Historien bag navnet 1: Accisevej

Historien bag navnet: Accisevej. Opkaldt efter et toldsted

Hent historien som mp3-lydfil her.

Accisevej går fra Nørregade til Bjerggade, men kan vel bedst kaldes for et stræde, end en vej. Den hed Tværvej fra 1893 til omkring midten af 1950.

Navnet Accisevej fik den på grund af Acciseboden, der lå på Nørregades østre side, og faktisk var Køges yderste hus mod nord, indtil 1847 da det borgerlige velgørenheds selskabs stiftelses ejendom blev opført. Fra Acciseboden og ud til Norske Løve var der kun marker.

Acciseboden var et IiIle bindingsværkshus hvis tag gik helt ud over fortovet, båret af to solide pæle. Det lå hvor der nu ligger en frugt og grøntforretning. Det blev revet ned i 1946, for at give plads til en tricotageforretning, som ligeledes blev kaldt for Acciseboden.

En Accisebod er et toldsted, og denne form for told eller skat blev indført i slutningen af l400-tallet. Køge havde tre Acciseboder, ved Broport, ved Vesterport, og et ved Nørreport, her skulle al indgående trafik standse for at betale accise på alt hvad der blev ført ind i byen, Kød, Fjerkræ, Smør, Brænde,Tørv, Hø, m.v.
Accisen blev først afskaffet i 1851.

Vejen som oprindelig kun var en sti, havde ikke noget navn før “Foreningen af 2 April 1876” opførte stiftelsen “Niels Hansens Minde” i 1893.

Kirkebetjent Niels Hansen, var stifteren af”Foreningen af 2 april 1876″, som var en sygekasse, forløberen for Køge Sygekasse, han var formand for sygekassen i mange år.

Sygekassen havde en underafdeling som var en begravelseskasse, og denne havde et byggefond der byggede Niels Hansens Minde. Sygekassen kom ind under kommunalt regie i 1973, men forinden havde kommunen overtaget stiftelsen, som er blevet totalrenoveret i år for 6,6 mill.kr., og de tretten lejligheder fremtræder nu som ønskeboligheder, med al tænkeligt komfort, hvad lejlighederne sandelig også trængte til.

***
Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet” af Børge Kjeldsen fra 1994. “Historien bag navnet” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.