Historien bag navnet 1: Dyrlundsvej

“En af Køge Torvs store mænd”.

Denne gang vender vi blikket mod en af byens store sønner, der ikke er udødeliggjort via ædel dåd på slagmarken.

Vi fortæller i stedet om Dyrlundsvej, der løber mellem Nørregade og Sygehusvej, som har fået navnet efter Folmer Nielsen Dyrlund.

Vejen blev anlagt, da den nordre del fra Norske Løve blev bebygget omkring århundredeskiftet. Dyrlund blev født 1760 i Uggerløse, og kom til Køge i 1783, som møllersvend. Han startede med at få borgerskab som værtshusmand, og samtidig købte han Torvet 15, hvor der fra 1600 tallet havde været værtshus.

Han var uhyre kreativ og aktiv og købte efterhånden en stor del afTorvets søndre side, nr 13-17 og 19, foruden 1O andre huse i Køge.

I begyndelsen var han værtshusmand, men desuden har han været brændevinsbrænder, branddirektør og bygmester. Og det var Dyrlund der havde Rådhuset i entreprice da det blev totalrenoveret i 1803.

Dyrlund døde i 1822 og ligger begravet på Sct. Nicolaj kirkegård, hvor der står en stor sort marmorsøjle til minde om en af Køges store mænd.

***
Teksten stammer fra bogen “Historien bag navnet” af Børge Kjeldsen fra 1994. “Historien bag navnet” er en samling af enkeltartikler, der tidligere har været bragt i Lørdagsavisen. De er gengivet her efter aftale med Lørdagsavisen og Børge Kjeldsens efterkommere. Tak for venlig tilladelse.