køge Museums Venner.

Det finder sted den 1. november 2016 kl. 19.30 på Teaterbygningen i Køge.

Der er gratis adgang for medlemmer af Køge Byarkivs Venner og for Køge Museums Venner. For alle andre er entreen 25 kr.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til “Danmarks ældste Mordgåde” – Foredrag ved Kristoffer Buck Pedersen

Kom til “Fortidsmindedag” søndag den 2. oktober:

aasen001

Besøg f.eks. Mindestøtterne på Holmebanke på Fortidsmindedagen 2.10.2016

Slots- og Kulturstyrelsen og de lokale museer er gået sammen om at skabe en Fortidsmindedag i Danmark, som afholdes 2. oktober 2016. Formålet er at lokke danskerne ud i by og land for at øge kendskabet og interessen for danmarkshistorien via et besøg på et af vores mange, fantastiske fortidsminder.

I vores område er der flere muligheder for at komme på guidede ture. På fortidsmindedagen kan du besøge Vikingeborgen Borgring, hvor der er rundvisning fra kl. 14-15. På Danmarks Borgcenter er der historisk rundvisning blandt ruiner og voldgrave på Vordingborg slotsruin. Det foregår kl. 12-13. Endelig viser Museum Sydøstdanmark rundt på en jættestue på Vestmøn. Her kan man høre om sagn og tro omkring jættestuen Kong Asgers høj. Denne tur starter kl. 16.

For dem der foretrækker selv at gå på opdagelse, er der også den digitale byvandring på Køge Arkivernes hjemmeside. Her kan man selv tage på tur, når det passer ind i programmet.

Siden indeholder en oversigt over statuer og monumenter i Køge Kommune. Den kan bruges som guide til at dykke ned i den historie, som ligger bag de mange mindesmærker og monumenter, som omgiver os dagligt. Den fungerer fint på mobilen, så den er lige til at tage med i lommen.

Se mere på:
http://koegearkiverne.dk/…/historier/den-digitale-byvandring

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kom til “Fortidsmindedag” søndag den 2. oktober:

Nyhedsbrevet fra Køge Arkiverne – få det hele med

Vi har opdateret teksten som beskriver vores nyhedsbrev. Som noget nyt tilbyder vi nu, at man nu også kan komme på vores pressemeddelelses-liste (Se ny tekst med kursiv nedenfor):

Tilmeld dig Køge Arkivernes nyhedsbrev og få det sidste nye om Køge Arkiverne, Historieskolen Clio og Køge Byarkivs Venner. Nyhedsbrevet genereres automatisk og udkommer en gang om måneden. Nyhedsbrevet indeholder de historier på hjemmesiden, som er mærket med kategorien “Nyheder”.

Man kan derfor risikere, at nyhedsbrevet omtaler begivenheder, der har fundet sted. Hvis du vil være sikker på at få alle nyheder med inden det sker, så anbefaler vi at man også følger med på https://www.facebook.com/koegearkiv

Som noget nyt tilbyder vi også, at du kan komme på vores mailingliste til pressemeddelelser. På den måde får du nyhederne ca. i ugen op til de finder sted. Det kan være en velegnet mulighed, hvis man ikke bruger facebook eller har mulighed for at følge med i lokalpressen i Køge. Du kan tilmelde dig pressemaillisten (og framelde den igen) ved at sende en besked om det til os på byarkiv@koege.dk

Ellers tilmelder du dig vores månedlige nyhedsbrev ved at bruge tilmeldingsformularen her på siden eller til højre.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Nyhedsbrevet fra Køge Arkiverne – få det hele med

Mød lokalarkivet ved Herfølgedagen lørdag den 24.9.

Motiv fra Herfølge-fest 1977, fotografi af Peter Klein. Fra den 24.9.2016 kan hele udstillingen ses på Lokalarkivet i Herfølge.

Motiv fra Herfølge-fest 1977, fotografi af Peter Klein. Fra den 24.9.2016 kan hele udstillingen ses på Lokalarkivet i Herfølge.

Den årligt tilbagevendende Herfølgedag bliver i år lørdag den 24. september kl. 11 – 14 på pladsen foran og på Herfølge Bibliotek. Det er Herfølge Borgerforening, der igen i år samler byen til Herfølgedagen.

Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne holder i den anledning åbent hus i lokalerne på Billesborgvej 1B i Herfølge. Medarbejderne fra Lokalarkivet slår dørene op og tager imod. De er klar til at hjælpe med at besvare lokalhistoriske spørgsmål.

I år vil man kunne se en helt ny udstilling i arkivet. Denne gang har vi taget udgangspunkt i fotos taget af den lokale fotograf Peter Klein. Arkivet har en stort samling af Peter Kleins billeder og det er ud fra denne samling at udstillingen er blevet til. Billederne i udstillingen har det til fælles, at de alle er taget i Herfølge.

Der er dog også fokus på mange af de andre fotografier i arkivets samlinger. Arkivet beder publikum om hjælp til at sætte navne på nogle af de ansigter, som findes på billederne. Ved fælles hjælp kan det forhåbentlig lykkes at få identificeret nogle mennesker på billederne.

Arkivet har igennem en årrække indsamlet interviews med forskellige Herfølgeborgere. En del af disse interviews er for nylig blevet digitaliserede. Benyt Herfølgedagen til at lytte til nogle af de gamle optagelser.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Mød lokalarkivet ved Herfølgedagen lørdag den 24.9.

Højelse Sognearkiv – Kirsten Beck fejrede 80-års fødselsdag

Torsdag den 15.9. markerede Kirsten Beck sin 80 års fødselsdag i Højelse Sognearkiv. Kirsten bød på et lille glas og kransekage. Alle medarbejdere i arkivet ønsker stort tillykke med fødselsdagen og vi ser alle frem til mange gode år på arkivet.

img_6850

Tillykke med den runde fødselsdag til Kirsten Beck

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Højelse Sognearkiv – Kirsten Beck fejrede 80-års fødselsdag

Kulturminister Bertel Haarder besøgte Køge Museum og Byarkiv

img_6823Kulturminister Bertel Haarder var i dag på besøg på Køge Museum og Byarkiv for at se udstillingen sammen med et følge fra Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen. Her ses ministeren i selskab med Museums- og arkivleder, Birte Broch.

Vi siger mange tak for besøget.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kulturminister Bertel Haarder besøgte Køge Museum og Byarkiv

Mindeord ved Erik Augustinussens død

I går torsdag fik jeg den triste nyhed, at Erik Augustinussen var afgået ved døden onsdag d. 7. september.

Jeg har kendt Erik i mange år. Han kom på Skovbo Lokalhistoriske Arkiv allerede før jeg blev leder af arkivet i 1988. Og efter at jeg startede, fortsatte Erik med at komme for at finde sin slægt i kirkebøger, fæsteprotokoller og andet arkivalsk materiale på arkivet.

Henover tid udviklede hans rolle på arkivet sig. Han blev min højre hånd, som jeg kunne trække på, når der var forespørgsler om Borup sogn og især landsbyen Gammerød, hvor han blev født og hvor han døde. Han havde en enorm lokalhistorisk viden generelt og om Borup sogn specifikt. Og vi har fået mange historiske og lokalhistoriske snakke igennem de 28 år, vi har arbejdet sammen.

Igennem tiden har både Erik og jeg været involveret i indsamling af materiale, der har resulteret i større og mindre udgivelser. Mange vil nok huske bogen: Med venlig hilsen. Postkort fra Skovbo, hvor Erik skrev afsnittene om Borup og Gammerød. Desuden researchede vi og skrev de små hæfter om Lammestrup og gårdenes personalhistorie, som blev lavet i kølvandet på Tina Fouchards bog om Lammestrup.

Erik var en fast bestanddel af arkivet. Han afløste mig i ferier og i tilfælde af sygdom, han var med til at lave udstillinger, han var altid hjælpsom i forbindelse med Åbent Hus- arrangementer og deltog i møder i Køgearkivernes regi. Og kunne også rigtig godt lide kontakten til vores brugere. Sågar flytningen af arkivet fra Nr. Dalby til Borup deltog han aktivt i. Og han glædede sig meget over de gode og betryggende forhold, som Arkivet nu har i Borup Kulturhus.

Vi er en lille gruppe på fem personer omkring arkivet, som var med til Eriks 80-års fødselsdag i Gammerød for blot to måneder siden. Vi vil komme til at savne dig, Erik. Og Arkivet vil i den grad mangle dig.

Æret være Erik Augustinussens minde.

Lone Rasmussen, Arkivar, Skovbo Lokalhistoriske Arkiv

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Mindeord ved Erik Augustinussens død

Efterårsprogram for Køge Byarkivs Venner er klar

KBV-program efterår 2016-1

Følg linket og se programmet for Køge Byarkivs Venner efterår 2016

Du finder programmet på vores side om Køge Byarkivs venner.

Rigtig god fornøjelse!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Efterårsprogram for Køge Byarkivs Venner er klar

Køge Studier 2015 er netop udkommet

I dette års nummer af Køge Studier bringer vi to vidt forskellige artikler.

Koegestudier_forside

Det nye Køge Studier

I den første artikel tager Henrik Stissing Jensen Jernbanehotellet, også kaldet Calunda, under behandling. Dermed fortælles historien om en central og markant bygning i Køge. I artiklen går Henrik Stissing Jensen gennem hotellets opførelse og efterfølgende udvidelser. Der er benyttet et stort kildemateriale, bl.a. arkitekttegninger, aviser og skøde- og panteprotokoller for at kunne fortælle hotellets historie. Selvom hotellet blev revet ned 1936 og måtte give plads til byggeriet Ivar Huitfeldtsgården, er det lykkedes for forfatteren at give et nært og nuanceret indtryk af hotellet og dets udvikling. Henrik Stissing Jensen er i øvrigt stifter af facebookgruppen ”Gamle Køge” og mange vil kende ham gennem hans store arbejde med denne gruppe.

Bagside

Bagsiden af Køge Studier

I den anden artikel har Margit Baad Pedersen skrevet om et emne, der er evigt aktuelt, nemlig om en immigrant der flyttede til Køge. I den grundige og dybdegående artikel følger vi Jacob Borthig fra barndommen i Pittenweem på Skotlands østkyst til han kommer til Køge og slår sig ned som købmand. Han havde mange offentlige hverv og førte mange retssager. Af blandt andre disse grunde, er der et righoldigt materiale om ham. Læseren vil blive forbavset over, at det er lykkedes at komme så tæt på en person, når vi er tilbage i 1600-tallet. Det er i sig selv fascinerende at opdage, hvor mange oplysninger det er lykkedes Margit Baad Pedersen at grave frem både om danske og skotske forhold. Det vidner for det første om, at forfatteren har gjort et kæmpe arbejde med at pløje kilder og litteratur igennem. Men også om, at digitaliseringen af arkivalier i danske og skotske arkiver er ved at være skredet godt frem.

Årsskriftet afsluttes med arkivernes årsberetninger, lister over givere af arkivalier samt oplysninger om åbningstider, adresser, medarbejdere og bestyrelse. Redaktørerne ønsker god fornøjelse med læsningen og modtager som altid gerne ideer til kommende artikler, kommentarer til årsskriftets form og indhold.

Køge Studier dateres bagud, således at årgang 2015 planmæssigt udkommer i 2016. Vi har på denne måde valgt at tage udgangspunkt i det år, som arkivernes årsberetninger omhandler.

Køge Studier kan købes på arkiverne og i boghandlerne i Køge.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Køge Studier 2015 er netop udkommet

Golden Days 2016 har 1970’erne som årets tema.

img414

Tinggården ved Herfølge

img414img414Golden Days 70’er-bus kører søndag den 11. september 2016 til Tinggården i Herfølge med ingen ringere end arkitekt Jens Th. Arnfred som guide. Arnfred var sammen med tegnestuen Vandkunsten en af pionererne inden for 70’ernes tæt-lav-byggeri, som Tinggården er et af de første eksempler på i Danmark. Her eksperimenterede man med at udvikle den almene arkitektur via boligaktioner, borgerinddragelse og beboerdemokrati.

Jens Th. Arnfred viser rundt og fortæller om tankerne og visionerne bag byggeriet. Vi kigger også ind hos en af beboerne. Turen inkluderer bus fra og tilbage til Køge Station, en sandwich samt vand og kaffe/the.

Arrangementet finder sted i et samarbejde mellem Golden Days, Køge Museum og Arkiv samt Køge Kommune.

Afgang søndag 11.09. 2016 kl. 11.00 fra Køge Station. Varighed kl. 11.00-14.00.

Billetter sælges fra 11.08. 2016 via ebillet. Pris 75 kr. plus et gebyr på 10 kr.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Golden Days 2016 har 1970’erne som årets tema.

Kulturnatten i Borup, fredag d. 26. august 2016

Stubberupgård, 06Skovbo Lokalhistoriske Arkiv deltager igen i år i Kulturnatten i Borup.

Denne gang har vi valgt at fokusere på to jubilæer i den gamle Skovbo Kommune, nemlig Stubberupgaards 80 års jubilæum samt Borup Idrætsforenings 100-års jubilæum.

Københavns Kommune købte Stubberupgaard i 1936 og oprettede her et socialpsykiatrisk bocenter med plads til 42 beboere.

Stubberupgaard blev opført omkring 1873 som avlsgård under Svenstrup og blev bortforpagtet til baronens yngste søn, Wilhelm Neergaard. I 1922 blev jorden udstykket til husmandsbrug.

På arkivet kan man se en udstilling med billeder af Stubberupgaard som både gods og institution.

BIF,01Den 6. september 2016 fylder Borup Idrætsforening 100 år. Den startede som Borup Gymnastikforening, men allerede i 1923 ændredes navnet til Borup Idrætsforening. Det markerer vi med en udstilling af billeder fra Idrætsforeningens aktiviteter igennem tiden. Tidsmæssigt spænder billederne fra 1910 til 1978.

Alle er velkomne på arkivet fra kl. 18-21.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kulturnatten i Borup, fredag d. 26. august 2016

Mød Køge Museum og Byarkiv på Søndre Havnedag 27.8.2016

Glade børn på opdagelse i Den arkæologiske Sandkasse

Glade børn på opdagelse i Den arkæologiske Sandkasse

På Søndre Havnedag lørdag den 27.8.2016 kan du møde Køge Museum og Byarkiv. Vi står klar på havnen lørdag fra klokken 13-16. Her kan børn og barnlige sjæle prøve hvordan det er, at være arkæolog for en dag. Du finder os i ”Tidsrummet” på Søndre Havn.

Du kan gå på opdagelse i den store arkæologiske sandkasse, finde skelettet og andre skjulte genstande, som du kender dem fra Køge Museum. Deltag også i skattejagten for juniorarkæologer.

Den arkæologiske Sandkasse - her set på Køge Torv

Den arkæologiske Sandkasse – her set på Køge Torv

Kom forbi på dagen og hør nærmere om Køge Museum og Køge Byhistoriske Arkiv. Vi står klar til at tage en snak med alle gæster.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Mød Køge Museum og Byarkiv på Søndre Havnedag 27.8.2016

Sommerlukning i Skovbo Lokalhistoriske Arkiv

Ikke-navngivetSkovbo Lokalhistoriske Arkiv holder sommerferielukket i ugerne 31, 32 og 33.

Fra mandag d. 1.8. til og med mandag d. 23.8.2016.

På gensyn til en ny sæson på arkivet!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Sommerlukning i Skovbo Lokalhistoriske Arkiv

Guld i Købstæderne – Vandring i Køge

Køge Rutekort

Tag på din egen byvandring i Køge by.

I sommeren 2016 besøgte DR-TV Køge i forbindelse med tv-programmet “Guld i Købstæderne”.

Der blev optaget to programmer fra Køge, som kan ses på DR-TV.

Nu kan du selv tage på en kulturhistorisk gåtur i det centrale Køge far Brogade til Kirkestræde i hælene på programmet.

Du finder byvandringen her på siden.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Guld i Købstæderne – Vandring i Køge

Skovbo -ændring i åbningstider 7.7.2016

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv ændrer åbningstider torsdag d. 7.7.2016.

Torsdag d. 7.7.2016 åbner Skovbo Lokalhistoriske Arkiv først kl. 16. Arkivet er åbent fra kl. 16-19.

Som kompensation for den nedsatte åbningstid torsdag d. 7.7., holder arkivet ekstra ordinært åbent onsdag d. 13.7.2016 fra kl. 11-14.

Vi glæder os til at tage imod alle gæster på arkivet.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Skovbo -ændring i åbningstider 7.7.2016

Tinggården i Herfølge

I 1971 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om fremtidens boligbyggeri. Opgaven var at finde alternativer til tidens fremherskende byggerier; parcelhusbyggerier og etagehusbebyggelser.

Idekonkurrencen ønskede ikke kun at få bud på nye boligformer, men også på nye måder at organisere beboerne på, med det formål at skabe fællesskab i det nære miljø.

Tinggården blev ét af de første byggerier i Danmark, hvor nye tanker om fællesskab og brugerindflydelse er ført ud i livet. Ideerne skulle føres ud i livet i et konkret byggeprojekt, som blev gennemført efter de gældende regler for almennyttigt boligbyggeri,

En gruppe beboere deltog i planlægningen sammen med boligselskab, arkitekter og ingeniører.

Bebyggelsen består af 6 familiegrupper med 12-15 boliger i hver gruppe. Til hver gruppe hører et fælleshus, som er indrettet med køkken og opholdsrum. Til hele bebyggelsen hører et forsamlingshus, der bruges til arrangementer, gymnastik osv. Opholdsarealerne ophæver grænsen mellem private og fælles arealer.

Antal boliger: 78
Opførelsesår: 1978
Tegnestuen Vandkunsten og arkitekt Karsten Vibild.
Bygherre: DAB

Se nogle få billeder i vores galleri her:

http://koegearkiverne.dk/billeder/billeder-herfolge/nggallery/herfolge-bygninger/tinggaarden

Kilde: Køge i 700 år. (Jan Hansen. Køge, 1989).

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Tinggården i Herfølge

Køge Byarkivs Venner opdaterer vedtægter

Køge Byhistoriske Arkiv har efter den ordinære Generalforsamling og den efterfølgende Ekstraordinær Generalforsamling opdateret sine vedtægter. Der er blevet slettet en enkelt sætning i vedtægterne. Læs de opdaterede vedtægter her.

Begrundelse for vedtægtsændringen finder du her på siden.

God fornøjelse med læsningen.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Køge Byarkivs Venner opdaterer vedtægter

Stormfloder i Køge

Byer ved havet bliver med mellemrum ramt af stormfloder, oversvømmelser og andre naturskabte ulykker. Køge har således også været ramt af oversvømmelser flere gange i historien. I Byarkivet har vi forskellige beretninger fra disse begivenheder. På denne side har vi samlet nogle få tegninger fra Illustreret Tidende, som viser stormfloden den 13. november 1872. Desuden er der nogle fotografier fra nytårsstormen 1904/5.

Vil du vide mere om Stormfloden 1875, anbefaler vi Kjeld Ejdorf værk: “Stormfloden. Den 13. november 1875”. Vi har også en lang række udklip og beretninger fra Stormfloden.

Udgivet i Historier fra samlingerne - Køge | Kommentarer lukket til Stormfloder i Køge

Et gravminde på Nr. Dalby Kirkegård

På Nørre Dalby kirkegård står der et specielt gravmæle, som for mange år siden fangede min opmærksomhed. Det er et gravmæle over Bertel Christian Hendrik Groth, der døde efter at være blevet såret i Krigen 1864.

Gravmælet består af en natursten med et kors øverst. En marmorplade med inskription læner sig op ad stenen.

Inskriptionen på marmorpladen lyder: ”Christian Groth født 9. februar 1834. Såret ved Dybbøl 12. april 1864. Død af sit sår 9. maj 1864”.

Christian Groth 022Det er første gang, at jeg her i den gamle Skovbo Kommunes sogne er stødt på en soldat, der har deltaget i krigen 1864 og som er død af de skader, han har pådraget sig under krigen, og som er blevet begravet i et af vores sogne. Derfor blev jeg nysgerrig og har forsøgt at finde yderligere oplysninger om Christian Groth.

I Bjæverskov kirke kan man få lidt supplerende oplysninger:

På en mindeplade i Bjæverskov kirke er fem soldater, der er faldet i de to Slesvigske krige 1848-50 og 1864, omtalt. Mindepladen blev opsat i kirken på foranledning af den lokale afdeling af De Danske Våbenbrødre, der havde base i Slimminge, Gørslev sogn.

De fem omtalte er J. Pedersen, født på Juellund og død 1850, Niels Pedersen, født i Gørslev, død 1864 og begravet på Augustenborg kirkegård, Bertel Christian Henrik Groth, født 1834 i København, død 1864 og begravet på Nr. Dalby kirkegård, Hans Pedersen, født i Bjæverskov, savnet efter kampene på Als 1864 samt Rasmus Pedersen, født i Vemmedrup og død på fjendtligt lazaret 1864.

Vi vender tilbage til Bertel Christian Hendrik Groth.

Bertel Christian Hendrik Groth er født den 9. februar 1834 og døbt 3. søndag efter Påske i Trinitatis Kirke i Staden København. Hans forældre var murersvend Johan Peter Alexander Groth og hustru Marie Christoffine Reinlænder. De boede i Vognmagergade 69 i København og her fik de tre børn, Johan Frederik Vilhelm, Bertel Christian Hendrik og datteren Ane Elisabeth.

Imellem 1835 og 1837 flyttede familien til Nordrupøster sogn, hvor faderen Johan Frederik Vilhelm Groth havde fået stilling som murer ved Giesegaard Gods.

Allerede året efter finder vi familien på Juellund gods, der hører under Giesegaard Gods, hvor faderen er murermester. Her får forældrene yderligere 4 børn, 2 drenge og 2 piger.

Bertel Christian Hendrik Groths levned indtil hans død i 1864 ved vi ikke meget om, men ved hans konfirmation i Vollerslev kirke i 1848 får han prædikaterne: ”Meget god Kundskab og meget god Opførsel”. Derudover ved vi, at Christian inden sin deltagelse i krigen 1864 var murersvend ved Juellund gods.

Moderen, Marie Christophine Reinlænder, døde 29. januar 1849 i murerhuset på Juellund.

I 1861 købte husfaderen og enkemanden Johan Peter Alexander Groth et hus i Regnemark, Nr. Dalby sogn, Lille Dalbyvej 43. Efter faderens død i 1871, beboer datteren (Hedvig Caroline Marie Groth) huset med sin mand, hjulmand Peter Larsen. Desuden bor en af hendes brødre, Gustav Rasmus Lauritz Groth, også i huset.

Militærets oplysninger om menig Bertel Christian Henrik Groth (Cohen 1864/142):

Menig ved 16. Infanteriregiment, 4. kompagni, nr. 110, Bertel Christian Henrik Groth, født 9. februar 1834 i Vognmagergade 69, København (Trinitatis), såret i kampene ved Dybbøl 12. april 1864, død af tyfus på Frederiksberg Slots Lazaret 9. maj, begravet på Nr. Dalby kirkegård 14. maj. Søn af murersvend Johan Peter Alexander Groth og Marie Christoffine Rheinlænder. Murersvend på herregården Juellund ved Ringsted. NB: Cohen skriver fejlagtigt, at Groth blev begravet på Garnisons kirkegård i København, men faderen fik sønnens lig udleveret og begravet på Nr. Dalby kirkegård, idet familien var flyttet til Nr. Dalby tre år forinden.

Hvordan finder man graven?

Hvis man vil se gravmælet, finder man graven således: Hvis man står ved kirkens østgavl med front mod kirkegårdsmuren med udsigt til åbne marker, finder man graven ligefrem og til højre for redskabsbygningen. Graven befinder sig i 3. række og er grav nr. 3 fra stien, der går på tværs. Gravens nummer er 0-075.

Lone Rasmussen, Skovbo Lokalhistoriske Arkiv

Udgivet i Historier fra samlingerne - Skovbo | Kommentarer lukket til Et gravminde på Nr. Dalby Kirkegård

Borup Gasværk, Vandværksvej

Borup Gas- og Vandværk

Borup Gas- og Vandværk: Borup Gas – og Vandværk set fra øst.

Vandværksvej med gasværk og vandværk

Vandværksvej med gasværk og vandværk: Nederst i billedet ses gasværket og vindmotoren, der trækker vandværkets pumpe. Til højre for gasværket, foran møllen, anes vandbeholderen.

Vandværksvej med gasværk og vandværk: Nederst i billedet ses gasværket og vindmotoren, der trækker vandværkets pumpe. Til højre for gasværket, foran møllen, anes vandbeholderen.

Borup Vandværk blev anlagt på andelsbasis omkring 1906 og d. 31. oktober samme år kom Borup Gasværk til. Det kostede 22.000 kr. at opføre værket.

Gasværket var et Benoid – gasværk. Jeg skal ikke komme nærmere ind på, hvordan et Benoid-gasværk fungerer, men det er værd at bemærke, at der pt. kun kendes i alt 3 af slagsen i Danmark, og det ene af dem lå altså i Borup!

På Skovbo Lokalhistoriske Arkiv fik vi i foråret 2015 en kopi af ”Love for Andelsselskabet Borup Benoid-Gasværk” tilsendt af GASmuseet i Hobro. Her angiver 22 paragraffer reglerne for gasværkets brugere.

Her er et lille resume af nogle af paragraffer fra ovennævnte love:

Medlemmer af gasværket er forbrugerne af gas samt grundejere, der har fået indlagt gas i deres ejendom. Det er kun sidstnævnte, der har stemmeret, idet det er dem, der hæfter for selskabets gæld og samtidig er medejere i selskabet.

Hver ejendom hæfter solidarisk for selskabets forpligtelser med gensidigt ansvar i forhold til de på deres respektive ejendomme påhvilende andele.

Generalforsamlingen afholdes hvert år i december måned i Borup. Afstemning ved håndsoprækning. Beslutninger ved stemmeflertal.

Bestyrelsen består af 5 medlemmer, som vælges for to år af gangen. Formand og kasserer vælges af bestyrelsen. Bestyrelsen er ulønnet.

Prisen på gas (1906/07), altså prisen pr. 100 l gas, fastsættes for hvert regnskabsår ved at dividere det forbrugte antal liter gas, afrundet opad til hundreder, ind i værkets årsudgift. Som forudbetaling erlægger hver forbruger ved hver måneds udgang 2,5 øre for hver 100 liter gas, som vedkommende måler udviser, at han har forbrugt.

Til udbedring af hovedreparationer henlægges årligt 150 kr. så længe gasprisen ikke overstiger 25 øre pr. liter.

Statsbanevæsenet og Borup-Kimmerslev kommune kan blive andelshavere og indtager en særstilling på nogle punkter.

Kommunen betaler gadebelysningen i Borup stationsby efter særlig aftale med selskabets bestyrelse.

Bestyrelsen for Borup Gasværk var d. 7. november 1907: Nielsen, H. Hansen, Sofus Hansen, J. Nielsen og N.N.

Gasproduktionen fra benoidgasværket i Borup, Borup Gasværk, er formentlig ophørt i starten af 1920-erne.

50 år efter oprettelsen omtales i en avisartikel fra 1957, at man stadig ved gravning i den gamle del af Borup by støder på støbejernsrør, som stammer fra Borup gasværks ledningsnet.

Gasværket skylder sin oprettelse en maskinist Johannes Nielsen, der boede på Hovedgaden 54. Han var overbevist om, at gassen var fremtiden, når det gjaldt belysning og madlavning. Benoidgas blev fremstillet af benzin, men der var ingen gasbeholder, så når forbruget blev for stort, skete det ofte, at husene henlå i mørke, når der skulle laves mad, idet gastrykket var alt for lavt.

Lone Rasmussen, Skovbo Lokalhistoriske Arkiv

Kilder:

66.54 Borup Gasværk
46.4 Sjælland: Christensen, J.V.: Tider og skikkelser i Midtsjællands historie
Med venlig hilsen. Postkort fra Skovbo

Udgivet i Historier fra samlingerne - Skovbo | Kommentarer lukket til Borup Gasværk, Vandværksvej

Borup Savværk

Fig.2

Fig. 2

Som en naturlig følge af, at Borup havde fået jernbanestation, blev der af ejeren af Svenstrup Gods oprettet et savværk på grundene, der i dag har adresserne Hovedgaden 7C, 7D, 9 og 11. Svenstrups incitament har antageligvis været muligheden for at øge omsætningen af tømmer fra godsets skove via jernbanen og stationsbyens nybyggerier.

Niels Nielsen kom til Borup i 1884 fra København og forpagtede det af Svenstrup ejede førnævnte Borup Savværk. Svenstrup Gods havde fået skøde på matr. 1 b (Hovedgaden 14) den 22. maj, læst juli 1855.

I starten savede Niels Nielsen brænde op og lavede stave til smørdritler. Han begyndte dog snart at producere træsko samt andre trævarer. (fig.2)

Fig.1 (Hovedgaden 11)

Fig. 1

I 1906 fik Niels Nielsen skøde på grunden, som ejendommen Hovedgaden 11 ligger på i dag, og her blev der i huset indrettet butik, hvorfra solgtes trævarer af egen produktion. (fig.1)

Frederik Nielsen kom fra Vollerslev og fik i 1901 arbejde på Borup savværk. Året efter begyndte han egen produktion af træsko i et lille værksted på Hovedgaden.

På postkort fra 1905 ses savværkets vindmotor skråt bagud til højre for smedien, Hovedgaden 5. Denne vindmotor blev fjernet, da Frederik Nielsen kom til.

Fig.3

Fig. 3

Omkring 1912 gled Niels Nielsen ud af billedet og da Borup Savværk således var uden leder, overtog Frederik Nielsen nu Borup savværk. Han lagde ved samme lejlighed sin egen virksomhed ind under Borup savværk. (fig.3)

Frederik Nielsen og hustru Hansigne boede i ejendommen Hovedgaden 7c.

Savværket fik i de følgende 6 år en stadig stigende produktion med pladsproblemer til følge. Konsekvensen var, at Frederik Nielsen i 1918 opførte et nyt produktionsværk på modsatte side af Hovedgaden. Dette anlæg kendes i dag som Savværksgrunden. De gamle bygninger overfor blev fortsat brugt som lagerbygninger.

Den 25. februar 1927 udbrød der en voldsom brand i den nye afdeling, der lagde virksomheden i aske, men det lykkedes for Frederik Nielsen at genopbygge virksomheden i løbet af 3 måneder.

Virksomheden blev videreført af sønnen Svend Aage Nielsen og drevet frem til slutningen af 1960-erne.

I 1970 ophørte de sidste aktiviteter på træskofabrikken, hvorefter man gik i gang med at rydde grunden. I 1972 kunne man konstatere, at der nu kun var en brakmark tilbage. Kommunen købte hele arealet, og i dag kan man glæde sig over det grønne område, der igennem årene har fundet anvendelse til mange vidt forskellige aktiviteter, bl.a. cirkus, børnedyrskue, Sankt Hans arrangement og sågar ballonflyvning. Beboerne i Borup er sikkert taknemmelige for, at grunden aldrig er blevet bebygget.

Svenstrup havde Skovens Plads ved siden af savværket. Her blev fortrinsvis opskåret nåletræ til bjælker og brædder. I de sidste år var pladsen lejet ud til Ledreborg Trælast fra ca. 1947-1967.

Udgivet i Historier fra samlingerne - Skovbo | Kommentarer lukket til Borup Savværk

Ny artikel om Ejby Forsamlingshus

scan0019Vi har netop føjet en ny artikel til hjemmesiden.

Du finder den på www.koegearkiverne.dk/12520

God fornøjelse med læsningen.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Ny artikel om Ejby Forsamlingshus

Ejby Forsamligshus

scan0020Ejbys første forsamlingshus lå på adressen Ejbyvej 70 og fungerede som sådan indtil 1906, hvor det nye forsamlingshus blev en realitet. Der har ligeledes været postopsamlingssted fra 1.8.191 til 30.09.1917. Huset er i dag privat beboelse.

Det nye forsamlingshus blev som omtalt oprettet i 1906.

Den stiftende generalforsamling blev holdt d.11.maj 1906.

Herefter gik man i gang med at tegne aktier à 25 kr. pr. stk. I alt tegnede 345 personer i Ejby og Nr. Dalby aktier for 8.625 kr.

Formålet med oprettelsen af forsamlingshuset var at ”Lade afholde gode og belærende foredrag af forskellig art, oplæsning og lignende samt på anden måde støtte og ophjælpe oplysningen her på egnen”.

Og i tråd hermed bemærkes det, at der ikke kan gives tilladelse til afholdelse af møder eller selskabelighed af umoralsk karakter, ligesom sekteriske møder udenfor den danske folkekirke ikke tolereres!

scan0019Man ønskede at holde lejeafgifterne på så rimeligt et niveau som muligt, således at egnens foreninger og sluttede selskaber ville kunne bruge forsamlingshuset til festligheder, møder og sammenkomster.

Medlemmer af Ejby Forsamlingshus var alle, der havde tegnet aktier i foretaget. Man besluttede at opføre forsamlingshuset med en tilhørende beboelse til en forpagter/vært.

Til formand valgtes gmd. Jacob Jacobsen, Valore og bestyrelsen bestod af gmd. Niels Vange, Valore, slagter P. Sivertsen, Ejby, møller Jens Jørgensen, Holme Mølle, gmd. Hans Andersen Ejby, skrædder Jørgen Madsen, Valore og husmand Kristen Jørgensen, Ejby hestehave.

Roskilde Tidende skriver tirsdag aften d.16.oktober 1906, at ”I Ejby ved Køge er der i Sommer bleven opført et nyt rummeligt og velindrettet Forsamlingshus lige sønden for Ejby Skov, omtrent midt imellem Byerne Ejby, Vallore og Ladager. Det nye Forsamlingshus har kostet 10.000 Kroner.”

Det første regnskab i protokollen er fra 1909 og her får man et indblik i, hvilke arrangementer, forsamlingshuset har lagt hus til: Der er afholdt juletræsfest, fastelavnsgilde og dilettantforestilling, ligesom huset er blevet brugt af bl.a. Afholdssamfundet, Sygekassen, Gymnastikforeningen, Ejby Brugsforening og Sygekassen.

Ejby Forsamlingshus fungerede fra 1906 til 1964 som et almindeligt forsamlingshus med forpagter ansat af andelsbestyrelsen, men i 1964 kastede bestyrelsen håndklædet i ringen, da der efterhånden var oparbejdet en stor gæld. Ejby – Nr. Dalby kommune indvilligede i at overtage både gæld og hus. Op til kommunalreformen i 1970 holdt sognerådet og kommunekontoret til i fløjen ud mod Tornbjergvej og Hestehavevej. Efter kommunesammenlægningen i 1970 kom der gang i byggeaktiviteterne i det gamle forsamlingshus, således at man kunne opfylde den nye tids krav.

Fra slutningen af 1970-erne og til 1990 blev forsamlingshuset også brugt til fritidsinstitution, ligesom der et stykke tid indenfor samme periode var diskotek i den tidligere forpagterbolig på 1. sal. Folk fra egnen kunne stadig leje huset, men interessen var efterhånden dalende, så da fritidscentret flyttede til andre lokaler andetsteds, måtte man finde en ny konstruktion for at sparke liv i det gamle hus, idet borgerne i Ejby og omegn var enige om, at man trods alt fortsat ønskede et forsamlingshus.

I 1991 stiftede man Ejby Forsamlingshus a.m.b.a.(andelsselskab med begrænset ansvar).

Forbavsende hurtigt fik man indsamlet 130.000 kroner, hvilket gjorde det muligt at foretage en total renovering, der blev udført ved hjælp af frivillig arbejdskraft.

I 2006 i forbindelse med forsamlingshusets 100-års jubilæum gør man status og vurderer, at huset igen er blevet et populært centrum for store fester og arrangementer.

Tekst af Lone Rasmussen, Skovbo Lokalhistoriske Arkiv.

Kilder:

 • 37.86 Forhandlingsprotokol for Aktieselskabet Ejby Forsamlingshus
 • 37.86 Roskilde Tidende, 16.10.1906: Indvielsesfest
 • 37.86 Dagbladet, Roskilde, Skovbo, 25.9.2006
 • 46.4 Ejby Tornbjergvej 42.
Udgivet i Historier fra samlingerne - Skovbo | Kommentarer lukket til Ejby Forsamligshus

Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling

På den ordinære Generalforsamling i Køge Byarkivs Venner tirsdag den 26. april 2016 havde bestyrelsen stillet forslag om en vedtægtsændring.

Bestyrelsens forslag til vedtægtændring var at følgende sætning i § 4 slettes:
“Medlemsskabet giver gratis adgang til Køge Museum med 1 ledsager”

I Køge Byarkivs Venners vedtægter står der, at medlemskabet giver ret til gratis adgang til Køge Museum for medlemmer + en ledsager. Som en selvstændig forening kan vi dog ikke pålægge en anden institution at give vores medlemmer gratis adgang. Bestyrelsen foreslår derfor som konsekvens, at denne formulering udgår af vedtægterne.

Dette vedtog generalforsamlingen uden yderligere kommentarer. Da der ikke var nok fremmødte til at vedtage ændringen (der var 24 medlemmer til stede), kræves det, at der afholdes en ekstraordinær Generalforsamling. Denne er berammet til torsdag den 26. maj 2016 kl. 18 på Byarkivet.

Det eneste punkt på dagsordenen, er vedtagelse af ændringen.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling

Gækkebreve fra Køge

Gaekkebrev-Koege_Byhistoriske-Arkiv5680I Byarkivets samlinger har vi mange vidunderlige sager. En af de sjove ting, man kan finde i samlingen, er blandt andet en stribe gækkebreve.

De fleste af gækkebrevene her er alle sendt til Christen Jensen Refshøj i 1969. Han var førstelærer ved Lellinge Skole. Mon ikke det har været dyrt i påskeæg for læreren?

Der er mange sjove rim på gækkebrevene, blandt andet dette:

Omme bag en tjørnehæk
fandt jeg denne vintergæk.
Nu med den du får fra mig
sendt en hilsen – hvem er jeg?

Du finder vores galleri med fotografier af gækkebreve her på siden. Forhåbentlig kan de være til inspiration for dine egne gækkebreve:
http://koegearkiverne.dk/billeder/billeder-koge/nggallery/koge-tid/gaekkebreve

God fornøjelse!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Gækkebreve fra Køge

Udklip nr. 20.000 rundet

Skærmbillede 2016-02-19 kl. 13.40.59Forleden rundede vi indtastningen af udklip nr. 20.000 i Arkibas, vores registreringsprogram. Det fortjener da at blive fejret med en lille nyhedshistorie.

De nu mere end 20.000 indtastede avisartikler er dels en blanding af nye artikler fra lokalaviserne, som klippes dagligt og løbende registreres. Dels er det ældre artikler fra udklipssamlingen, som er i gang med at blive indtastet digitalt. De er allerede registreret på registerkort, men bliver dermed søgbare i systemet.

Kom forbi og prøv at gå på opdagelse i vores udklipssamling. Den kan hurtigt vise sig, at være guld værd for din forskning!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Udklip nr. 20.000 rundet

Aflysning af foredrag om Strøbygraven – Hør i stedet foredrag om Borgring 11.2.2016

Valloe_Borgring1_HighResForedrag med Kristoffer Buck Pedersen i aften er desværre aflyst pga. halsbetændelse og feber. God bedring til Kristoffer!

I stedet har vi været heldige, at få hans kollega arkæolog Jonas Christensen fra Museum Sydøstdanmark til at fortælle om Borgring:

“I sensommeren 2014 fandt arkæologer fra Danmarks Borgcenter og Aarhus Universitet en vikingeborg på Vallø Stifts jorde tæt ved Køge. Det er mere end 60 år siden at der sidst blev fundet en vikingeborg i Danmark, og fundet blev en international sensation, der endnu engang vakte omverdenens interesse for vikingetiden.

7926267-ringArkæolog Jonas Christensen fortæller den spændende historie om hvordan borgen blev fundet og hvad udgravningen har vist om borgens udformning og datering. Hør også om det store forskningsprojekt, som løber over de næste 3 år, og hvad man kan komme til at se som besøgende undervejs”.

Hele_plan_borgring_NYDet foregår på Teaterbygningen i aften torsdag den 11.2.2016 kl. 19.30 i Musikcafeen.

Vi beklager meget ulejligheden for de, som kommer til at gå forgæves. Vi er dog sikre på, at det aktuelle foredrag vil interesse rigtig mange af Jer.

For dem, der ikke kan nå foredraget i aften, så fortvivl ikke: Køge Museum planlægger et nyt foredrag den 28.4. om Borgring. Følg med i dagspressen og på Køge Museums hjemmeside/facebookside for nyt om dette.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Aflysning af foredrag om Strøbygraven – Hør i stedet foredrag om Borgring 11.2.2016

Mange besøgte Køge Byarkiv og Museum til Kyndelmisse

Fredag aften holdt Køge By sin årlige kulturnat ”Kyndelmisse i Køge”. Her slår Køges kulturinstitutioner dørene op og inviterer gæster inden for.

Det var den første Kyndelmisse efter Museets store ombygning. På samme måde var det Byarkivets første Kyndelmisse efter at være flyttet sammen med Køge Museum. Så alle ansatte og frivillige ved de to institutioner glædede sig meget, til at slå dørene op og vise frem for gæsterne. ”1328 mennesker kom forbi vores aktiviteter i Museum, Byarkiv, Museumshaven og Rådhuskantinen”, fortæller leder af Køge Museum og Byarkiv Birte Broch. ”Vi er meget glade for, at så mange mennesker valgte at bruge aftenen i selskab med os”.

Børnene kunne på kyndelmisseaftenen tage på skattejagt rundt i hele huset, hvor de skulle svare på spørgsmål om genstande i udstillingen. Der blev konkurreret om gavekort til Køge Museums butik. Vinderne af skattejagten er blevet trukket ud og de heldige vindere blev Otto og Vichy. Vinderne har fået direkte besked og kan afhente deres gevinster i Museets Butik.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Mange besøgte Køge Byarkiv og Museum til Kyndelmisse

Danmarks ældste Mordgåde – Foredrag v/ Køge Byarkivs Venner

18graven-Kristoffer

Hør foredrag med Krisfoffer Buch Pedersen, som bl.a. forsker i Strøbygraven.

Kom til Foredrag ved Kristoffer Buck Pedersen, Kulturarvschef og vicedirektør ved Museum Sydøstdanmark.

Kom og hør Kristoffer Buck Pedersens foredrag om Danmarks ældste mordgåde. I 1986 blev der fundet et af de mest spektakulære fund fra jægerstenalderen i en parcelhushave i Strøby Egede. Otte mennesker blev for ca. 7.000 år siden stedt til hvile i den samme grav, anlagt midt på en stor boplads, der lå beskyttet, hvor Tryggevælde å løber ud i Køge Bugt. Analyser af graven fortæller en spændende historie om ritualer, familie og køn i stenalderen. Ud over Strøby Egede graven vil foredraget fokusere på ældre stenalder, der udgør 99,6% af vores kulturelle fortid. Du kan se graven på Køge Museum.

Foredraget arrangeres af Køge Byarkivs Venner i samarbejde med Køge Museums Venner.

Foredraget finder sted torsdag den 11.2.2016 kl. 19.30 i Musikcafeen på Teaterbygningen i Køge. For medlemmer af foreningerne er der gratis adgang, for alle andre koster det 25 kr.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Danmarks ældste Mordgåde – Foredrag v/ Køge Byarkivs Venner

Køge Fonden fylder 80 (1936-2016)

I dag, fredag den 29.1., er det 80 år siden, at Køge Fonden blev stiftet. Køge Fonden har to hovedformål for sit virke.

 • Dels skal fonden medvirke til en bevaring af bygninger og miljøer i hele Køge Kommune.
 • Dels driver Køge Fonden de fire lokalhistoriske arkiver i Køge Kommune: Køge Byhistoriske Arkiv, Skovbo Lokalhistoriske Arkiv, Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne samt Højelse Sognearkiv, der tilsammen indsamler, bevarer og formidler historisk materiale fra Køge Kommune.

Du kan læse hele historien om Køge Fonden her på siden.

Husk også at du kan støtte Køge Fonden bl.a. ved køb af T-shirt.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Køge Fonden fylder 80 (1936-2016)

Køge Museum og Byarkiv slår dørene op på Kyndelmisseaftenen 5.2.2016

Oplev ”Liv og lyst” til Kyndelmisse fredag den 5. Februar 2016 

”Køge Museum genåbnede i juni måned efter en større ombygning. Det betyder også, at Museet nu er tilbage i Kyndelmissearrangementet for fulde sejl efter ombygningen. Vi håber, at mange benytter Kyndelmisseaftenen til at komme forbi, og se hvor flot huset er blevet”, udtaler leder af Køge Museum og Byarkiv, Birte Broch.

På Kyndelmisseaftenen kan man da også opleve et utal af arrangementer i Køge Museum og Byarkiv.

Arrangementer fra kælder til kvist

Køge midtby summer af liv og byggerier lige nu. Før de store byggeprojekter kommer i gang, har arkæologerne fra Museum Sydøstdanmark dog været i jorden som de første. På Kyndelmisseaftenen kan du møde arkæologerne og høre om, hvilke spor af fortiden, de har fundet i Køge. Det foregår i Rådhusets kantine.

På Køge Museum kan du komme med bag om de nye udstillinger. Her fortæller tre af museets profilforskere om udstillingerne og om arbejdet med historien. Du hører om den nyeste forskning inden for bryllupstøj og -traditioner, om boliger i vikingetiden og ikke mindst om forskningen i museets ”massegrav” fra Strøby Egede.

Naturskolen-Fugleedderkop2Mød også naturvejleder Jan Hansen på Køge Museum på Kyndelmisseaftenen. Kom og prøv at fremstille dine egne vokslys. Hvis man er modig, kan man også møde fugleedderkoppen Emma og flere af naturskolens spændende dyr. Alt sammen under kyndig vejledning af Jan Hansen fra Natur- og Miljøskolen i Køge.

For børnene er der mulighed for at tage på skattejagt rundt i det gamle hus fra 1619. Der trækkes lod om et gavekort til museumsbutikken blandt alle børn der deltager.

Traditionen tro kan du møde Amnesty International på Køge Museum og Byarkiv til Kyndelmisseaftenen. Hør om Amnestys arbejde, køb lys og hjemmestrikkede sokker og støt den gode sag.

Du kan også tage på opdagelse i historien med Marie Holst fra Køge Museums Venner. Følg tidslinjerne bagud i tiden og opdag, hvor langt der faktisk er fra nutiden til jægerstenalderen.

haengekoejesalen-koege-museumEn større elevgruppe fra Køge Musikskole underholder med guitarmusik af forskellige komponister. Nyd koncerten fra hængekøjerne i den stemningsfulde sal under loftet.

Skulle du få trang til noget varmt at lune dig på, så kan du købe en kop varm lutendrank i butikken. Det er en drik der kendes helt tilbage til middelalder og renæssance. I skolestuen indrettes café, hvor du kan købe øl, vin og vand. Husk at museet er indrettet, så man må tage drikkevarer med rundt, mens du går på opdagelse i huset.

KryddersnapsEller hvad med at lægge vejen forbi snapseeksperten Flemming Stenalt, som fortæller om kryddersnaps. Her kan du få smagsprøver på mange forskellige slags snaps, få gode råd og opskrifter. Du kan også lære, hvordan du selv kan komme i gang med at krydre din egen snaps.

Besøg også Byarkivet og kom til åbent hus på kyndelmisseaftenen. Vi viser rundt på arkivet og fortæller om hvad du kan bruge Byarkivet til. Kom med dine spørgsmål, hvad enten du er garvet slægtsforsker eller aldrig har besøgt et arkiv før.

LitorinaGeologisk Forening Litorina byder på en vandring gennem tiden med fossiler og geologi. Måske har du selv gjort fund i en kalkgrav eller ved klinten? Nu har du chancen for at få afgjort, om det er den ægte vare. Tag dine fund med forbi og få en snak om, hvad det er du har. Der fremvises også eksempler fra Litorinas egen samling. Du kan vanen tro møde Litorina i ”Daldorphs Hus” i Køge Museums have.

I Museets flotte butik, som har åbent hele aftenen, kan du gå på opdagelse i det store udvalg af spændende gaveartikler, gammeldags legetøj, øl og chokolade samt bøger om Køge. Her er også salg af Kyndelmissearmbånd og uddeling af kyndelmisseprogrammer, museumsbrochurer og meget andet.

Der er åbent fra 18-22 på Kyndelmisseaftenen fredag den 5. Februar 2016.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Køge Museum og Byarkiv slår dørene op på Kyndelmisseaftenen 5.2.2016

Programmet for Køge Byarkivs Venner er på plads

Se programmet for forårssæsonen 2016 her på siden.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Programmet for Køge Byarkivs Venner er på plads

Glædelig jul og godt nytår fra Køge Arkiverne – 2015

Køge Museum og Køge Arkiverne - Julekort 2015Du ønskes en glædelig jul og et godt nytår fra alle på Køge Museum og Køge Arkiverne.

Her kan vi se tilbage på et begivenhedsrigt og travlt år med et nyåbnet museum og et Byarkiv, der er flyttet – og meget andet.

Vi glæder os til at tage fat på arbejdet i det nye år og til mange spændende samarbejder og projekter.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Glædelig jul og godt nytår fra Køge Arkiverne – 2015

Komponisten Aksel V. Rasmussen

AngeliqueKomponisten Aksel V. Rasmussen er mest kendt for at have skrevet “Angelique”, som Dario Campeotto vandt Melodi Grand Prix med.

Se vores lille galleri, hvor i vi har samlet en lang række avisartikler om Aksel V Rasmussen.

Se artiklerne om Aksel V. Rasmussen her eller hent den som PDF-fil her (PDF – 9 MB).

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Komponisten Aksel V. Rasmussen

Julegaveide? Køb Køge Fondens nye T-shirt

Arkitekt Karsten Vibild, formand for Køge Fonden Søren Mathiessen og Museums- og Arkivleder Birte Broch præsenterer den nye T-shirt

Arkitekt Karsten Vibild, formand for Køge Fonden Søren Mathiessen og Museums- og Arkivleder Birte Broch præsenterer den nye T-shirt

Mangler du en ide til årets julegaver? Så er løsningen her. Køb den nye T-shirt fra Køge Fonden. Trøjen prydes af det første kendte bykort over Køge fra 1658.

På dette kort ses befæstningen omkring Køge, som blev udført under den svenske besættelse. Der ses også et prospekt af Køge set fra den Søndre side.

Trøjen af udført af arkitekt Karsten Vibild og Køge Fonden.

IMG_5451

Trøjen præsenteres i haven på Køge Museum

Sammen med T-shirten får man en lille folder, som fortæller den spændende historie bag kortet.

Trøjen findes i størrelse fra small til XX-large. De koster 150 kr. og kan købes i butikken på Køge Museum.

IMG_1860

Sammen med trøjen følger en folder, som opregner kortets historie.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Julegaveide? Køb Køge Fondens nye T-shirt

Julens åbningstider 2015

julekort-4I forbindelse med juleferien 2015 er der følgende ændringer i arkivernes åbningstider:

 • Køge: Lukket fra 24.1. – 4.1. (Begge dage inklusiv).
 • Skovbo: Sidste torsdag er 17.12., første åbningsdag i det nye år er 7.1.2016.
 • Herfølge: Sidste dag inden ferien er er 22.12., første åbningsdag i det nye år er 5.1.2016.
 • Højelse: Sidste torsdag er 17.12., første åbningsdag i det nye år er 7.1.2016.
Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Julens åbningstider 2015

Udklip 19.000 er rundet – og mange flere er på vej

IMG_1802På  Byarkivet har vi en stor udklipssamling. Hver dag laves der udklip af de lokaler aviser. Det er gennem årene blevet til en stor samling af avisudklip. Søger man oplysninger om f.eks. en forening, vil man med udklipssamlingen kunne få alle store begivenheder i foreningens historie “serveret på et sølvfad”.

Vi har gennem flere år registreret udklippene digitalt. Desuden indtastes ældre udklip fra registerkort også i systemet. I dag rundede 19.000 udklip og det synes vi skulle fejres med en lille historie.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Udklip 19.000 er rundet – og mange flere er på vej

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv holder lukket ved folkeafstemning 3.12.2015

Skovbo Lokalhistorisk Arkiv er lukket dagene 2.-4. december på grund af Folkeafstemningen, som foregår i huset. Torsdag den 3. december er der altså lukket for publikumsadgang til arkivet.

Vi beklager de gener, som det måtte forårsage og ser frem til at betjene dig igen.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Skovbo Lokalhistoriske Arkiv holder lukket ved folkeafstemning 3.12.2015

Højelse Sognearkiv: Arkivernes Dag 2015

Arkivernes dag 2015-2Kom til arkivernes dag i Højelse Sognearkiv lørdag den 14.11.2015 kl. 11-14.

Alle er velkomne til at kigge forbi på dagen. Se gamle fotos, albums, film og megetmere fra Højelse, Ll. Slendved, St. Salby, Ll. Salby, Ølby, Assendrup og Vilkestrup. Få hjælp til søgning i arkiverne. Se det store udvalg af lokalhistorisk litteratur fra Højelse Sognearkiv.

Benyt lejligheden til at indlevere materiale til bevaring for eftertiden i Højelse Sognearkiv.  Vi modtager meget gerne fotos, film, videoer, breve og postkort, skøder og andre dokumenter, protokoller m.v. Vil du gerne beholde dit originale materiale i familiens eje, tager vi gerne en kopi (scanning) til arkiveringsbrug.

Se plakaten for Arkivernes Dag i Højelse Sognearkiv 2015. (PDF, 571 KB).

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Højelse Sognearkiv: Arkivernes Dag 2015

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv: Arkivernes Dag 2015

arkivernes dag 2015 SkovboLørdag d. 14. november 2015 er der åbent hus i Skovbo Lokalhistoriske Arkiv i anledning af det landsdækkende arrangement ”Arkivernes Dag”.

Arkivet holder åbent fra kl. 10-14, og på dagen kan man se eller gense vores store udstilling med billeder og oplysninger om virksomheder på Hovedgaden i Borup.

Vi har planer om at lave tilsvarende udstillinger fra de øvrige lidt større byer i det gamle Skovbo, så derfor vil vi gerne opfordre til, at man kigger i gemmerne efter billeder af virksomheder, små som store, samt, om muligt, oplysninger om dem.

Man er desuden velkommen til at medbringe alle andre typer arkivalier, der er relevante for Skovbo Lokalhistoriske Arkiv, til aflevering eller scanning.

Kig indenfor og få en god lokalhistorisk snak over en kop kaffe.

Se plakaten for dagen her. (PDF, 1,4 MB).

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Skovbo Lokalhistoriske Arkiv: Arkivernes Dag 2015

Indtastning af Folketællinger skrider fremad

IMG_1685

Ole Søndergaard taster Folketællingen 1911 på Køge Byhistoriske Arkiv

På Køge Byhistoriske Arkiv indtaster frivillig medarbejder Ole Søndergaard Folketællinger til Kildeindtastningsprojektet.

Gennem en årrække har han indtastet Folketællingerne fra Køge. Nu er arbejdet med med Folketællingen 1911 færdiggjort. Det er blevet til næsten 4500 personer, så det er et enormt arbejde der er blevet gennemført.

Det store arbejde letter adgangen til Folketællingerne, så det er muligt at søge efter sine slægtninge.

1911 fra Køge Købstad er endnu ikke lagt online, men kommer inden for den nærmeste fremtid.

Man kan søge på www.ddd.dda.dk

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Indtastning af Folketællinger skrider fremad

Kvinder i politik – Læs det nye “Køge Studier”

I år markeres 100-2015 Køge Studierårs jubilæet for Grundloven af 1915, der for alvor indførte folkestyret i Danmark. Vi sætter fokus på kvinder i det kommunale politiske liv i den nuværende Køge Kommune.

Der er artikler fra alle områder af kommunen. Der er også bidrag fra enkelte af de aktive kvinder, bl.a. Køges første kvindelige borgmester, Marie Stærke.

Køge Studier kan købes i boghandlerne i Køge, på Køge Museum og Køge Arkiverne for 90 kr. Medlemmerne af Køge Byarkivs Venner får årsskriftet tilsendt som en del af deres medlemskab.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kvinder i politik – Læs det nye “Køge Studier”

Kvinder i politik: Læs det nye “Køge Studier” – Pressemeddelelse

2015 Køge StudierI år markeres 100-års jubilæet for Grundloven af 1915, der for alvor indførte folkestyret i Danmark. Køge Arkiverne fejrer dette jubilæum med et temanummer af Køge Studier, der sætter fokus på kvinderne og deres deltagelse i det kommunale politiske liv i den nuværende Køge Kommune.

Arkivernes medarbejdere har sammen med eksterne bidragydere haft travlt med at undersøge kilderne. Artiklerne søger at skabe et overblik over kvindernes deltagelse i de forskellige områder, ligesom der er bidrag fra og om enkelte af de aktive kvindelige politikere. Med dette temanummer er mange aspekter af emnet blevet dækket, men der er stadig plads til at arbejdere videre med yderligere undersøgelser.

Køge Byråds kvindelige medlemmer 2015

Køge Byråds kvindelige medlemmer 2015

I den første artikel gennemgår Eva Tønnesen udviklingen af kvinders politiske rettigheder i hovedpunkter i artiklen ”Fra dannekvinde til folketingsmedlem. Kvinders rettigheder i samfundet”. Artiklen sætter konteksten for de øvrige fortællinger i årsskriftet. Dernæst fortæller tidligere byrådsmedlem Ingrid Pedersen om det praktiske arbejde i byrådet med særlig fokus på ligestillingsudvalget. Køges første kvindelige borgmester Marie Stærke giver et stærkt og personligt indblik i sit politiske liv i artiklen ”Nu skal borgmesterkontoret jo ikke blive en ammestue. Tanker fra mit politiske liv”.

Kulturudvalgsformand Anette Simoni nåede akkurat ikke gruppebilledet og får overrakt Køge Studier direkte af Museums- og Arkivleder Birte Broch

Kulturudvalgsformand Anette Simoni får overrakt Køge Studier af Museums- og Arkivleder Birte Broch

Dernæst følger artikler fra de fire arkiver i Køge Kommune. Lars Kjær fra Byarkivet skriver om kvinder i Køge Byråd 1909-2013. Lone Rasmussen og Erik Augustinussen fra Skovbo Lokalhistoriske fortæller om kvinder i sogneråd/kommunalbestyrelser i Skovbo. Fra Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne giver Bo Michael Hansen et portræt af den første kvinde i Herfølge Sogneråd, Asta Karlshøj Hansen. Birgit Rosenberg, Kirsten Berngaard og Palle Sigaard fra Højelse Sognearkiv fortæller i den afsluttende artikel om kvinder i kommunalpolitik i Højelse og Ølsemagle Sogne fra 1909-1970.

Køge Studier kan købes i boghandlerne i Køge Kommune, på Køge Museum og Køge Arkiverne. Se mere på www.koegearkiv.dk

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kvinder i politik: Læs det nye “Køge Studier” – Pressemeddelelse

Sliber Peder fra herfølge – Læs historien

Her ses Sliber Peder med trillebøren

Her ses Sliber Peder med trillebøren

Praktikant Rasmus Salomonsen har skrevet endnu en historie om Sliber Peder fra Herfølge.

Læs hele historien her på siden.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Sliber Peder fra herfølge – Læs historien

Sliber Peder

Her ses Sliber Peder med trillebøren

Her ses Sliber Peder med trillebøren

“Sliber Peder” hedder faktisk Niels Peder Jensen. Han blev født d. 21. januar 1867. Hans mor var Johanne Sofie Pedersen, og hans far var Anders Jensen. Peder blev født og voksede op i Herfølge. Han bandt sig dog ikke til et bestemt sted, men rejste i stedet en hel del. Peder døde d. 12. september 1936 efter, at han blev påkørt af en bil. Han blev begravet i Herfølge Kirke d. 19. september 1936. Han rejste meget rundt i Danmark og blev beskrevet af bekendte som en meget venlig, livlig og hyggelig mand, der altid var nem at omgå og altid var gæstfri.

Sliber Peder nyder en stille pilsner

Sliber Peder nyder en stille pilsner

“Sliber Peder” fik en smede uddannelse og blev ansat hos en smed i hans yngre år. Han blev tilbudt at være arving for den ældre barnløse smed, men han afslog, da han hellere ville være af sted på rejse frem for at binde sig til et bestemt sted. Peder besøgte dog sine venner og bekendte i Herfølge så ofte som muligt. Det var på en af disse mange rejser, at han til sidst i Hornebæk blev påkørt af en bil og døde af de fatale kvæstelser. Det var på landevejen hans liv udfoldede sig, men også på landevejen, at hans liv endte.

Navnet “Sliber Peder” stammer fra hans erhverv efter, at han afslog smede arbejdet. Han gik nemlig rundt i hele Danmark og sleb alt fra knive til sakse. Han var Danmarkskendt og var en ret populær mand, da han flere gange er omtalt som en gentleman. Som sliber var det eneste, han havde brug for en trillebør og hans gode humør.

Udover at være kendt i Danmark under navnet “Sliber Peder” var et af hans andre kælenavne også “Papegøjen”.

Sliber Peder på vejen

Sliber Peder på vejen

Peders liv er så veldokumenteret fordi, han næsten altid besøgte Østsjællands Dagblad, som kunne skrive alt om hans oplevelser og erindringerne. Samtidig rejste han jo også rundt Danmark, hvor han mødte en hel del danskere og besøgte sine venner. De fik også mange af hans oplevelser fortalt.

“Sliber Peder” er som skrevet tidligere begravet i Herfølge og til hans begravelse mødte flere af hans ”Sliber-venner” op. Hans trillebør er udstillet på Vasebæksgård ligesom hans hat og pibe.

Udgivet i Historier fra samlingerne - Herfølge | Kommentarer lukket til Sliber Peder

Praktikanten anmelder den nye museumsudstilling på Køge Museum

Køge Byhistoriske Arkiv har haft praktikant i den sidste uge. Én af hans opgaver har været at teste den nye udstilling på Køge Museum og skrive en anmeldelse af sine oplevelser. Herunder kan du opleve udstillingerne, set med en skoleelevs øjne.

Modernisering af Museet

IMG_1489

På opdagelse i udstillingen “krudtbrødre” på Køge Museum.

”Er det alt, hvad der er at se på? ” Det var min første tanke, da jeg gik gennem museet og så på de ”få” montre med materialer, der var opstillet på museet. Det var først, da jeg lod mit blik glide hen over de mange bokse med forskellige koder, der skulle skrives ind på en Ipad, at jeg begyndte at blive spændt. Teknologi og museer virker ikke som to begreber, der går hånd i hånd.

Beskrivelse:

Den nye modernisering af Køge museum bruger Ipads som deres ”varemærke”. Med en Ipad, går du som gæst rundt og ser de forskellige montre med forskellige genstande, og samtidig indtegner du de forskellige koder på den Ipad, du har fået udleveret. På den måde får du en fortælling om genstanden, hvorefter du i nogle tilfælde kan se en film, i nogle tilfælde kan læse en informerende tekst og i nogle tilfælde begge dele.

Med Køge museums nye eksklusive udstilling, kan du nu også lytte og læse omkring bombardementet af skibet Dannebroge, der var i brug ved et søslag mod svenskerne i Køge Bugt. Du kan også høre fortællingen om to brødre og deres oplevelser på skibet før og under bombardementet. Derudover kan du se på udstillingerne med de forskellige genstande som f.eks. kanonkugler, knogler og kranier, arkæologer har fundet fra skibsvraget.

Min Mening:

IMG_1492

Fortællingerne kan også nydes på langs i loftsrummet i de store hængekøjer.

Denne moderne version af et museum har jeg aldrig prøvet før, men jeg fik noget af en positiv overraskelse. Normalt har jeg forbundet museer med støvede genstande, kedelige lange rundvisninger og utrolig lange beskrivelser af hver enkelt genstand. Men med en Ipad i min hånd og høretelefoner på ørerne, blev Køge museum lige pludselig langt mere interessant.

Jeg synes, det virker som en genial ide, da det er en metode, der tiltrækker flere aldersgrupper ud over de ældre og børnefamilierne. Det virker som en løsning, der kan få de unge til at lytte og læse lidt mere, når de er på besøg hos et museum frem for at tjekke diverse sociale medier på mobilen.

Jeg fandt det i den grad interessant, og konceptet er noget, jeg helt sikkert vil prøve igen. Hele dette koncept er gennemtænkt og virker perfekt. Der er ingen forbindelsesproblemer eller andre teknologiske problemer, med den Ipad man får. Videoerne er godt filmet, korte og samtidig velinformerende. Teksterne er ikke (altid) lange beskrivelser, men skærer ind til benet dog uden at ødelægge forståelsen af informationer.

Indretningen af udstillingen er logisk samt kreativ, da man bl.a. kan slappe af i nogle ophængte hængekøjer, hvilket var noget, jeg benyttede mig meget af.

Det eneste jeg mangler, er nogle flere siddepladser. Der hvor der var siddepladser, var det selvfølgelig dejligt, og siddepladserne var godt placeret i forhold til montrerne. Alligevel mener jeg, at der nogen steder var for få og for ringe siddepladser, hvilket godt kunne irritere mig en smule, da jeg nogen gange var nødt til at gå videre til et andet rum for at kunne sidde behageligt. Det gjorde jo, at jeg forlod det rum, hvor fortællingen, jeg hørte, ellers var beregnet til.

Jeg mener også, at der mangler nogle billeder til nogle af fortællingerne. Det kan godt blive lidt langtrukkent at skulle høre på en fortælling eller læse en informerende tekst uden at kunne have nogle billeder at se på. Det er ikke altid et problem, da der nogen gange er nogle billeder, men, når der ikke er billeder, kan det godt blive kedeligt at skulle se på de samme genstande i montrerne.

Alt i alt var det en positiv oplevelse og, det negative trækker ikke det positive ved denne udstilling ned. Det virker som skrevet tidligere som en rigtig gennemtænkt og interessant udstilling, og jeg vil klart anbefale den til alle, jeg kender. Det er en udstilling, der skal opleves. Jeg vil især anbefale alle køgensere til at besøge museet, da jeg vil vædde med, at I sandsynligvis lærer en hel del om den by, I lever i, som I ikke vidste i forvejen.

Af Rasmus Salomonsen, skoleelev 9. klasse Asgård Skole. 2015.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Praktikanten anmelder den nye museumsudstilling på Køge Museum

Hotel Prindsen i Køge – Torvet 2

Her på billedet ser vi det tidligere Hotel Prindsen, der havde beliggenhed, hvor forretningen Rokkjær ligger i dag.

Torvet 2, set fra Køge Torv

Torvet 2, set fra Køge Torv

På hjørnet af Torvet i Nørregade her i Køge ligger, hvad vi i dag kender som kvindetøjsforretningen Rokkjær. Denne bygning har dog tidligere været brugt til noget helt og aldeles andet.

Den første ejer, der er dokumenteret er Hans Bartskær. Han ejede den daværende bygning under navnet ”Det store værtshus”. Hans Batskær var udover at være værtshus ejer også en af de store figurer/roller i den daværende heksejagt. Hans Bartskær var skyld i, at i alt 14 kvinder blev anklaget, fundet skyldige og brændt på bålet for hekseri her i Køge i perioden 1608-1615. Det var i denne ejendom ved Torvet, at sagen om Køge huskors startede.

Hotel Prindsen , Torvet 2 i Køge

Hotel Prindsen , Torvet 2 i Køge

Lidt senere end 1785 blev ”Det store værtshus” omdøbt til ”Hotel Prindsen”. Ejendommen var nu både et hotel og et værtshus.

Huset blev også forlænget, da en del af Nørregade blev opkøbt og blev en del af Hotellet. Dette skete i 1853 med Jørgen Hendrik Glæiser som ejer, der havde købt ejendommen året forinden. Hotel Prindsen var velbesøgt af både det finere borgerskab i Køge, men samtidig også af de gamle kendinge og selvfølgelig også rejsende. Det var i hotellets skænkestue, at de fleste gæster befandt sig.

Hotel Prindsen på Køge Torv, nordre Torvegade.

Hotel Prindsen på Køge Torv, nordre Torvegade.

Efterhånden blev hotellet dog lang mere nedslidt, og det endte med, at hotellet var i så ringe stand, at den daværende ejer Johansen i 1950 måtte opgive hotellet og sælge det til Andelsbanken og købmanden Georg Hedager. Efter 235 års levetid og service for kunderne blev hotellet ændret til henholdsvis en bank og en manufaktur forretning.

Nu til dags er det dametøjsbutikken Rokkjær, der har forretning i bygningen og har haft det siden 2001, da butikken blev opkøbt på det tidspunkt. Ejendommens tidligere dramatiske historier er dog slet ikke glemt, da der på et skilt hængende på forretningen står: ”Her huserede Kjøge huskors. ”

Artiklen er skrevet af arkivets praktikant Rasmus Salomonsen fra Asgårds Skole 2015.

Hent artiklen om Hotel Prinsen her. (PDF – 5,2 KB).

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Hotel Prindsen i Køge – Torvet 2

Se praktikantens billeder fra Brogade

I denne uge har Byarkivet erhvervspraktikant. Vi har prøvet at strikke et godt program sammen. Blandt andet har han i dag været ude og tage billeder i Køge by. Det er der indtil videre kommet dette fine galleri af Brogade ud af.

IMG_5075

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Se praktikantens billeder fra Brogade

Billeder fra de glade 60´ere

Hit-med-Historien-7Fik du læst Hit med Historien 7 – Køge 1958-1973 ? Bøgerne er fyldt med gode billeder og spændende historier fra Køge. Men vi mangler stadigvæk billeder fra 1960’erne i Byarkivets samlinger.

Hjælp os med at udfylde nogle huller i samlingerne. Vi søger billeder af boligen, skole, sport, ungdomsliv, mode og tøj, arbejdspladser og meget andet.

Kom forbi med dine billeder. Ønsker du ikke at aflevere dem, scanner vi gerne billederne.Byarkivet - Kulturannonce

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Billeder fra de glade 60´ere

Mød lokalarkivet i Herfølge på Herfølgedagen 2015

Besøg lokalarkivet i Herfølge på Herfølgedagen

Besøg lokalarkivet i Herfølge på Herfølgedagen

Kom og mød lokalarkivet på den årlige Herfølgedag lørdag den 26. September 2015 kl. 11 – 14. Arrangementet foregår på pladsen foran – og på Herfølge Bibliotek. Her kan du møde en lang række lokale foreninger og virksomheder.

Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne holder i den anledning åbent hus i lokalerne på Billesborgvej 1B i Herfølge. Medarbejderne fra Lokalhistorisk Arkiv slår dørene op og tager imod i arkivets lokaler. De er klar til at hjælpe med at besvare lokalhistoriske spørgsmål.

I år har vi sat fokus på fotografier i arkivets samlinger. Vi beder publikum om at hjælpe os med at sætte navne på nogle af de ansigter, som findes på billederne. Vi har lagt en stribe billeder frem, som vi beder publikum om at kigge på. Kender du folk på billederne, så får vi skrevet dem ned. Vi tager også imod indleveringer af lokalhistorisk materiale til arkivets samlinger.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Mød lokalarkivet i Herfølge på Herfølgedagen 2015

Billedhugger Jørgen Larsen

Billedhuggeren Jørgen Larsen, som mest er kendt for at være manden bag monumentet for slagene i Køge Bugt på Køge Havn, er faktisk født i Lellinge.
Han er ikke så kendt i offentligheden, men er en spændende kunstner.

Se blandt andet artiklen om monumentet i Fotoalbummet.

Vil du se hans familie og opvækst? Prøv at se Kirkebogen 1851, Folketælling 1855 og Folketælling 1860 herunder. (Fra Arkivalier Online).

kirkebog Lellinge fødte mandekøn 1851 Folketælling 1860 Præstø Amt, Lellinge Folketælling Lellinge 1855

Endelig har vi samlet lidt materiale om denne dygtige billedhugger. Der er blandt andet postkort, fotografier og artikler.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Billedhugger Jørgen Larsen

Tak for en god Kulturnat i Borup

Kulturnat i Borup, fredag d. 28.08.2015

Foto fra Kulturnattet i Skovbo Lokalhistoriske Arkiv

Foto fra Kulturnattet i Skovbo Lokalhistoriske Arkiv

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv havde en forrygende aften med rigtig mange besøgende. “Jeg talte i hvert fald 63 besøgende i de 3 timer, vi holdt åbent, men der kan meget nemt have været flere. Til tider var det lidt hektisk”, fortæller Lone Rasmussen fra skovbo Lokalhistoriske Arkiv.

Lone Rasmussen fortsætter: “Vi oplevede en stor interesse for vores nye udstilling. Der blev kigget billeder og ikke mindst læst de tingbogsoplysninger, som vi også havde medtaget for hver enkel matrikel. Og der blev snakket på kryds og tværs imellem de besøgende og Erik, Terri og jeg, der alle var til stede”.

Det var rigtig dejligt, at vores store forarbejde blev så positivt modtaget.

Udgivet i Nyheder, Udstillinger i Skovbo Lokalhistoriske Arkiv | Kommentarer lukket til Tak for en god Kulturnat i Borup

Kulturnatten i Borup – 2015

Kulturnatten, 2015

IMG_1334Kom og se vores nye udstilling på arkivet i morgen, fredag d. 28.08.fra kl. 18-21.

Til lejligheden har vi produceret nye plancher med billeder og oplysninger om forretninger og virksomheder på Hovedgaden og de omliggende gader.

Vi glæder os til at se jer!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kulturnatten i Borup – 2015

Fregatkaptajnen og rentieren Christian Reinhardt

IMG_1059“Fregatkaptajnen og rentieren Hr. Reinhardt. Tja, hvem kendte ikke ham?” Sådan skrev den lokale avis i artikelserie Minder fra 1890´erne. Der er ingen tvivl om, at han var lidt af en karakter. Du kan også stifte bekendtskab med Christian Reinhardt her på siden.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Fregatkaptajnen og rentieren Christian Reinhardt

Årsberetning 2014

Bech Olsen med Verdensmesterbæltet

Mesterbryder Bech Olsen med Verdensmesterbæltet

Vi har nu føjet årsberetningen for 2014 til siden.

Du finder den under Alt om os > formalia >Årsberetninger

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Årsberetning 2014

Film fra første hold studenter 1965

Den nyeste bog i serien Hit med Historien prydes af et omslagsfotografi, som viser det første hold studenter fra Køge Gymnasium fra 1965. Byarkivet har nu fået tilladelse til at bringe en privat smalfilmsoptagelse fra dagen.

 
Se også det samme studenterhold 50 år efter:

Du kan læse mere om bogen på www.hitmedhistorien.dk

Se også et galleri fra præsentationen af bogen

Udgivet i Film, Nyheder | Kommentarer lukket til Film fra første hold studenter 1965

Køge, Glæsiersvej – Prometheus

Køges karismatiske politimester Vagn Bro fik i sin tid – mod selv at betale transporten – en gave fra Borgmester Aage Jørgensen, Gentofte. Gaven var en stor skulptur, som forestillede “Prometheus og ørnen”.

Skulpturen blev sat op i Vagn Bros have på Vordingborgvej. Da han så rejste fra byen, skænkede han den til Køge by. Efter store overvejelser fandt man ud af, at det store skulptur kunne passe ind i haven ved Køge Sygehus. Her blev den anbragt på en murstenssokkel, hvor der er plantet buske rundt omkring.

Den mytologiske legende, der danner grundlag for skulpturen er, at Prometheus havde stjålet noget ild, med hvilken han blæste liv i nogle lerfigurer af mennesker, som han havde lavet på jorden. Zeus blev vred over dette og lod som straf Prometheus lænke til en klippe. Derefter kommer en ørn og hakker i hans “udødelige” lever. Skulpturen viser hvordan Prometheus kæmper mod ørnen.

IMG_4864

Køges karismatiske politimester, Vagn Bro, ses her foran skulpturen af Prometheus i sin private have på Vordingborgvej. Den er flyttet til et lille haveanlæg ved det gamle Køge Sygehus på Glæsiersvej.

Udgivet i Monumenter og skulpturer | Kommentarer lukket til Køge, Glæsiersvej – Prometheus

Hit med Historien 7

Hit-med-Historien-7Den nye bog fra bogserien Hit med Historien 7 er nu udkommet. Den hedder Køge 1958-1973. En by under forvandling. Bogen ved præsenteret ved en festlig reception i Ellehuset i Ellemarken.

Bogen kan købes ved de lokale boghandlere i Køge, på Køge Museum og Køge Bibliotek.

Hvis du ikke havde chancen for at komme forbi selv, kan du se billeder fra receptionen her.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Hit med Historien 7

Sommerferietider i Køge Arkiverne 2015

Søndre Strand med Køge Søbadeanstalt

Mange ældre køgensere husker, at strandene var bredere og at der var mere sand, dengang de var børn. Og der var nok noget om snakken. Fra i år er Søndre Strand igen blevet meget bredere, til glæde for badegæsterne.

Gå sommeren i møde på Køge Arkiverne. Hvis du planlægger en tur på Køge Arkiverne i sommerferien, kan det være en god ide at huske på arkivernes åbningstider. Så risikerer du ikke at gå forgæves.

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv holder sommerferielukket fra mandag d. 29.6.2015 til og med mandag d. 20.7.2015. Første torsdag med publikumsåbent er torsdag d. 23.7.2015.

Højelse Sognearkiv holder lukket i skolernes sommerferie. Sidste torsdag inden ferien er torsdag den 25.6. Første torsdag efter ferien er den 13.8.2015.

I Herfølge holdes der lukket hver tirsdag i skolernes sommerferie. Fredag er der almindelige åbningstider fra kl. 9-12 hele sommeren igennem. Fra tirsdag den 11.8.2015 overgår arkivet igen til almindelige åbningstider.

Køge Byhistoriske Arkiv holder åbent hele sommerferien i de almindelige tider.

www.koegearkiv.dk kan man finde adresser og åbningstider på alle Køge Arkiverne. Her finder man også køgedatabasen, film og billeder og meget andet indhold.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Sommerferietider i Køge Arkiverne 2015

Vi bygger om på websitet

crane-255505_640Vi har ændret vores menustruktur på sitet. Forhåbentlig til det bedre. Men vi vil meget gerne høre din mening om det. Fungerer det bedre/dårligere eller lige så godt som før?

Hvis du vil bruge et øjeblik på at afprøve menuen – og måske sende en besked til lkj@museerne.dk – vil det være en stor hjælp.

På forhånd tak for din tid!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Vi bygger om på websitet

Borup – Skulpturparken ved Møllelundsparken

kunstvandring skulpturguide.pmdSkovbo Kunstforening har gennem en årrække sørger for opstilling af en række skulpturer i Borup. En række af skulpturerne er opstillet permanent, mens andre er udlån, for eksempel fra kunstneren selv.

Flere af de udlånte skulpturer er ”halvpermanente” og har stået i området gennem flere år. Vi har en masse billedmateriale, som du frit kan benytte. 

I løbet af sommeren 2015 opstiller foreningen 2-5 nye op på Møllevej og foran Borup Kulturhus på Kulturnatten i august. De er alle udført af Bent Sørensen.

Du kan hente og printe folderen om Kunstruten i Borup og tage den med på opdagelse. (PDF – 581 KB). (Opdateret 1.6.2015).

IMG_0686Skovbo Kunstforeningn har eksempelvis netop opsat en sammensat granitskulptur ved Møllelundsparken. Andrzej Lemiszewski. Kunstneren har i forvejen opstillet to skulpturer i området.

Lemiszewski er født i Warszawa i 1952, kom til Danmark i 1972 og fik statsborgerskab i 1982. Uddannelse fik han på Kunstakademiet i København af Svend Wiig Hansen og Willy Ørskov.

Hans tidligere arbejder var i træ, mens de på det senere er i granit og marmor. I dag bor han i Italien i Pietrasanta.

Oversigt over kunstruten, gældende fra juni 2015

1. Poul Winther (*1939): „Vandets skillelimie i himmelrus“. Opstillet af Borup Vandværk ved 100-års jubilæet 1004.

2. Thomas Kadziola (*1962): „Græsk II“. Opstillet af Skovbo Kunstforening 2008.

3. Henning Elving (*1947): „De tre gratier“. Opstillet af Skovbo Kunstforening 2012.

 1. Bent Sørensen (1923-2008). Opstillet 2014. Udlånt af kunstnerens arving.
 2. Bent Sørensen (1923-2008). Opstillet 2014. Udlånt af kunstnerens arving.
 3. Andrzej Lemiszewski (*1952). Opstillet 2013. Udlånt af kunstneren.
 4. Andrzej Lemiszewski (*1952). Opstillet 2013. Udlånt af kunstneren.

9. Andrzej Lemiszewski (*1952). Opstillet 2015. Udlånt af kunstneren.

11. Henning Elving (*1947): Kærlighed ved første blik. Opstillet af Skovbo Kunstforening. Gave fra kunstneren.

17. Erik Heide. Opstillet 2013. Privateje.

18. Karen Breum Christensen: Maj. Opstillet af Skovbo Kommune.

Kilde: Henry Røssle fra Skovbo Kunstforening og Midtsjællands Avis 3.6.2015. Se venligst www.skovbokunst.dk for yderligere oplysninger, fotografier og andre spændende oplysninger om skulpturerne og foreningens virke.

Udgivet i Monumenter og skulpturer | Kommentarer lukket til Borup – Skulpturparken ved Møllelundsparken

Åbent Hus arrangement i Borup Kulturhus 31.5.2015

IMG_0677Søndag d.31.05.2015 deltog Skovbo Lokalhistoriske Arkiv i åbent hus arrangementet i Borup Kulturhus. På denne dag havde alle foreninger, der har til huse i Kulturhuset, stablet et fint program på benene med musik i hallen samt åbnet til lokalerne, hvor besøgende kunne gå rundt og høre lidt om de enkelte foreninger.

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv deltog naturligvis også. Vi havde fundet en del plakatsøjler med billeder frem til lejligheden, bl.a. om Befrielsen set fra Skovbo, Gymnastikbilleder, billeder fra Køge Å-stien og så videre.

Vi havde rigtig mange besøgende i løbet af de fire timer, arrangementet varede, og snakken gik livligt om billeder og andre lokalhistoriske emner. De besøgende var både sædvanlige brugere af huset, men i høj grad også af folk, vi ikke havde set før. Det var en yderst vellykket dag.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Åbent Hus arrangement i Borup Kulturhus 31.5.2015

Kvinderne og valgretten i Herfølge

Sogneraad-7

Kvinde-eg ved Ingelstrup

Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne fejrer kvindernes valgret med en plancheudstilling. Den kan ses i Fællesbiblioteket Uglen i Herfølge. Kom forbi arkivet og læs om kvinder i sognerådene, Kvindeegene og meget andet.

Du kan læse teksterne om De første kvinder i Herfølge Sogneråd, Grundlovsminder og om Kvinderne i Herfølge Sogneråd under Herfølge > Samlinger.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kvinderne og valgretten i Herfølge

Den første kvinde i Herfølge Sogneråd

Der skulle som tidligere nævnt forløbe 40 år fra kvinderne i 1908 opnåede valgret til landets sogneråd, inden den første kvinde, Asta Karlshøj Hansen i 1948 blev medlem af Herfølge Sogneråd.

Asta Karlshøj Hansen var født på Sydstevns i år 1900 og kom til Herfølge i 1922, året hvor hunvv var blevet gift med Niels Hansen, der også kom fra Sydstevns.

De grundlagde sammen virksomheden Herfølge Frøhandel og Frørenseri og fik i perioden fra 1924 til 1939 fem børn.

Hun blev medlem af Venstre i 1922 og begyndte at deltage i politiske møder sammen med sin mand – ofte som eneste kvinde blandt lutter mænd.

Niels Hansen var medlem af Herfølge Sogneråd fra 1925 til 1933.

I 1946, samme år, som han første gang blev valgt til Præstø Amtsråd,  lod hun sig overtale til at blive opstillet på Venstres liste som nummer 5. Da Venstre forventede kun at få 2 valgt, var risikoen for at hun blev valgt ikke særlig stor.

Venstre fik imidlertid mod forventning valgt 3 medlemmer til sognerådet og Asta fik 19 stemmer, hvilket var nok til, at hun blev partiets 1. suppleant.

Da et af venstres sognerådsmedlemmer i 1948 flyttede fra kommunen og blev hun meget mod sin vilje medlem af sogne-

rådet frem til 1950.

(Foto fra sølvbryllup på vej)

Billedtekst: Asta Karlshøj Hansen og Niels Hansen fotograferet på deres sølvbryllupsdag i 1947.  Året før hun kom i Herfølge Sogneråd.

I 1950 ønskede hun ikke at fortsætte i sognerådet, men blev overtalt til en placering på Venstres opstillingsliste som nummer 3, og da Venstre denne gang også kun forventede kun at få valgt 2 til sognerådet, og da de to første pladser desuden var besat af to ”helt sikre” landmænd, var risikoen for at blive valgt jo også denne gang uden ikke særlig stor.

Asta blev imidlertid valgt som nummer 2 og gik på valgaftenen grædende hjem.

I 1954 lod hun sig ikke opstille til sognerådsvalget, men hun bevarede dog en vis tilknytning til sognets politiske liv, idet hun efter sin udtræden fortsatte som medlem af sundheds-kommissionen frem til 1958 og af børneværnet helt frem til 1966. Dette selvom hun i slutningen af 1950érne havde fået konstateret en hjerteklapfejl.

Asta Karlshøj Hansen døde i 1972.

Udgivet i Historier fra samlingerne - Herfølge | Kommentarer lukket til Den første kvinde i Herfølge Sogneråd

Grundlovsminder

Sogneraad-5Da kvinderne ved grundlovsændringen i 1915 fik valgret og stemmeret til Rigsdagen, blev der rundt omkring i landet taget initiativ til at få rejst mindesmærker, enten i form af en sten med indskrift eller ved plantning af et egetræ. Disse egetræer kaldes valgretsegene, men også for kvindeegene.

Nogle steder blev der både rejst en sten og plantet et egetræ. Det skete i Egøje, hvor der samtidig blev rejst en flagstang, hvorfra der flages efter et bestemt regulativ.

Af andre grundlovsminder i Køge Kommune, findes der et egetræ i Ingelstrup i Sædder Sogn og i Lille Skensved i Højelse sogn ligeledes et egetræ.

Grundlovsminderne i Egøje

Sogneraad-6Den 24. november 1915 afholdtes i Egøje Brugsforening et møde for landsbyens beboere. Man skulle drøfte om der i Egøje skulle rejses et minde for Grundloven af 5. juni 1915. På mødet var der udelt tilslutning.

På stedet, hvor den gamle smedje i Egøje havde ligget, blev der derfor samme efterår plantet et egetræ og i løbet af vinteren og det følgende forår blev anlagt et lille anlæg med en mindesten og en flagstang. Så godt som alle landsbyens beboere bidrog til afholdelsen af den samlet udgift, som blev på 33 kr. og 15 øre.

Da Billesborgvej i midten af 1930érne blev reguleret, flyttedes mindesten og flagstang til sin nuværende placering ved den nye Billesborgvej, men egetræet blev stående.

Kvindeegen i Ingelstrup

Sogneraad-7

Foto: Bo Michael Hansen

I den lille landsby Ingelstrup i Sædder Sogn tog forpagter Hans Sørensen på Stenkildegården og hans kone, Marie efter sigende initiativet til plantning af et egetræ.

Kvindeegen i Ingelstrup har gennem årene ført en ret så upåagtet tilværelse, men står stadig, hvor den blev plantet, på en lille gravhøj, på Stenkildegårdens mark og med en lille sten med indskriften, 5. juni 1915.

Marie Sørensen plantede træet og Hans Sørensen mejslede teksten i en markstensten fundet på Stenkildegårdens mark.

Tekst og billeder af Bo Michael Hansen, Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne.

Udgivet i Historier fra samlingerne - Herfølge | Kommentarer lukket til Grundlovsminder

Kvinderne i Herfølge Sogneråd

Kvinderne fik som bekendt valgret til Rigsdagen i 1915. I 1908 havde kvinderne imidlertid opnået valgret til de kommunale råd. De kunne dermed stemme til sognerådsvalget i 1909 og var samtidig valgberettigede til sognerådet.

Lokalhistorisk Arkiv i Herfølge har ikke kendskab til resultatet af valget i 1909. Det samme gælder de efterfølgende sognerådsvalg i 1913, 1917, 1921, 1925 og 1929. Det er uvist, om der til nogle af disse valg var opstillet kvinder, men det er imidlertid en kendsgerning, at der i hvert fald ikke var kvinder i sognerådet i den periode.

Sogneraad-1Herfølge Sogneråd 1925-1929 – der blev i 1925 ikke var valgt kvinder ind i sognerådet. Personen i første række, yderst til højre på billedet, er frøhandler Niels Hansen, hvis kone Asta Karlshøj Hansen bliver den første kvinde i Herfølge Sogneråd i 1948.

Sogneraad-2Ved valget i 1933 opstilles 2 kvinder til sognerådet, og de får henholdsvis 11 og 6 stemmer, og bliver ikke valgt ind i sognerådet.

Ved valget i 1937 opstilles ingen kvinder til sognerådsvalget. Der var ingen grund til, vel efter mændenes opfattelse, at opstille kvinder til sognerådsvalget denne gang, når de 2 kvinder i 1933 kun kunne tiltrække i alt 17 stemmer.

Sogneraad-3Ved valget i 1943 opstilles 4 kvinder til sognerådsvalget. Det Radikale Venstre har 3 kvinder på partiets opstillingsliste og Venstre 1 kvinde. De 4 kandidater får i alt 11 stemmer og ingen bliver valgt til sognerådet.

Ved valget i 1946 opstilles 6 kvinder til sognerådsvalget. De 6 kandidater får i alt 62 stemmer.

Ingen af kandidaterne bliver valgt til sognerådet, men på venstres liste får Asta Karlshøj Hansen 19 stemmer og bliver 1. suppleant for dette parti.

Da en af venstres valgte kandidater rejser fra kommunen i 1948 indtræder hun i sognerådet.

Kvinderne bliver således repræsenteret i Herfølge Sogneråd i 1948 – 40 år efter kvinderne i 1908 fik valgret til de kommunale råd og 33 år efter at kvinderne fik valgret til Rigsdagen.

Sogneraad-4I 1950 er opstillet 5 kvinder til sognerådsvalget og der vælges 2.

Begge de valgte opnår i forhold til alle de foregående sognerådsvalg pæne, personlige stemmetal.

I 1954 er opstillet 5 kvinder, men kun 1 vælges til sognerådet.

Ved det sidste valg til Herfølge Sogneråd i 1968 inden kommunesammenlægningen i 1970 er opstillet 10 kvinder, men der kommer kun 2 af disse ind i sognerådet.

Der er nu kun forløbet 60 år siden kvinderne fik valgret til sognerådsvalgene.

Tekst og billeder af Bo Michael Hansen, Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne.

Udgivet i Historier fra samlingerne - Herfølge | Kommentarer lukket til Kvinderne i Herfølge Sogneråd

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv lukker på valgdagen 18.6.2015

Der er valghandling i Borup Kulturhus fra d. 17.-19.juni. I den forbindelse er Skovbo Lokalhistoriske Arkiv lukket torsdag d. 18.juni 2015.

Vi ser frem til at tage mod gæster igen efter valget og ønsker et godt valg til alle.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Skovbo Lokalhistoriske Arkiv lukker på valgdagen 18.6.2015

Listen over Gård- og Husnavne er opdateret

Gårde i Herfølge-Sædder sogne-1Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder Sogne har en liste over gårde og huse i sognene. Denne liste er netop blevet opdateret og findes nu på hjemmesiden.

Du finder den her.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Listen over Gård- og Husnavne er opdateret

Vandring i Digterkvarteret med Byarkivets Venner

"Digterkvarter" i Sønderkøge.

“Digterkvarter” i Sønderkøge.

Kom med på en “kvarter-vandring” i digterkvarteret i Sønderkøge (Brorsonsvej, Ingemannsvej, Kingosvej m.fl.). Her har Køge Kommune har netop haft et forslag til en bevarende lokalplan i høring.

Specialkonsulent Helle Schou Weile fra Køge Kommune er guide ved en vandring i kvarteret. Undervejs fortælles der kort om kvarterets historie. Men ellers har vandringen særlig fokus på de kvaliteter, som findes i kvarteret som helhed: Hvad er det, Køge Kommune har lagt vægt på ved udarbejdelsen af lokalplanen? Findes der bygninger med særlig bevaringsværdi eller bygningsmæssige kvaliteter? Er der eksempler på vellykkede renoveringsprojekter og så videre.

Der er lagt op til en god tur i et af Køges mest eftertragtede kvarterer med mange fine bygningsmæssige kvaliteter.

Vandringen finder sted tirsdag den 12. maj 2015 kl. 19.00. Der er mødested ved den “nye” rundkørsel på hjørnet af Blegdammen, Strandvejen og Brogade. Den er kun åben for medlemmer af Køge Byarkivs Venner.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Vandring i Digterkvarteret med Byarkivets Venner

Stort fremmøde til Foredrag om våbennedkastninger

Faldskærme med våbencontainere

Faldskærme med våbencontainere

Skovbo Lokalhistoriske Arkiv arrangerede i går aftes et foredrag med Jonna og John Helmersen om våbennedkastningerne på Borup-egnen.

Foredraget har været meget efterspurgt og foredragsholderne har været flittige med at drage rundt i det sjællandske landskab. Faktisk har de været i Borup og omegn hele 11 gange, siden de startede med foredraget. Alligevel var fremmødet til arrangementet over al forventning. 62 personer var mødt op for at høre det meget spændende foredrag om modstandsarbejdet og modtagegrupperne.

På arkivet fik de travlt med at stille ekstra stole og borde op, samt brygge ekstra kaffe. Skovbo Lokalhistoriske Arkiv takker mange gange for en god aften på arkivet.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Stort fremmøde til Foredrag om våbennedkastninger

Generalforsamlingen i Køge Byarkives Venner

Formand for Køge Byarkivs Venner Ole Struer aflagde formandens beretning.

Formand for Køge Byarkivs Venner Ole Struer aflagde formandens beretning.

Tirsdag den 24.3. afholdt Køge Byarkivs Venner Generalforsamling på Teaterbygningen i Køge. Efter Generalforsamlingen viste Byarkivet en film fra Køge Bys jubilæum i 1988.

Venneforeningen takker for en god aften.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Generalforsamlingen i Køge Byarkives Venner

Foredrag i Kulturhuset i Borup: Våbennedkastningerne under 2. Verdenskrig

Frihedskæmpere. Billedet er taget 4.5.1945 ved Borup Skole.

Frihedskæmpere. Billedet er taget 4.5.1945 ved Borup Skole.

Torsdag d. 26.03.2015 kl. 19.00 inviterer Skovbo Lokalhistoriske Arkiv til foredrag i hallen i Kulturhuset i Borup om våbennedkastningerne i vores område under 2. Verdenskrig.

Arrangementet varer ca. 2 ½ time. Selve foredraget er på 2 x 1 time med en halv times kaffe pause ind imellem. Arrangementet er gratis. Kaffe og kage koster 20 kroner.

I år har vi to jubilæer i forbindelse med 2. Verdenskrig. Vi nærmer os den 9.april, hvor det er 75 år siden, at Danmark blev besat af Tyskland. Og så har vi den glædelige begivenhed, der fandt sted den 4. maj for 70 år siden, hvor Danmark atter blev frit.

I løbet af de fem år, krigen varede, voksede modstanden mod besættelsesmagten og især i krigens 2 sidste år var der megen aktivitet blandt lokale modstandsfolk både med afhentning af nedkastede våben og decideret sabotage.

Ved foredraget vil Jonna og John Helmersen fra Lille Ladager fortælle om de mænd og kvinder, der satte livet på spil i kampen for et frit Danmark. Foredraget er skræddersyet til det gamle Skovbo-område, virkestedet for Borup- og Ejby grupperne, og bygger for en stor del på Helmuth Barners bog om Borup-Holdet, materiale i Skovbo Lokalhistoriske Arkiv samt nye oplysninger, som John og Jonna har støvet frem igennem de kontakter, især til efterkommere af modstandsfolk på egnen, som de har fundet frem til igennem dette arbejde. Foredraget er ledsaget af en powerpoint – præsentation med billeder og lydoptagelser af personer og steder med tilknytning til modstandsbevægelsen i Skovbo.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Foredrag i Kulturhuset i Borup: Våbennedkastningerne under 2. Verdenskrig

Byarkivets åbningsreception 2015

Ved genåbningen af Byarkivet blev der afholdt en festlig reception. Der var mødt mange gæster op, som alle var med til at gøre det til en god og mindeværdig dag. Læs talerne fra dagen herunder. Du finder et galleri med fotografier fra dagen her:

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Byarkivets åbningsreception 2015

Byarkivet genåbner for besøg – galleri

Tirsdag den 10.2.2015 genåbnede Byarkivet læsesalen i de nye lokaler på Køge Museum. Her ser du et lille galleri med fotografier af læsesalen. Vi glæder os til at tage imod gæster på Byarkivet!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Byarkivet genåbner for besøg – galleri

Byarkivet genåbner på Køge Museum

Byarkivets adresse er Køge Museum og Byarkiv, Nørregade 4, 4600 Køge.

Adgang til byarkivet:

1. Fra Køge Museums bagside
Kør ind på parkeringspladsen bag Køge Rådhus på Ivar Huitfeldtsvej. Skærmbillede 2015-02-03 kl. 12.38.48
Gå gennem gitterporten ved Rådhusets store stålskorstene. IMG_1054
Brug døren ind til Køge Byhistoriske Arkivs læsesal. IMG_1055
2. Adgang gennem museumshaven:
Gå gennem porten i Nørregade 4. IMG_1053
Gå diagonalt over haven og gå ind gennem porten i det fjerneste hjørne ved Daldorphs hus. IMG_4475
Gå ind gennem vognporten og find arkivet lige fremme. IMG_4476
Velkommen til Byarkivet! IMG_0871
Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Byarkivet genåbner på Køge Museum

Køge før og nu – vist på ny

Sektionen “Køge før og nu” har fået en ny funktion til at sammenligne billeder. Nu kan man direkte sammenligne billederne med en “slider-funktion”. Prøv den selv under Køge før og nu.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Køge før og nu – vist på ny

Byarkivet holder lukket for besøg i januar 2015

cardboard boxes

Byarkivet flytter

Køge Byhistoriske Arkiv flytter sammen med Køge Museum. Det sker først i det nye år. Derfor holder Byarkivet lukket for personlige henvendelser fra den 5. januar 2015.

Herefter pakkes hele arkivet sammen og der gøres klar til flytning. Det er planen, at dørene igen slås op for gæster den 9. februar 2015.

Du kan følge med i arkivets flytning på Køge Arkivernes hjemmeside samt på https://www.facebook.com/koegearkiv

Vi beklager de gener, som det må medføre for vores gæster. Vi ser meget frem til at komme på plads og igen kunne tage imod besøg på læsesalen.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Byarkivet holder lukket for besøg i januar 2015

Glædelig jul fra Køge Arkiverne

Køge Arkiverne ønsker glædelig jul og godt nytår til alle. I det kommende år står vi over for en flytning af arkivet. Det glæder vi os til at fortælle meget mere om.

Tak for gode spørgsmål, besøg på arkivet, samarbejder og støtte i det gamle år.
Se også julekortet som PDF-fil (2,86 MB): Gå på opdagelse og klik dig videre fra filen.

Julekort

Udgivet i Nyheder | Tagget , | Kommentarer lukket til Glædelig jul fra Køge Arkiverne

Kulturarvsturisme som drivkraft for den lokale udvikling

Eric van Leenen, International Koordinator i Køge Kommune

Eric van Leenen, International Koordinator i Køge Kommune, fortæller om Historie uden Grænser.

Onsdag den 26.11. afholdt projektet TUGRAPP en afslutningskonference i Hässleholm i Sverige.

Gennem det seneste 1½ år har Køge Kommune, Køge Byhistoriske Arkiv, VisitKøge, Hovdala Slott og Hässleholm Kommune arbejdet med at udvikle app´en “Historie uden Grænser” for at fremme grænseoverskridende kulturarv og turisme.

Dagen indledtes med forskellige syn på kultur og kulturarvsturismens betydning for lokalsamfundet. De blev efterfulgt af en række konkrete projektpræsentationer, blandt andet om projektet ”Historie uden Grænser” fra Køge og om ”Kalklandet” fra Stevns Museum.

App´en blev præsenteret før turistsæsonen 2014 og har været brugt af turister gennem hele sommeren. I løbet af perioden er der indkommet erfaringer og ideer fra brugerne af app´en. De er blevet indbygget i en ny udgave af app´en i efteråret 2014. Med den nye version er arbejdet med app´en nu foreløbigt afsluttet, men deltagerne håber, det kan lade sig gøre at finde ressourcer til at udbygge den fremover.

Projektet er et eksempel på vellykket internationalt samarbejde mellem Køge Kommune, VisitKøge og Køge Byhistoriske Arkiv på den danske side og Hässleholm Kommune og Hovdala Slot i Sverige. Projektet har fokuseret på at nå nye målgrupper med interesse for kulturturisme og historie. Ved konferencen var der også premiere på projektets nye reklamefilm, som skal anvendes ved markedsføringen af app´en. Find filmen på Youtube eller på Byarkivets hjemmeside www.koegearkiv.dk

Projektet er finansieret med 50% eksterne midler, som stammer fra EU´s pulje Interreg IVA Öresund-Kattegat-Skagerrak med midler til udvikling i Øresundsregionen. De resterende midler har projektdeltagerne medfinansieret i form af arbejdstimer.

”Historie uden Grænser” er en gratis app, og findes både til Iphone og Android.

Samlet EUOKS-logo_farve_lilleDK

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kulturarvsturisme som drivkraft for den lokale udvikling

Historie uden Grænser – Film om vores historiske app

Se filmen “Historie uden Grænser” om vores historiske app.

Læs mere om vores app her  på siden

Udgivet i Film | Kommentarer lukket til Historie uden Grænser – Film om vores historiske app